Έντεκα αποχές μέτρησε το ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κι ανάμεσα σε αυτές τις απουσίες, κάποιες, ήταν ηχηρές.

Ο Οδυσσέας Κωνταντινόπουλος που είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και η Ευαγγελία Λιακούλη που είναι γραμματέας της Κ.Ο. δεν είπαν ούτε ναι, ούτε όχι. Απείχαν ή μάλλον σιώπησαν και η σιωπή αυτή ακούστηκε. Έκανε κρότο. Με πολλούς βουλευτές να τονίζουν στα πηγαδάκια που στηθήκαν, μετά την ψηφοφορία, πως έπρεπε να είναι στην αίθουσα της Βουλής και να δώσουν τη μάχη, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της παράταξης.

Απείχαν επίσης από τη διαδικασία ο Μανώλης Χνάρης, η Κατερίνα Καζάνη, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, η Χριστίνα Σταρακα, ο Απόστολος Πάνας, ο Τάσος Νικολαΐδης, αλλά και ο Μπαράκ Μπουρχάν από την Ξανθή. Ο τελευταίος μάλιστα επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους και για αυτό δεν ψήφισε το συγκεκριμένο μνομοσχέδιο. Ο Ιλχάν Αχμέτ ωστόσο, που είναι επισης μουσουλμάνος βουλευτής το υπερψήφισε και επιστρέφει στη Ροδόπη έχοντας «αδειάσει» με το δικό του ναι τον Μπαράκ Μπουρχάν κι έχοντας αλλάξει ουσιαστικά στρατόπεδο, καθώς πριν λίγες ημέρες είχε αντιρρήσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ποιοι άλλαξαν στρατόπεδο

Η Ελένη Βατσινά, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, η Κατερίνα Σπυριδάκη και ο Γιώργος Νικητιαδης που αρχικά είχαν τις επιφυλάξεις τους, τελικά είπαν το ναι και στήριξαν την γραμμή του ΠαΣοΚ. Με πολλούς βουλευτές να αποδίδουν τα εύσημα στον Νίκο Ανδρουλάκη που άνοιξε το διάλογο με τους βουλευτές, κάνοντας δύο συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ σε μία από αυτές κάλεσε και καθηγητές νομικής για να απαντήσουν σε εκείνους τους βουλευτές που είχαν ενστάσεις.

Στο ΠαΣοΚ αποτιμούν θετικά τα όσα έγιναν αυτές τις ημέρες στη Βουλή και κάνουν λόγο για μία μεγάλη θεσμική αλλαγή που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο που έδωσαν οι βουλευτές του κόμματος, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τονίζουν πως αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Παράλληλα επισημαίνουν πως από τη Νέα Δημοκρατία στήριξαν μόλις 107 βουλευτές, με 20 βουλευτές να καταψηφίζουν και 31 να απέχουν.

Αιχμές Ανδρουλάκη στην ηγεσία της δικαιοσύνης

Νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας διακόπηκε αρκετές φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των βουλευτών του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις του κόμματος που είναι υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά και την ιστορική σχέση που έχει η παράταξη του με τις μεγάλες τομές που έγιναν στο οικογενειακό δίκαιο.

Στη συνέχεια του λόγου αναφέρθηκε στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που υποβάθμισε το κράτος δικαιού όπως είπε κι αναρωτηθηκε απευθυνόμενος στα εδρανα της κυβέρνησης «Πως μπορείτε να κολακεύετε τους εαυτούς σας για το «προοδευτικό» προφίλ σας, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του έχει καταδικάσει τη χώρα για μια σειρά παραβάσεων που συνέβησαν στη θητεία σας; Όταν καταπατάτε και ευτελίζετε το κράτος δικαίου, να μας κάνετε μαθήματα φιλελευθερισμού; Είναι ντροπιαστικό για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας. Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταδίκασε την Ελλάδα, αλλά την κυβέρνηση σας και τις πρακτικές της».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές προς την ηγεσία της δικαιοσύνης «η ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε τάχιστα για να απαντήσει σε ένα ψήφισμα που ασκεί πολιτική κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά, τότε όλες αυτές οι υποθέσεις δεν θα ήταν εκκρεμείς και το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν θα χρειαζόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά.