Δεν ξέρω πού θα καταλήξουν τα πηγαινέλα του Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ο καθένας πάει όπου θέλει.

Υποψιάζομαι απλώς πως πίσω τους κρύβονται μεγάλες προσδοκίες του προέδρου.

Και όχι τωρινές. Η αποκάλυψη ότι το 2021 η ΕΥΠ παρακολουθούσε νομότυπα τον ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη είχε γεννήσει ελπίδες ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρήκε το πολεμικό άρμα που θα τον φέρει στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης.

Κάτι σαν «στόχο του παρακράτους».

Το ζήτημα μάλιστα διανθίστηκε κι από διάφορα άλλα κατασκοπευτικά λογισμικά που σύμφωνα με πληροφορίες προσπάθησαν επίσης να τον παγιδεύσουν.

Ομολογώ ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τόσος κόσμος ενδιαφερόταν να ακούει έναν μάλλον άσημο ευρωβουλευτή ενός μικρομεσαίου κόμματος που ενδιαφερόταν να γίνει κάποια στιγμή αρχηγός του μικρομεσαίου κόμματος.

Αλλά, όπως είπα και πριν, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Τα χρόνια πέρασαν, οδεύουμε αισίως στο τρίτο, διάφορες εκλογές μεσολάβησαν και το πολεμικό άρμα αποδείχτηκε λίγο σακαράκα.

Οι προσδοκίες τέθηκαν σε αμφιβολία και πάλι καλά δηλαδή που βρέθηκε ο Ζαγοράκης να καλαμπουρίσουμε λίγο το πράγμα για τις ευρωεκλογές.

Τώρα μια παλαιότερη διάταξη που έχει επικαλυφθεί από νεότερο νόμο κρίθηκε αντισυνταγματική και το ΣτΕ ανέθεσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Ανδρουλάκη αναδρομικά για ποιον λόγο είχε αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών του.

Πολύ ωραία και καμία αντίρρηση. Να τον ενημερώσει.

Ελπίζω κάποιος να ξέρει την απάντηση να την πει στον Ράμμο, να την πει στον Ανδρουλάκη, να τη μάθει κι «ο ελληνικός λαός», να πάμε παρακάτω.

Διότι έκτοτε έχουμε νέα νομοθεσία με διευρυμένο σύστημα εγγυήσεων, η οποία δεν φαίνεται να ενοχλεί το ΣτΕ.

Αλλωστε κάπου 15.000 νόμιμες άρσεις απορρήτου γίνονταν και γίνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Καμία φορά υπερβαίνουν και τις 20.000. Κάπως πρέπει να ρυθμίζεται το πράγμα.

Ερώτηση. Αν όλα αυτά λοιπόν συνιστούσαν «παρακράτος» γιατί κανείς πολιτικός, νομικός ή όποιος άλλος δημοκράτης της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης δεν έχει προτείνει την κατάργηση της άρσης απορρήτου;

Είναι η πιο απλή μέθοδος για να απαλλαγούμε από το «παρακράτος». Χωρίς εξαιρέσεις, ούτε προϋποθέσεις. Υλοποιείται άμεσα και δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες.

Απάντηση. Διότι οι άρσεις απορρήτου αποτελούν όπλο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Γι’ αυτό και τις επιτρέπουν με διάφορα συστήματα εγγυήσεων και σε συνθήκες νομιμότητας όλες οι δημοκρατίες του πλανήτη.

Δεν έγιναν ξαφνικά παρακράτη. Απλώς έτσι εξαρθρώνουν μαφίες, εγκληματικές οργανώσεις, κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίας ή τρομοκρατίας και άλλες συμμορίες.

Πράγμα που τους επιτρέπει να παραμένουν δημοκρατίες.