Τα παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα τον τελευταίο καιρό ασχολούνται εντατικά με τις εξελίξεις στην υγεία της Κέιτ Μίντλετον. Η πρώτη της εμφάνιση μετά το χειρουργείο δεν άργησε να «απογειώσει» τόσο τον αριθμό των δημοσιευμάτων αλλά και τις φήμες.

Το Παλάτι από την αρχή του έτους έχει τεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Οι αρνητικές ειδήσεις γύρω από τη Μοναρχία της Μεγάλης Βρετανίας αναστατώνει τους υπηκόους της χώρας.

Από τη μία πλευρά, εντελώς ξαφνικά, ολόκληρη η Υφήλιος πληροφορείται το χειρουργείο της Κέιτ Μίντλετον στην κοιλιακή χώρα και τη μακρά περίοδο ανάρρωσής της. Από την άλλη πλευρά, μαθαίνει για το χειρουργείο του βασιλιά Καρόλου, την πάθηση του προστάτη και μετέπειτα τη διάγνωση για καρκίνο.

Τα γεγονότα το ένα μετά το άλλο πλήττουν και προκαλούν κρίση στο Στέμμα. Οι ειδήσεις δε, γύρω από την πρώτη επίσημη εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον, τα ενίσχυσε όλα αυτά.

Αν και το αξίωμα του βασιλιά είναι το ανώτατο στο πολίτευμα της Μεγάλης Βρετανίας, όλο το ενδιαφέρον και η αγωνία έχει επικεντρωθεί στην πριγκίπισσα της Ουαλίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν ασχολούμαστε με τη δύσκολη μάχη του βασιλιά Καρόλου με τον καρκίνο;

Μα φυσικά η απάντηση είναι πολύ απλή. Η κατάσταση του μονάρχη είναι λίγο πολύ γνωστή. Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς και μέχρι ποιου σημείου το σώμα του νοσεί, αλλά ξέρουμε από τι πάσχει.

Στην περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον όμως, οι πληροφορίες που έχει δώσει με τις ανακοινώσεις του είναι αρκετά φειδωλές και ιδιαίτερα γενικές. Παρόλα αυτά, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης καθημερινά φέρνουν νέα στοιχεία στην επιφάνεια. Στοιχεία, τα οποία ναι μεν μπορεί να μην είναι πάντα αληθή ή αξιόπιστα από την άλλη δε,  δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο λαός λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Τα σενάρια για την υγεία της Κέιτ

Για την κατάσταση της υγείας της Κέιτ Μίντλετον και μέχρι η ίδια να μιλήσει «ανοιχτά» για αυτό, μπορούμε  να κάνουμε μόνο σενάρια.

Αυτό που πλέον είναι ευρέως γνωστό, είναι πως το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύτηκε η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν είναι ένα απλό νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο εστιάζει σε δύσκολα προβλήματα υγείας. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στην καταπολέμηση της νόσου του καρκίνου, αλλά και της αυτοάνοσης διαταραχής του Chrohn.

Δεν είναι καθόλου απίθανο η Κέιτ Μίντλετον να ήρθε αντιμέτωπη με κάτι από όλα αυτά. Ωστόσο, μπορεί να μην ισχύει και τίποτα από όλα αυτά. Μπορεί απλά να επέλεξε να νοσηλευθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο καθώς σε αυτό έχουν νοσηλευτεί και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Πυρ και μανία το Παλάτι με τις φήμες

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να κρατούν χαμηλό προφίλ σχετικά με τις φήμες και τα σενάρια που δημοσιεύουν για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον. Παρόλα αυτά, τα social media και τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο «έχουν πάρει φωτιά».

Μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μάλιστα, δε διστάζουν να γράφουν πως είναι βέβαιοι, ότι η Κέιτ βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Το Παλάτι, ασφαλώς δεν έχει απαντήσει σε κάτι από όλα αυτά. Προτιμά να διατηρεί σιγήν ιχθύος.

Ωστόσο ο θείος της Γκάρι Γκόλντσμιθ δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι «Η Κέιτ είναι καλά, απλώς πρέπει να της δώσουμε λίγο χώρο. Για αυτό δε μιλάει κιόλας για την κατάστασή της».

Παιχνίδια διαδοχής

Ανάμεσα στο όργιο της φημολογίας που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω από τα τεκταινόμενα στο παλάτι, κυρίαρχη θέση έχει και το ζήτημα της επίσπευσης της διαδικασίας διαδοχής του Καρόλου.

