Τα μιούζικαλ έχουν κυριεύσει το box office, είτε το γνωρίζουν οι σινεφίλ, είτε όχι. Κάποιες από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές πρεμιέρες των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένων των «Wonka» και «Mean Girls», περιέχουν μουσικά και χορευτικά νούμερα. Ωστόσο, στα τρέιλερ των ταινιών αυτών η μουσική δεν έχει κεντρικό ρόλο. Αυτό δημιούργησε σύγχυση σε ορισμένους θεατές όταν οι χαρακτήρες των ταινιών άρχισαν ξαφνικά να τραγουδούν. «Παραπλανήθηκα εντελώς», λέει η 36χρονη μεσίτρια, Γκρέις Μπιρς, από το Λίβινγκστον της Μοντάνα.

Η Μπιρς λέει ότι της αρέσουν τα μιούζικαλ, αλλά όταν είναι προετοιμασμένη για αυτά. Δεν ίσχυε αυτό όταν τον Ιανουάριο είδε το «Mean Girls» με τον αρραβωνιαστικό της και το πρόσωπο στην οθόνη ξεκίνησε το εναρκτήριο μουσικό νούμερο. «Άρχισε να τραγουδάει και αυτόματα κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον σε στιλ “περίεργα το ξεκινάει”», λέει η Beers.

Τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο. Η Μπιρς και ο φίλος της δεν κατάφεραν να δουν ολόκληρη την ταινία. Μετά ξαναείδαν το τρέιλερ για να δουν αν τους είχε ξεφύγει κάποιο σπόιλερ σχετικό με τα μουσικά μέρη. «Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση» λέει η Beers.

Το «Mean Girls» είναι ένα remake της επιτυχίας του 2003, μιας κωμωδίας –όχι μιούζικαλ– που είχε αρέσει πολύ στην Μπιρς, και διασκευή του μιούζικαλ που ανέβηκε στο Μπροντγουέι το 2018 και βασιζόταν στην αρχική ταινία.

Η Paramount Pictures σχολίασε ότι, όπως προέκυψε από δημοσκοπήσεις που έγιναν στις κινηματογραφικές αίθουσες, τα τρία τέταρτα όσων είδαν την ταινία κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της ήξεραν ότι ήταν μιούζικαλ πριν τη δουν. Η Warner Bros, η εταιρία παραγωγής του «Wonka» αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Τα στελέχη των τμημάτων μάρκετινγκ προσπαθούν να απευθυνθούν σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, καθώς ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την πανδημία. Τα κέρδη του box office στις ΗΠΑ ήταν περίπου 9 δισ. δολ. το 2023, αυξημένα έναντι των προηγούμενων ετών, αλλά χαμηλότερα από τα 11 δισ. δολ. του 2019, σύμφωνα με την Comscore που παρακολουθεί τις επιδόσεις των ταινιών.

Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί ξέρουν ότι τα μιούζικαλ μπορεί να διχάσουν το κοινό. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται κλασικές ταινίες και τεράστιες επιτυχίες, όπως «Η Μελωδία της Ευτυχίας» και το «Frozen». Ωστόσο, κάποιες πρόσφατες διασκευές, όπως η ταινία «Cats» του 2019, σημείωσαν παταγώδη αποτυχία.

Το «Mean Girls», από την πρεμιέρα του, στις 12 Ιανουαρίου, έμεινε επί τρία σαββατοκύριακα στην κορυφή του box office, σημειώνοντας εισπράξεις περίπου 60 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ. Το «Wonka», που βγήκε στις αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου, έχει ως τώρα εισπράξεις 195 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ, ενώ «Το πορφυρό χρώμα» καταγράφει εγχώριες εισπράξεις 60 εκατ. δολ. από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Comscore.

«Πολλοί άνθρωποι που φεύγουν στη μέση της προβολής ενός μιούζικαλ αν και αγαπούν το είδος μπορεί να μην ήξεραν καν ότι ήταν μιούζικαλ», λέει ο Πολ Ντεργκαραμπεντιάν, κύριος αναλυτής ΜΜΕ της Comscore. Η Ντεζιρέ Νγκούγιεν προσέγγισε το «Mean Girls» με ανάμικτα συναισθήματα.

Η 28χρονη Νγκούγιεν, η οποία ζει στο Αναχάιμ της Καλιφόρνιας και κατά τις σπουδές της στο κολέγιο ειδικεύτηκε στο θέατρο, ήξερε ότι η νέα έκδοση του «Mean Girls» ήταν μιούζικαλ πριν το δει με την αδελφή της. Η αδελφή της δεν βλέπει συνήθως μουσικές ταινίες, αλλά η συγκεκριμένη της άρεσε περισσότερο από όσο περίμενε. Η Νγκούγιεν θα ήθελε η ταινία να θύμιζε ακόμη περισσότερο Μπροντγουέι.

