«Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε σπιράλ ταχείας φθοράς». Με αυτή την εκτίμηση να είναι κυρίαρχη στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη με επίκεντρο την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα δώσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να σφυροκοπήσει την κυβέρνηση όχι μόνο για το έγκλημα των Τεμπών, στη σκιά και των αποκαλύψεων του Βήματος την περασμένη Κυριακή που έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αλλά και να αναδειχθούν σειρά θεμάτων που έχουν φέρει τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Θα θέσει σειρά κρίσιμων ζητημάτων

Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ είναι ότι μετά από πάρα πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα βρεθούν στο Κοινοβούλιο για τρεις μέρες και θα έχει το κόμμα την ευκαιρία να θέσει σειρά κρίσιμων ζητημάτων που έχουν κατά καιρούς αποσιωπηθεί, όπως λένε κεντρικά στελέχη, από τα ΜΜΕ.

Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει θέσει σειρά ερωτημάτων για το σκάνδαλο της συγκάλυψης στα Τέμπη, με βάση και το δημοσίευμα του Βήματος, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί μετά από μήνες ψεμάτων και υπεκφυγών να απαντήσει, σε μια περίοδο που η προϊούσα φθορά του εντείνεται από την παταγώδη αποτυχία του σε κρίσιμα θέματα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία, όπως π.χ. η ακρίβεια.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένει στο Κοινοβούλιο την περαιτέρω πολιτική απομόνωση του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ από όλες τις πτέρυγες, μόλις δυο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και την ενίσχυση ενός πολιτικού και κοινωνικού αντιμητσοτακικού μετώπου.

Ακόμη, για την αξιωματική αντιπολίτευση η διαδικασία στο Κοινοβούλιο έχει και άλλα κρίσιμα στοιχεία, όπως ότι ένας προς ένας οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και της όποιας αξιοπρέπειάς τους.

Μη αναστρέψιμη η φθορά

Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν καμία αυταπάτη πως θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά προσθέτουν, «κακώς έχει αυταπάτη ο κ. Μητσοτάκης πως θα συσπειρώσει τη ΝΔ» και εμμένουν πως η φθορά είναι μη αναστρέψιμη.

Η εκτίμηση κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι όπως και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, έτσι και τώρα δεν θα συσπειρωθεί η ΚΟ της ΝΔ, αλλά θα εκτεθεί στο πανελλήνιο όταν ένας-ένας οι βουλευτές της θα δικαιολογούν την κυβέρνηση στην διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών.

Είναι σαφές όμως ότι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν θα εξαντληθεί μόνο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά θα τεθούν ευρύτερα ζητήματα για την κυβερνητική πολιτική και η κυβέρνηση θα σφυροκοπηθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πάντως οι εξελίξεις, ειδικά μετά το πρωτοσέλιδο του Βήματος που τις επιτάχυνε, έφεραν πιο κοντά τμήματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του προοδευτικού μετώπου, όπως το ΠαΣοΚ, ο πρόεδρος του οποίου έκανε την κίνηση να θέσει το θέμα της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η διαδικασία θα τους φέρει πιο κοντά και σε πιο βαθμό, όταν μπροστά υπάρχει η μάχη των ευρωεκλογών και ο διαγκωνισμός για τη δεύτερη θέση, αλλά και ταυτόχρονα αναδεικνύεται από πολλές πλευρές η αγωνία για το μέλλον του ευρύτερου χώρου υπό το πρίσμα πως η πολυδιάσπαση μόνο τη ΝΔ εξυπηρετεί.