Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στη συνθετική άσκηση της USAFE-AFAFRICA WARFARE CENTER (UAWC), με την ελληνική ονομασία «SPARTAN WARRIOR 24-1». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 19 κράτη, ενώ η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, την 116 Πτέρυγα Μάχης και το 1ο ΑΚΕ.

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδοτης, σκοπός της άσκησης, ήταν η δημιουργία ενός συνθετικού ρεαλιστικού περιβάλλοντος για την εκπαίδευση σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο των συμμαχικών δυνάμεων, με τη διεξαγωγή σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, με τη ΜΕΣΕ να συμμετέχει από τις εγκαταστάσεις της, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους Τακτικούς Εξομοιωτές που διαθέτει.

Εδώ όμως θα πρέπει αν σημειωθούν και τούτα.

Πρώτον οι εξομοιωτές (flight simulators) που βρίσκονται στην Ανδραβίδα και με αυτούς εκπαιδεύονται οι πιλότοι μας στα F-16 είναι κατασκευασμένοι με απόλυτη επιτυχία από ελληνικά χέρια.

Δεύτερον το σύστημα αυτό είχε συνδεθεί on line και με άλλα συστήματα άλλων χωρών (και κυρίως των ΗΠΑ) σε ένα εικονικό πεδίο μάχης, (όπου μετείχαν και ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας) κάπου στην Γερμανία, όπου έγιναν και προσβολές στόχων επί γερμανικού εδάφους, με απόλυτη ακρίβεια χωρίς οι πιλότοι μας να σηκωθούν από τα flight simulator, χωρίς δηλαδή να μετακινηθούν από την… καρέκλα τους.