«Του ‘παν θα βάλεις το χακί / θα μπεις στην πρώτη την γραμμή / και ήρωας θα γίνεις» έλεγε ένα παλαιό και γνωστό άσμα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου από τα «Τραγούδια του δρόμου» του αξέχαστου Μάνου Λοίζου σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου.

Ήταν ένα αντιπολεμικό τραγούδι που ακουγόταν σε όλες τις πορείες και διαδηλώσεις της Αριστεράς. Και Βέβαια το πνεύμα του ουδεμία σχέση έχει με την θητεία του νεοσύλλεκτου Στέφανου Κασσελάκη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, όπου παρουσιάστηκε αφού έβγαλε πολλές selfies με πολίτες της πόλης και αφού επισκέφτηκε ένα κατάστημα οπτικών για να αγοράσει φακούς επαφής και ένα φαρμακείο για τα απολύτως απαραίτητα. Με μια τροχήλατη βαλιτσούλα, ένα σακβουαγιάζ και ένα νεσεσέρ, πέρασε την πύλη του στρατοπέδου.

Δυο ήταν οι άνθρωποι που τον συνόδευσαν μέχρι την πύλη: ο πατέρας του και ο επικεφαλής της προσωπικής του ασφάλειας, ενώ νωρίτερα είχε αποχαιρετίσει όσους βρέθηκαν μαζί του αυτή την σημαδιακή μέρα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών: Καπνισάκης, Σαρακιώτης, Πούλου, Αυγέρη, Παπαδάκης, η ιδιαιτέρα του κ.ά. Τώρα τι σόι θητεία θα υπηρετήσει ο κ. Κασσελάκης; Την βασική εκπαίδευση, δηλαδή βήμα και προσοχές μέχρι την ορκωμοσία του, οπότε και θα πάρει το απολυτήριό του. Σύνολο ημερών είκοσι μαζί με την πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας.

Για αυτό που είμαι βέβαιος είναι ότι αυτή την περίοδο όλοι οι φαντάροι θα «την περάσουν κοτσάνι» στο ΚΕΠB ελέω Κασσελάκη καθώς όλα θα λειτουργούν τύπος και υπογραμμός, χώρια ότι το στρατόπεδο διαθέτει και γυμναστήριο. Περιμένω να δω αν θα έχουμε και τίποτα τικ-τοκ, αγαπημένη ασχολία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και φαντάζομαι ότι δεν επιτρέπονται αυτά στον στρατό.

***

Στο κόκκινο το πολιτικό σκηνικό για τα email της Ασημακοπούλου

Παραιτήσεις, αντιδράσεις και… το πολιτικό σκηνικό στο «κόκκινο» μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να αποκλείσει της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο. Η αποστολή email, βλέπετε, σε ψηφοφόρους του απόδημου ελληνισμού είχε ως αποτέλεσμα ραγδαίες εξελίξεις τόσο για την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, όσο και για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά και τον γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο, οι οποίοι αμφότεροι παραιτούνται από τις θέσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει, το πολιτικό κόστος. Ζητεί συγκεκριμένα να μάθει πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων; Έχουν γίνει και άλλες διαρροές και προς τα πού; Το ΠαΣοΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ΝΔ έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό της κέντρο με ευθύνη του Μαξίμου και ζητεί από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Έμαθα μάλιστα ότι εστάλησαν συνολικά 40.000 emails. Με δυο λόγια, μετά την Καθαρή Δευτέρα αναμένονται και άλλες εξελίξεις.

***

Ελληνική υπεροχή και κάτω από τη θάλασσα

Πρώτα ήταν τα αόρατα υποβρύχια τύπου Παπανικολής που έκαναν την διαφορά στο Αιγαίο. Ήταν αυτά που, όσο κι αν προσπαθούσαν δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν οι Τούρκοι κατά την κρίση του OruC Reis. Κι ας ένα από αυτά βρισκόταν συνεχώς πολύ κοντά από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, έτοιμο να επέμβει εάν χρειαζόταν.

Την ώρα που η Τουρκία άρχισε από τη Γερμανία να προμηθεύεται τα ίδια υποβρύχια, κατέφθαναν στο Πολεμικό Ναυτικό με τα γιγαντιαία μεταγωγικά C-17 σε απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ (και συναρμολογήθηκαν αμέσως) τα επονομαζόμενα στην στρατιωτική ορολογία «φονιάδες» των υποβρυχίων, δηλαδή τα εξελιγμένα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo με τρομακτική δύναμη πυρός κάτω και στην επιφάνεια της θάλασσας και με ισχυρά ραντάρ και σόναρ.

Και μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι καταφθάνουν από την Γερμανία στο Αρχηγείο του Στόλου και οι υπερσύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια Παπανικολής (ΥΒ214), τύπου seahate mod4. Τι το ιδιαίτερο έχουν αυτές οι τορπίλες και γιατί θεωρούνται ξεχωριστές; Αναπτύσσουν ταχύτητα 50 κόμβων και έχουν μέγιστη εμβέλεια 50 χιλιόμετρα. Έχουν ακόμα γόμωση 260 κιλά.

Συνολικά το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να παραλάβει 44 τορπίλες, που του δίνουν τρομερές δυνατότητες αναβάθμισης των αόρατων υποβρυχίων και με τα νέα υποβρύχια drones που ήδη σχεδιάστηκαν κι ετοιμάζονται για κατασκευή, παρέχουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό πλήρη υπεροχή και κάτω από τη θάλασσα.

***

Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Λεμεσό

Στην Λεμεσό συνήλθε η Επιτροπή Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, φιλοξενούμενη από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Η συνάντηση αυτή μάλιστα συνέπεσε με την συμπλήρωση 67 χρόνων από τον απαγχονισμό του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη από τους Άγγλους αποικιοκράτες, ενώ φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια και από την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% της Κύπρου.

Αυτά θύμισε ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής τροποποίησης του καταστατικού, ο βουλευτής της Γεωργίας Ηρακλή Κανταγκισβίλι, ο βουλευτής της Κύπρου Ηλίας Μυριάνθους, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Κώστας Μυγδάλης και ομάδα τεχνοκρατών, που βοήθησε στην επεξεργασία των προτάσεων επεξεργασίας του καταστατικού.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, «η παρουσία μας εδώ διατρανώνει την σταθερή και διαχρονική στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης, βασισμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους».

***

Η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα

Η επιχείρηση «Αμάλθεια», δηλαδή η επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης από την Κύπρο έγινε πραγματικότητα: Το πρώτο πλοίο «Open Arms» με μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που απέπλευσε από την Κύπρο άρχισε να ξεφορτώνει στη Γάζα το φορτίο των 200 τόνων τροφίμων που μετέφερε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Open Arms που είναι αρμόδια για την επιχείρηση.

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Η World Central Kitchen «ξεφορτώνει τη φορτηγίδα που συνδέεται τώρα με την προσωρινή προβλήτα» που χτίστηκε νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, αφού ρυμουλκήθηκε από την Κύπρο από πλοίο άλλης ΜΚΟ.Ένα δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο, το “Jennifer”, το οποίο είναι επίσης αποστολή της WCK, και που βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας, αναμενόταν να αναχωρήσει την χθες το απόγευμα για τη Γάζα.

***

Νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Και κλείνω με ένα περιστατικό στα Ίμια. Μπορεί εμείς να δείχνουμε καλή θέληση για ηρεμία στο Αιγαίο, δεν συμβαίνει όπως φαίνεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Κάποτε με τις NAVTEX ή τις ΝΟΤΑΜ, κάποτε με την αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων, με το καθεστώς των νησιών μας που όπως θέλουν αυτοί το ερμηνεύουν δημιουργούν συνεχώς προβλήματα και προκλήσεις. Ωσάν να θέλουν, όπου τους παίρνουν να διατηρήσουν την ένταση.

Να για παράδειγμα, σύμφωνα με Action24 (και επιβεβαίωσε το Πολεμικό Ναυτικό), τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής έκανε ένα κρεσέντο επικίνδυνων ελιγμών παραβιάζοντας την οριογραμμή ανάμεσα στην μικρή και την μεγάλη Ίμια, δηλαδή τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην συνέχεια το ελληνικό λιμενικό το προσέγγισε ζητώντας από το σκάφος να αποχωρήσει από τα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα η τουρκική ακταιωρός να αναπτύξει ταχύτητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο σκάφη είχαν πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και παραλίγο να συγκρουστούν την ώρα που έπλεαν το ένα δίπλα στο άλλο. Και όλα αυτά (συμπληρώνω) λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.