Πλέον, και με τη βασίλισσα Καμίλα να παραμένει εκτός κάδρου για τις βασιλικές υποχρεώσεις,  καθώς δήλωσε αρκετά κουρασμένη λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων που είχε το τελευταίο διάστημα. Ετσι, το μεγαλύτερο βάρος καλείται να το επωμιστεί στις πλάτες του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Φυσικά, ο διάδοχος θα έχει και την αρωγή της πριγκίπισσας Άννας – αδερφής του βασιλιά Καρόλου.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Παλάτι εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας πιθανότατα θα «ανέβει» νωρίτερα από το αναμενόμενο στο βασιλικό θρόνο. Η Mirror, μάλιστα δε δίστασε να γράψει ότι  ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «είναι στο κατώφλι της διαδοχής».

Η αλήθεια είναι πως ο βασιλιάς Κάρολος υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά είναι αμφιλεγόμενο, αν θα μπορέσει να παραμείνει για περισσότερο καιρό στο θρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με βασιλικές πηγές, ο  ίδιος ευελπιστεί να παραμείνει στο θρόνο και σε μία σχετικά καλή κατάσταση της υγείας του για ακόμα δέκα χρόνια, «ώστε να υπηρετήσει το Στέμμα περίπου μέχρι τα μέσα της όγδοης δεκαετίας της ζωής του».

Βαλίτσες ή διάδοχο ετοιμάζει ο Κάρολος

Επόμενος σημαντικός σταθμός για τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα είναι η Σύνοδος των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) στην Αυστραλία – έχει προγραμματιστεί για τις 24 Οκτώβρη 2024 – όπου και οφείλουν να παρευρεθούν.

Ο μονάρχης θα πρέπει να παρουσιαστεί, ώστε να εκπροσωπήσει το Στέμμα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, δήλωσε έτοιμος τόσο ο ίδιος, όσο και η χώρα για τη βασιλική επίσκεψη. Το ταξίδι αυτό είναι άκρως σημαντικό. Αφενός θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί εκεί ως κυρίαρχος της χώρας. Αφετέρου ένα τέτοιο ταξίδι έχει να πραγματοποιηθεί από το 2018, όπου το είχε πραγματοποιήσει η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει αποκλείσει ακόμα, δημοσίως τουλάχιστον, το ενδεχόμενο να ταξιδέψει για τη μακρινή Ωκεανία. Όλα πλέον τα σενάρια είναι ανοιχτά και θα φανεί, αν ο μονάρχης θα ετοιμάσει βαλίτσες ή το διάδοχο.

Προμηνύματα διαδοχής από το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας

Το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας πολύ πιθανό να μην αργήσει να ανέβει στο θρόνο. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μετά από την ασθένεια του βασιλιά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει -σύμφωνα με τα όσα λέγονται και ακούγονται-  αναμένεται να πάρουν τους τίτλους του βασιλιά και της βασίλισσας αντίστοιχα.

Το ζευγάρι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και οι υποστηρικτές του Στέμματος θέλουν πολύ να το δει να φέρει τους ανώτερους τίτλους της μοναρχίας.

Οι ίδιοι μάλιστα έχουν αρχίσει και προβαίνουν σε μία σειρά κινήσεων, οι οποίες δείχνουν πως αυτή η ώρα δε θα αργήσει.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον είναι πολύ κοντά στο να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο «αγκάθι» του Παλατιού. Και αυτό δεν είναι άλλο  από τη γεφύρωση του χάσματος με το ζευγάρι του Σάσσεξ, δηλαδή με τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ.

Μετά από την κυκλοφορία του βιβλίου «Endgame» η κρίση μεταξύ του πρώην πριγκιπικού ζεύγους και του Παλατιού κορυφώθηκε. Μετά τις προτροπές του βασιλιά Καρόλου, η Κέιτ Μίντλετον, διατελώντας χρέη ειρηνοποιού ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τηλεφώνησε στη Μέγκαν Μαρκλ.

Οι τεταμένες σχέσεις επήλθαν, καθώς η πρώην δούκισσα του Σάσσεξ, ισχυρίστηκε ότι η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος έτρεφαν ανησυχίες για το χρώμα του δέρματος του μικρού Άρτσι.

Παρόλα αυτά, η λογική πρυτάνευσε. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, η οποία γνωρίζει ότι η ειρήνη μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού αλλά και επειδή έχει πλήρη γνώση των καθηκόντων που προκύπτουν από τη θέση της, αποφάσισε να τηλεφωνήσει στη Μέγκαν, και να λύσουν τις διαφορές τους.

Η επιστροφή του ασώτου

Μετά το ζήτημα της διαδοχής σειρά έχει η γεφύρωση του χάσματος της βασιλικής οικογένειας με τους Σάσσεξ. Όπως φαίνεται προς την κατεύθυνση αυτή έχει γίνει μία πρώτη κρούση από το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας.

Συνάμα από την άλλη πλευρά, παραμένει το πάγωμα των σχέσεων της Κέιτ Μίντλετον με τον άλλοτε πολύ καλό της φίλο, πρίγκιπα Χάρι. Ο θείος της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Γκάρι Γκόλντσμιθ δε δίστασε να προβλέψει, πως στο ενδεχόμενο της διαδοχής, ο μικρός γιος του βασιλιά Καρόλου θα θελήσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι απίθανο.