«Σε όλους αρέσει να μισούν τα μιούζικαλ, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς στην πραγματικότητα δεν μισεί τα μιούζικαλ», λέει η Νγκούγιεν. «Απλώς δεν έχουν ακόμη βρει ένα που να τους αρέσει». Ωστόσο, η Σόνα Γκριν παραμένει αμετάπειστη.

«Δεν είναι το στιλ μου να κάθομαι και να μου τραγουδάνε, εκτός αν είμαι στην εκκλησία», λέει η 40χρονη Γκριν, η οποία είναι ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας. «Μου αρέσει η μουσική, απλώς δεν μου αρέσει η μουσική στις ταινίες», λέει.

Η Γκριν είναι θαυμάστρια της τραγουδίστριας και ηθοποιού, Φαντάσια Μπαρίνο, οπότε πήγε με την κόρη της να τη δει στο «Πορφυρό χρώμα». Η Γκριν είχε ακούσει ότι η ταινία ήταν μιούζικαλ, αλλά η κόρη της ήταν απροετοίμαστη. Ρωτούσε συνέχεια πόσα τραγούδια είχε ακόμη η ταινία. Προς το τέλος της προβολής η 21χρονη κόρη της έφτασε στα όριά της και βγήκε έξω από την αίθουσα να περιμένει τη μητέρα της.

Η Μπαρίνο ήταν εκπληκτική, είπε η Γκριν. Αλλά δεν ξετρελάθηκε με το μιούζικαλ. «Ακόμη και αν με πλήρωναν για να το ξαναδώ, δεν θα πήγαινα», είπε.

Το 2022 στη Νέα Υόρκη, ο Ντάνιελ Λόρια πήγε με τη σύζυγό του να δουν το «Συρανό ντε Μπερζεράκ», ένα ρομαντικό δράμα και μιούζικαλ με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Ντίνκλατζ. Περίπου πέντε λεπτά και δύο τραγούδια αργότερα, ένα ζευγάρι που καθόταν μπροστά τους αναρωτήθηκε φωναχτά αν όλη η ταινία θα συνεχιζόταν με τραγούδια.

Το πόσο θετικά θα γίνει δεκτό ένα απροσδόκητο τραγούδι εξαρτάται από την ταινία, λέει ο Λόρια, πρώτος αντιπρόεδρος της The Box Office Company, μιας εταιρίας έκδοσης εισιτηρίων και παροχής πληροφοριών για ταινίες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Το να ξαφνιάζεσαι ευχάριστα στη “Barbie”, πάει καλά» λέει ο Loria. «Αλλά φαντάσου να αγοράσεις ένα εισιτήριο για το “Oppenheimer” και να υπάρχουν τρία μουσικά νούμερα στην ταινία».

O 60χρονος Τζιμ Μπίνγκχαμ ήθελε να έχει εκπλήξεις η νέα εκδοχή του «Wonka». Έτσι, το τραπεζικό στέλεχος από το Ρόκβιλ Σέντερ του Λονγκ Άιλαντ έσυρε τους γιους του που είναι γύρω στα 25, να το δουν πριν τα Χριστούγεννα, λόγω της νοσταλγίας που ένιωσε για την αρχική έκδοση της ταινίας, όπου πρωταγωνιστούσε ο Τζιν Γουάιλντερ. Κανείς τους δεν ήξερε ότι ήταν μιούζικαλ. Οι γιοι του θα διαμαρτύρονταν αν το γνώριζαν, είπε ο Μπίνγκχαμ.

Έφυγαν όλοι χαρούμενοι, «Ήμουν έτοιμος για όλα», είπε ο Μπίνγκχαμ.

Άλλοι φαν της ταινίας είπαν ότι είχαν παρατηρήσει αρκετά στοιχεία στα τρέιλερ που τους είχαν υποψιάσει για το μουσικό χαρακτήρα της ταινίας. Στο λογότυπο της ταινίας «Mean Girls» υπάρχει μια μουσική νότα. Οι επανεκδόσεις του «Mean Girls» και του «Πορφυρού χρώματος» είναι διασκευές παραστάσεων του Μπροντγουέι, ενώ και οι προηγούμενες εκδοχές του «Wonka» περιείχαν τραγούδια.

Ο 30χρονος Κάμερον Γουντς, νηπιαγωγός στο Λιτλ Ροκ του Άρκανσο, δεν αντιλήφθηκε τα κρυμμένα σημάδια πριν πάει να δει το «Mean Girls» στις 19 Ιανουαρίου. Του φάνηκε, βέβαια, λίγο παράξενο που έγινε επανέκδοση της ταινίας τόσο σύντομα. Όταν ξεκίνησε το πρώτο τραγούδι, ο Γουντς, που προτιμά τις ταινίες τρόμου, το βρήκε αναπάντεχα πιασιάρικο.

«Για μιούζικαλ, ήταν πραγματικά πολύ καλό», είπε. Αργότερα, κατέβασε το σάουντρακ από το Apple Music.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Brianna Abbott στο brianna.abbott@wsj.com