5 το πρωί: Βράζει η Θεσσαλονίκη – Οι νικητές των Oscars – Ανατροπές στα playoffs

Το τέλος της εβδομάδας κατέδειξε δύο διαφορετικές όψεις της Ελλάδας. Αφενός την πολύ σκοτεινή που θέλει θρασύδειλους να οργανώνουν πογκρόμ κατά queer ατόμων, αφετέρου δε την πολύ λαμπερή του Γιώργου Λάνθιμου του οποίου το Poor Things ήταν μεταξύ των νικητών στα Oscars.

1

Η Θεσσαλονίκη σε αναταραχή

  • Πώς άναψε η σπίθα: Αφορμή για το μεγάλο κύμα αντίδρασης που ξέσπασε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ήταν η σαββατιάτικη ομοφοβική επίθεση σε βάρος δύο queer ατόμων που βάδιζαν το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους και έγιναν στόχος τραμπούκων. Μάλιστα αμφότερα χρειάστηκε να καταφύγουν σε κατάστημα εστίασης για να γλιτώσουν το λιντσάρισμα από τους εξαγριωμένους κατά βάση νεαρούς που έβριζαν και πετούσαν διάφορα αντικείμενα προς το μέρος τους. Για το συμβάν η Αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 21 μετατράπηκαν σε σύλληψη.
  • Η συγκέντρωση των αλληλέγγυων: Μετά το αποτρόπαιο και καταδικαστέο περιστατικό άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και άλλων συλλογικοτήτων όπως επίσης και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου οργάνωσαν για το απόγευμα της Κυριακής πορεία στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι κατά της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας. Η συμμετοχή ήταν αθρόα και οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο που εξέφρασε τη στήριξή τους σε όσους υπόκεινται σε διακρίσεις.
  • Τα παρατράγουδα: Δυστυχώς δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συμπλοκές. Αρχικά ήταν άτομα αντίθετα με την πορεία που θέλησαν να εισβάλουν στο σώμα των διαδηλωτών, αλλά απωθήθηκαν από τις ομάδες περιφρούρησης. Στη διάρκεια των ταραχών προκλήθηκαν ζημιές σε γνωστό κατάστημα εστίασης, ενώ φραστική επίθεση δέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης τη στιγμή που προσερχόταν στον κινηματογράφο Ολύμπιον για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Από αγνώστους χτυπήθηκε κι ο αστυνομικός που τον συνόδευε. Οι επιθέσεις αυτές καταδικάστηκαν τόσο από τον Παύλο Μαρινάκη όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
2

Σε θέσεις μάχης για τις Ευρωεκλογές

  • Ο «Κανένας» πολιορκεί το Μαξίμου: Τη στιγμή κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα χαοτικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, στη δεύτερη θέση παγιώνεται το κενό εναλλακτικής λύσης. Τα αποτελέσματα αυτής της συνθήκης είναι ήδη ορατά, όπως όμως λένε οι πολιτικοί αναλυτές είναι πιθανό να υποκρύπτουν παρενέργειες. Το πώς θα επηρεάσουν τους συσχετισμούς είναι ένα από τα ζητούμενα. Γι’ αυτό από την Κυβέρνηση έχει αποφασιστεί η αλλαγή του αρχικού στρατηγικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο η ΝΔ ετοιμαζόταν να προσέλθει με αέρα αδιαμφισβήτητης υπεροχής στις Ευρωεκλογές, διότι έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτή η τακτική εμπεριέχει πολλούς κινδύνους.
  • Το στοίχημα της συσπείρωσης: Τρεις μήνες πριν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου οι μετρήσεις δείχνουν μια Νέα Δημοκρατία που κρατά τις δυνάμεις κατά τα 3/4. Μια σχετικά υψηλή συσπείρωση για το κυβερνών κόμμα. Αντιθέτως δηλαδή με ό,τι ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να «αιμορραγεί» προς τα αριστερά κι αυτό γεννά αμφιβολίες για το τελικό ποσοστό που θα λάβει. Τη μάχη της συσπείρωσης με ποσοστό που αγγίζει το 80% κερδίζει σε αυτή τη φάση το ΠαΣοΚ, μόνο που δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί επαρκώς τις «αστοχίες» των πολιτικών του αντιπάλων για να κερδίσει έδαφος.
  • Το χαμηλό όριο του 3%: Αν και νεοπαγές το κόμμα που προέκυψε από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πήχης για τη Νέα Αριστερά έχει ήδη τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο ύψος. Αν μάλιστα η εκλογή εκπροσώπου στο Ευρωκοινοβούλιο συνδυαστεί με την κατάκτηση της έκτης θέσης στην κομματική πυραμίδα, μπροστά δηλαδή από κόμματα της δεξιάς – πατριωτικής πτέρυγας, τότε θα έχει μια γερή βάση για τη συνέχεια. Αντίστοιχος είναι και ο στόχος των Δημοκρατών του Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του σχηματισμού εξομολογήθηκε πως θα εγκαταλείψει την πολιτική, διότι αυτό θα επιτάσσει η λογική, αν δεν πείσει το εκλογικό σώμα να τον στείλει σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι μεγάλοι νικητές των Oscars 2024