Την ίδια στιγμή, η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Χάρι δε φαίνεται να έχουν επικοινωνήσει μετά την περιπέτεια της υγείας της. Ο Κρίστοφερ Άντερσον, συγγραφέας του βιβλίου «William and Kate: A Royal Love Story», εξήγησε ότι ο δούκας του Σάσσεξ ενδεχομένως να φοβάται.

Αναλυτικότερα, όσες φορές εκείνος βρέθηκε στη γενέτειρά του και  στο πατρογονικό του σπίτι, ένιωσε ανεπιθύμητος. Η ψυχρότητα αυτή, όμως μεγεθύνει το χάσμα των Σάσσεξ με το Μπάγκιγχαμ. Μπορεί όμως η αλλαγή του μονάρχη να επιφέρει την ειρήνη;

Σε αυτό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επιχείρησε πολλές φορές να σταθεί στο πλάι του αδερφού του ως σύμβουλος. Όμως ο Βενιαμίν της βασιλικής οικογένειας υπήρξε αρκετά ατίθασος στη ζωή του, όπως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε.

Οι επιλογές του πρίγκιπα Χάρι λοιπόν, αν αναλάβει ο αδερφός του, μπορεί να τον απομακρύνουν μια για πάντα από τη Μεγάλη Βρετανία. Ή μπορεί η αδερφική αγάπη  να τον κάνει να επιστρέψει. Σε αυτό άλλωστε μπορεί να συμβάλλει  και η φιλία και η αγάπη της Κέιτ Μίντλετον.

Με τη συνταγή της Ελισάβετ

Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας προχώρησε στην προσθήκη ενός προσώπου στην ομάδα της που δείχνει την ανάγκη για την σταδιακή προετοιμασία της να αναλάβει το ρόλο της Βασίλισσας, εν μέσω δημοσιευμάτων που θέλουν τον Κάρολο να πάσχει από επιθετικό καρκίνο γεγονός που τον οδηγεί στην απόφαση να σχεδιάζει τη διαδοχή του θρόνου.

Η Κέιτ Μίντλετον αποφάσισε να διορίσει νέο προσωπικό γραμματέα, ένα νέο δεξί χέρι. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Τομ Γουάιτ, ο οποίος προστάτευε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μέχρι το θάνατό της.

Η επιλογή αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς φαίνεται ότι η Πριγκίπισσα ακολουθεί τα βήματα της αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ. Δεδομένου ότι θα γίνει κάποια στιγμή και η ίδια Βασίλισσα, φαίνεται πως θέλει να έχει δίπλα της του πιο έμπειρους και έμπιστους ανθρώπους.

… και το κρυφτό με το Χάρι

Σύμφωνα με τον royal expert και συγγραφέα Τομ Κουίν, ο βασιλιάς Κάρολος επικεντρώνεται γύρω από το ζήτημα της διαδοχής στο βασιλικό θρόνο και το γιο του πρίγκιπα Ουίλιαμ ενώ τον σχεδιασμό του αυτόν τον κρατά «μυστικό» από το δευτερότοκο γιο του, πρίγκιπα Χάρι καθώς διόλου δεν τον εμπιστεύεται.

Η δυσπιστία αυτή, όπως είναι φυσικό προέκυψε μετά τις συνεντεύξεις του Χάρι στα μέσα ενημέρωσης και τις επιθέσεις στη βασιλική οικογένεια στα απομνημονεύματά του, με τίτλο «Spare».

Σύμφωνα με τον Τομ Κουίν: «Ο Κάρολος γνωρίζει επίσης ότι, ως μελλοντικός βασιλιάς, ο Ουίλιαμ, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού διαδοχής που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Οι αξιωματούχοι είχαν υποθέσει ότι ο Κάρολος θα παρέμενε υγιής τουλάχιστον μέχρι τα μέσα των 80 του πριν ο σχεδιασμός διαδοχής χρειαστεί να ξεκινήσει, αλλά στην πραγματικότητα τώρα έχει αρχίσει και δείχνει ίσως ότι ο καρκίνος του είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι πιστεύουμε αρχικά».

«Ο σχεδιασμός διαδοχής είναι άκρως απόρρητος και κανείς δεν εμπιστεύεται τον Χάρι να είναι μέρος του για τον απλούστατο λόγο ότι αν αισθάνεται με οποιονδήποτε τρόπο περιφρονημένος ή δεν του δίνεται αυτό που πιστεύει ότι του αξίζει, θα τρέξει κατευθείαν στα μέσα ενημέρωσης». Ο Χάρι προκάλεσε σάλο όταν κυκλοφόρησε το «Spare» καθώς χτύπησε πολλά μέλη της οικογένειάς του», πρόσθεσε ο ειδικός στα θέματα της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας.