Την πρώτη του επίσημη δημόσια εμφάνιση δύο μήνες μετά την διάγνωση του καρκίνου πραγματοποίησε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος.

Ο 75χρονος μονάρχης έφτασε στο Κάστρο του Γουίνδσορ, τόπο ταφής της μητέρας του , βασίλισσας Ελισάβερ, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα (31.3.2024) συνοδευόμενος από την σύζυγό του, βασίλισσα Καμίλα για να παρακολουθήσει την εορταστική λειτουργία.

Ο Κάρολος ανέβαλε όλες τις προηγούμενες δημόσιες υποχρεώσεις του από τότε που τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να υποβληθεί σε θεραπεία για μια απροσδιόριστη μορφή καρκίνου, η οποία εντοπίστηκε έπειτα από εξετάσεις στο πλαίσιο της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε τον Ιανουάριο για διογκωμένο προστάτη.

Ο βασιλιάς Κάρολος ευδιάθετος, χαμογελαστός -αν και εμφανώς αδυνατισμένος με κόκκινα μάτια- φορούσε ένα σκουρόχρωμο παλτό και μπλε γραβάτα, ενώ όταν έφτασε στην εκκλησία, γύρισε και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ενώ ο Κάρολος παρακολούθησε σήμερα την λειτουργία, δεν συνέβη το ίδιο με τον γιο του, Ουίλιαμ, και την οικογένειά του.

Σημειώνεται πως η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχαν γνωστοποιήσει πως δεν θα παρευρεθούν φέτος στη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, καθώς και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Ο Κάρολος έχει διατηρήσει κάποιες από τις δημόσιες υποχρεώσεις του όπως η υποδοχή ξένων αξιωματούχων ή οι τακτικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς Κάρολος δεν παραβρέθηκε στην λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης, αλλά κοινοποίησε ένα ηχογραφημένο του μήνυμα το οποίο ακούστηκε στη διάρκεια της τελετής και στο οποίο εξέφραζε τη λύπη του που δεν μπορούσε να είναι παρών και ευχόταν στους πολίτες καλό Πάσχα.

Δείτε εικόνες

Ο καρκίνος και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Το πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει ο βασιλιάς Κάρολος έχει αναστατώσει τη Μεγάλη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται, ότι εχθές υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανακοίνωσε στο «In Touch», τη μορφή καρκίνου που έχει ο βασιλιάς Κάρολος. Η πηγή δεν ανέφερε μόνο πως παλεύει με τον καρκίνο του παγκρέατος, αλλά ότι έχει μόλις δύο χρόνια ζωής.

«Ο βασιλιάς Κάρολος είναι πολύ πιο άρρωστος από ό,τι αφήνει να εννοηθεί το Παλάτι. Και απλά δεν είναι σε θέση να διευθύνει την πολυτάραχη οικογένειά του, τα επιχειρηματικά συμφέροντα του στέμματος και να εκπληρώνει τα καθημερινά καθήκοντα της μοναρχίας», αποκάλυψε μέλος του στενού κύκλου του στις αρχές Μαρτίου. Επιπλέον, τόνισε ότι «Ο καρκίνος του τον τρώει ζωντανό. Είναι πολύ αδύναμος. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχέδια για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με το In Touch, όταν πεθάνει ο βασιλιάς Κάρολος οι νεκρικές πομπές του θα μοιάζουν με τις τελετές της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Τότε, οι διεργασίες είχαν ονομασθεί «Επιχείρηση London Bridge».

«Είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο μεταξύ των Βρετανών βασιλικών, αλλά στην περίπτωση του Καρόλου η σκοπιμότητα είναι απαραίτητη», ανέφερε πηγή στο «In Touch». Παράλληλα, σημείωσε ότι «κάποιοι αυλικοί πιστεύουν ότι ο καρκίνος του Καρόλου είναι χειρότερος από ό,τι τον παρουσιάζουν».

Η «Επιχείρηση Menai Bridge»  θα περιλαμβάνει γνωστά πρωτόκολλα. Όταν ο μονάρχης πεθάνει, η σορός του Καρόλου θα μεταφερθεί από την αίθουσα του θρόνου στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο Westminster Hall. Θα αναπαυθεί με τιμές και η επίσημη κηδεία του θα πραγματοποιηθεί εννέα ημέρες αργότερα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ταφεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ. «Θα έχει όλη τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε έναν Βρετανό μονάρχη», πρόσθεσε η πηγή.