Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το δυτικό τμήμα της Αϊτής χθες Κυριακή 3/3, μετά από τη μαζική απόδραση κρατουμένων, καθώς ο ηγέτης συμμαχίας συμμοριών Τζίμι Σεριζιέ, ή «Μπάρμπεκιου», πρώην αστυνομικός, έχει κλιμακώσει την προσπάθεια να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για 72 ώρες (με προοπτική ανανέωσης) από τις «18:00 ως τις 05:00» μέχρι και την Τετάρτη 6η Μαρτίου. Εξαιρούνται δυνάμεις επιβολής της τάξης, πυροσβέστες, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι που διαθέτουν διαπιστεύσεις.

Το μέτρο ακολουθεί τη δραματική κλιμάκωση της βίας τα τελευταία 24ωρα, με την πρωτεύουσα να παραλύει, τις επικοινωνίες να κόβονται και δυο μαζικές αποδράσεις κρατουμένων από φυλακές, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων όσοι ήταν έγκλειστοι στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας.

Την απόδραση προανήγγειλε με βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών Τζίμι Σεριζιέ, ή «Μπάρμπεκιου», πρώην αστυνομικός στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Προσπάθειες ανατροπής του πρωθυπουργού

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής απόδρασης χιλιάδων κρατουμένων στην Pénitencier National, τη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Καταμετρήσαμε πολλά πτώματα φυλακισμένων», είπε στο πρακτορείο ο Πιερ Εσπεράνς, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Réseau national de défense des droits humains, RNDDH), εξηγώντας ότι μόλις περίπου εκατό κρατούμενοι απέμεναν στη φυλακή χθες Κυριακή, από τους κάπου 3.800 που βρίσκονταν έγκλειστοι εκεί πριν από την έφοδο βαριά οπλισμένων κακοποιών.

Αστυνομικοί «προσπάθησαν να απωθήσουν επίθεση συμμοριών εγκληματιών εναντίον της Pénitencier National και της (φυλακής) Croix des Bouquets», ανέφερε νωρίτερα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ανρί σε ανακοίνωσή της. «Η επίθεση αυτή εναντίον των κέντρων κράτησης προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς μεταξύ των κρατουμένων και του προσωπικού της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση κατήγγειλε τις εφόδους «των βαριά οπλισμένων εγκληματιών που ήθελαν με κάθε κόστος να απελευθερώσουν φυλακισμένους, κυρίως για απαγωγές, φόνους και άλλα σοβαρά εγκλήματα» και «δεν δίστασαν να εκτελέσουν πολίτες, να πυρπολήσουν και να λεηλατήσουν ιδιωτικά και δημόσια αγαθά».

Στη φυλακή Κρουά ντε Μπουκ ήταν έγκλειστοι πριν από την επίθεση περίπου 1.450 άνθρωποι

Συμμορίες επιτίθενται εναντίον στρατηγικών τοποθεσιών στο πλαίσιο δράσης για την ανατροπή του πρωθυπουργού Ανρί. Στην εξουσία από το 2021 ο κ. Ανρί θεωρητικά θα παραχωρούσε την εξουσία στις 7 Φεβρουαρίου, δυνάμει συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Όμως ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στην εξουσία, επιχειρηματολογώντας πως πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP