Το ξόρκι της άσπρης βούλας δεν έπιασε, η κατάρα της δεκαετίας δεν έσπασε, η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν επιστρέφει με το χρυσόμαλλο δέρας από την Τιφλίδα.

Η Εθνική ομάδα ξόδεψε την τεράστια ευκαιρία που κέρδισε μέσω του Nations League, ηττήθηκε 4-2 από τη Γεωργία στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από το 0-0 στα 120 λεπτά ενός αγώνα – θρίλερ και δεν θα είναι παρούσα στα τελικά του Euro 2024. Εκεί, αντιθέτως, που θα είναι παρούσα η ομάδα του Κβαρατσχέλια για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντιμετωπίζοντας στον 6ο όμιλο της πρώτης φάσης τις Πορτογαλία, Τσεχία και Τουρκία.

Άγονα 90 λεπτά

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τη Γεωργία να θέλει να τρέξει βάζοντας στην πρίζα τους 55.000 οπαδούς της, αλλά την Ελλάδα κρατά την μπάλα και να ψάχνει τον τρόπο που θα φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή.

Αυτό που έλειπε από την Εθνική ήταν οι καλές υποδοχές, με αποτέλεσμα να άν τη δυνατότητα είτε για άμεσες πάσες είτε γρήγορη αλλαγή πλευράς έτσι ώστε δημιουργηθούν υπεραριθμίες.

Πάντως στο 8′ ο Ιωαννίδης λίγο έλειψε να βρεθεί απέναντι στην εστία της Γεωργίας, σε μια υποσχόμενη ευκαιρία που χάθηκε.

Η Γεωργία, με ατομικές ενέργειες που είτε άρχιζαν είτε κατέληγαν στον Κβαραχτσχέλια, κατάφερε να φορτώσει με κίτρινες κάρτες τους Μπάντλοκ (6′), Χατζηδιάκο (35′) και Μαυροπάνο (45′), με το πρώτο μισό να ολοκληρώνεται αφότου προκλήθηκε η σύρραξη στην άκρη του πλάγιου άουτ που κόστισε την αποβολή στον Γιώργο Τζαβέλλα.

Στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα έδειξε πιο ορεξάτη και διεκδικητική. Δεν άφησε σε κανένα σημείο του αγώνα τους Γεωργιανούς να τρέξουν και να βγάλουν τα στοιχεία του παιχνιδιού τους. Το ματς είχε δύναμη, συγκλονιστικές μονομαχίες, αλλά ελάχιστες κι τελικές.

Η Εθνική κέρδισε αρκετά κόρνερ, χωρίς όμως να αξιοποιήσει κάποιο από αυτά. Ο Πογέτ πέρασε στο γήπεδο τους Ρότα Κωνσταντέλια και Σιώπη, με τον τελευταίο να δίνει πολλά τρεξίματα στον άξονα, αλλά το γκολ δεν ήρθε.

Το οριζόντιο δοκάρι

Νομοτελειακά η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση, στο πρώτο ημίχρονο της οποίας η κάθε ομάδα έχασε από μια μοναδική ευκαιρία. Στο 102′ ο Τσιμίκας εκτέλεσε κόρνερ, ο Μαυροπάνος πήδηξε πιο ψηλά απ’ όλους, αλλά μετά την κεφαλιά του η μπάλα τράνταξε στο οριζόντιο δοκάρι.

Στο 105′, και μετά από λάθος του Μαυροπάνου, ο Μικεαουτάτζε έφυγε από δεξιά, γύρισε στον Νταβιτασβίλι που πλάσαρα, αλλά με τον Βλαχοδήμο να αποκρούσει ενστικτωδώς η ελληνική εστία σώθηκε.

Η αναγκαστικά αντικατάσταση του Κβαρατσχέλια θα έπρεπε να ευνοήσει κι άλλο την Ελλάδα, μόνο που φάσεις ήταν μετρημένες. Μάλιστα η πιο αξιοσημείωτη ήταν το επιτυχές σλάλομ του Τσιταϊσβίλι στο οποίο είχε απάντηση ο Βλαχοδήμος.

Τα χαμένα πέναλτι

Ακολούθησαν έτσι τα πέναλτι κι ο μοιραίος αποκλεισμός. Ο Μπακασέτας σημάδεψε το σώμα του Μαμαρντασβίλι, προτού ο Μικαουτάτζε σουτάρει άουτ και ισορροπήσει τις χαμένες εκτελέσεις. Το κακό ήταν πως και ο Γιακουμάκης τον μιμήθηκε στο τέταρτο ελληνικό πέναλτι, με συνέπεια ο Κβεκβεσκίτι να ορίσει το τελικό 4-2 και να στείλει τη Γεωργία στα τελικά του Euro.

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86′ Τσιταϊσβίλι), Κιτεϊσβίλι (104′ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Κακβετάτζε (104′ Νταβιτασβίλι), Ζιβζιβάντζε (74′ Μικελτάτζε), Κβαρατσχέλια (109′ Κβιλιτάια)

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60′ Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106′ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67′ Σιώπης), Μάνταλος (98′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας, Μασούρας, Πέλκας (61′ Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (901′ Γιακουμάκης)