  • Σάρωσε το «Oppenheimer»: Ήταν το μεγάλο φαβορί και το επιβεβαίωσε αφού κέρδισε 7 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, A’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μουσικής) από τις συνολικά 13 υποψηφιότητες ολοκληρώθηκε η 96η απονομή των βραβείων Oscars.
  • Τέσσερα Oscar για το Poor Things: Την ίδια ώρα η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε τέσσερα βραβεία. Το μεγαλύτερο εξ αυτών πήγε στην Έμα Στόουν για τον Α’ γυναικείο ρόλο. Τα υπόλοιπα τρία βραβεία ήταν στις κατηγορίες Κομμώσεις και Μακιγιάζ, Σκηνογραφίας, Κοστουμιών.
  • Επιτέλους το πήρε: Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Κρίστοφερ Νόλαν τιμήθηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Μετά από οκτώ υποψηφιότητες ο 53χρονος Βρετανός σκηνοθέτης πήρε στα χέρια του χρυσό αγαλματίδιο.
4

Το παιχνίδι της μπλόφας από τον Ερντογάν

  • Η δήλωση αποχώρησης: «Αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου» έλεγε την περασμένη Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως ήταν λογικό η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ξεστόμιζε κάτι τέτοιο ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά φαίνεται πως αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.
  • Οι απορίες: Από τεχνικής άποψης η δήλωσή του υπήρξε ορθή, καθώς το τουρκικό Σύνταγμα δεν προβλέπει τρίτη πενταετή θητεία. Προκάλεσε όμως ερωτήματα το γεγονός πως μίλησε για απόσυρση ενόσω ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου κι ενώ απομένουν ακόμη τέσσερα χρόνια για το φινάλε της θητείας του.
  • Οι ερμηνείες: Κατά τους αναλυτές, ο Τούρκος πρόεδρος έχει κουραστεί και καταθέτει τα όπλα ή μπλοφάρει όπως έχει ξανακάνει ακόμη -τουλάχιστον- τρεις φορές στο παρελθόν για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους γύρω από το κόμμα του. Επικρατέστερη φυσικά η δεύτερη εκδοχή, καθώς αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως δημοψήφισμα. «Ενδεχομένως βρισκόμαστε ενώπιον ακόμη μιας συνταγματικής αλλαγής, προκειμένου να μπορεί να τρέξει στον επόμενο προεδρικό γύρο», ανέφερε στο Βήμα ο τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Εντζάν.
5

Ανατροπή του Παναθηναϊκού, πρώτη η ΑΕΚ

  • Πράσινο διπλό στο Φάληρο: Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με υπέροχο γκολ του Ποντένσε, δείχνοντας κεφάτος στο πρώτο 25λεπτο του ντέρμπι «αιωνίων», ο κυνικός Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που είχε μια νικηφόρα πρεμιέρα στα πλέι οφ της Super League. Χάρη σε τέρματα των Μπακασέτα και Ιωαννίδη, η ομάδα του Φατίχ Τερίμ επιβλήθηκε 3-1 στην έδρα των «ερυθρόλευκων» του Μεντιλίμπαρ, που ρίσκαρε πολύ, και τους προσπέρασε στη βαθμολογία ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση.
  • Κορυφή για την ΑΕΚ: Μετά το πέρας της πρεμιέρας του έξτρα πρωταθλήματος των δέκα αγωνιστικών άλλαξε χέρια και η πρωτιά, καθώς η Ένωση πήρε κάθε δώρο που της έδωσε η Λαμία και επικράτησε με 4-0. Ο Κάλενς άνοιξε το σκορ σ’ ένα κομβικό σημείο, προτού Πόνσε και Γκαρσία δώσουν διαστάσεις στο άνετο διπλό της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα απέναντι σε μια αντίπαλο που άφησε εκτός αγώνα τον πιο επικίνδυνο παίκτη της.
  • «Άλωσε» την Τούμπα ο Άρης: Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να παραμείνει οδηγός στην κούρσα για τον τίτλο, αλλά στο εντός έδρας ντέρμπι με τον συμπολίτη ήταν αγνώριστος. Ναι μεν είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά σε καμία περίπτωση την ουσία. Αυτήν την είχε αντίθετα ο Μορόν, ο οποίος μ’ ένα πολύ όμορφο τέρμα διαμόρφωσε το τελικό 1-0 για την ομάδα του Άκη Μάντζιου που έχει ήδη ρυθμιστικό ρόλο στη μάχη των τεσσάρων.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr