Οι εξαγγελίες της Αθήνας για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα τόνισε ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα» και μίλησε για νησιά στο Αιγαίο «των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται». Κάλεσε μάλιστα την Ε.Ε. «να μην γίνει εργαλείο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες 9/4 ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην παρουσίαση που έγινε από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη για το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η χώρα μας «Our Ocean Conference» δήλωσε ότι θα φτιαχτούν δύο θαλάσσια πάρκα: ένα μεγάλο στο Ιόνιο και ένα ακομη θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, που θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Στόχος η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Τα όρια, όπως είπε, θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024.

«Δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους αλλά θα υποστηριχθεί επιστημονικά η μελέτη, η οποία θα εξειδικεύσει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επίσης θα αξιοποιήσουμε για την επιτήρηση τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης με drones, ραντάρ και σκάφη σε πραγματικό χρόνο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Με σημερινή ανακοίνωσή του (9/4) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στα πλαίσια του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».