Το «θέλω» και το «πρέπει» δεν αρκούν για νίκη σ’ ένα μεγάλο ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Ποντένσε, αλλά ο κυνικός Παναθηναϊκός με ψυχραιμία και πιστή στο πλάνο έφτασε στο διπλό χάρη στο 3-1. Το γκολ του Πορτογάλου χάρισε προβάδισμα μόλις για 17 λεπτά στους «ερυθρόλευκους» προτού έρθει η ισοφάριση από τον Μπακασέτα και τα γκολ της μεγάλης νίκης από τον Ιωαννίδη.

Κι αν το παιχνίδι άρχισε με τον τραυματισμό του γκολκίπερ Ντραγκόφσκι μόλις στο 7′, οι «πράσινοι» διαχειρίστηκαν πολύ πιο σωστά τις ανάγκες της αναμέτρησης. Ούτε το γεγονός πως ο Ποντένσε, ο οποίος με μια προσποίηση κι ένα υπέροχο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λοντίγκιν για το πανέμορφο 1-0, τούς επηρέασε τόσο.

Αντιθέτως τούς ανάγκασε να πάρουν μέτρα προς την επίθεση, γεγονός που έφερε το 1-2 πριν από την ανάπαυλα. Αρχικά ήταν ο Μπακασέτας που στο 41′ με σουτ από ολιγωρία του Ορτέγα ισοφάρισε κι ακολούθως, στις καθυστερήσεις, ο Ιωαννίδης εκείνος που έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του Τερίμ.

Είχε προηγηθεί ενδιάμεσα η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ναβάρο που θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρου του αγώνα. Η τύχη όμως δεν ήταν ερυθρόλευκη και μέσα σε διάστημα 8 λεπτών το 1-0 είχε γίνει 1-2, κυρίως λόγω της αδυναμίας των γηπεδούχων να κοντρολάρουν το παιχνίδι και να τελειώσουν τις φάσεις στην άμυνα πριν γίνουν επικίνδυνες!

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι και τις δύο φορές το ρήγμα δημιουργήθηκε στο χώρο ευθύνης του Ροντινέι. Την πρώτη φορά πέρασε από εκείνο το διάδρομο ο Μπερνάρ, τη δεύτερη ο Ιωαννίδης.

Με την έναρξη του δεύτερου μισού οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να εντείνουν την πίεση προς τα πράσινα καρέ, αλλά χωρίς ουσία. Με τη συμπλήρωση 59 λεπτών, ο Μεντιλίμπαρ έφερε από τον πάγκο Φορτούνη και Τσικίνιο αντί Μασούρα και Ορτα. Η είσοδος του αρχηγού έδειξε να δίνει πνοή, αφού τα φρέσκα πόδια βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κλείσει τον αντίπαλό του και να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης.

Από το 65′ και μετά μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού έπεφταν κορμιά, αλλά το γκολ της ισοφάρισης δεν ήρθε κι ας το έψαξε ο Ποντένσε στο 69′. Αντίθετα, στο 70′ σε μία ακόμη αντεπίθεση των «πράσινων» ήρθε το 1-3. Από σέντρα του Κώτσιρα, η μπάλα έφτασε Μπερνάρ, ο οποίος την γύρισε στον Ιωαννίδη κι εκείνος σαν σε προπόνηση την έσπρωξε στα δίχτυα για να δώσει στην ομάδα του τεράστιο προβάδισμα νίκη.

Ο Μεντιλίμπαρ δοκίμασε τους Ελ Αραμπί και Γιόβετιτς μπροστά για ό,τι προκύψει στο φινάλε. Αλλά δεν προέκυψε όπως αποδείχθηκε στο φινάλε.

Oλυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Μπιανκόν, Ορτέγα, Έσε (80′ Ιμπόρα), Όρτα (59′ Τσικίνιο), Μασούρας (59′ Φορτούνης), Ποντένσε (80′ Γιόβετιτς), Ναβάρο (73′ Αραμπί), Ελ Καμπί

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι (7′ Λοντίγκιν), Κώτσιρας, Ακαϊντίν, Αράο, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ, Τσέριν, Παλάσιος (76′ Ούγκο), Μπερνάρ (83′ Τζούρισιτς), Μπακασέτας (83′ Μαντσίνι), Ιωαννίδης (83′ Σπόραρ)