Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγία Παρασκευή είχε άρωμα Ευρωεκλογών. «Θα πιστοποιήσουμε και πάλι, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη, αυτή δεν είναι άλλη από την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε πιστοποιώντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Θα επιβεβαιώσει, όπως λέγεται, την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και, παράλληλα, θα βάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠαΣοΚ στο δρόμο των εσωτερικών τους αναζητήσεων.

Ωστόσο από το σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν λείπουν οι «μαύρες τρύπες». Παρά τα εντατικά φροντιστήρια και το μασάζ στους βουλευτές παραμένει άγνωστο πόσοι τελικά δε θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Παράλληλα τα προβλήματα της καθημερινότητας και ειδικά η ακρίβεια δεν δείχνουν να υποχωρούν ενισχύοντας τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία. Όσο οι τιμές στα ράφια δεν πέφτουν, πέφτουν στο κενό και οι επικοινωνιακές προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να περάσει το μήνυμα ότι «κάνει ότι μπορεί».

Περιοδείες με άρωμα εκλογών

Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτές τις σύντομες περιοδείες με προεκλογικό άρωμα. Στοχεύει, όπως μεταδίδουν οι επιτελείς του να περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές της χώρας αρκετά πυκνά, αν το επιτρέπει το πρόγραμμα, ακόμα και μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι Ευρωεκλογές αργούν.

Και στο διάστημα που μεσολαβεί υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός. Το μυαλό του, όμως είναι στην Αθήνα. Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα. Στο Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια σειρά επαφών. Σήμερα, συμμετέχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, για την πράσινη μετάβαση, ενώ το απόγευμα θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy. Ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στο CNN και το Bloomberg, ενώ το απόγευμα θα δει και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει μια ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Οφείλεται στην απόφαση να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο, όπως μεταδίδεται, είναι πιθανό να πάρει το δρόμο προς το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος του Ιανουαρίου. Από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση δεν υπάρχει λόγος το θέμα να σέρνεται. Το κείμενο του νομοσχεδίου, όπως λέγεται, θα περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων και με μεταβατικές διατάξεις για γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό και σύμφωνα συμβίωσης στο εσωτερικό, αλλά και για εργασιακά δικαιώματα.

Η μυστική συνάντηση με Ιερώνυμο

Χθες, έγινε γνωστό ότι πριν από 10 ημέρες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τη συνάντηση απασχόλησε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αλλά όπως όλα δείχνουν η θέση της εκκλησίας δεν αλλάζει. Το πρόβλημα είναι η εχθρική στάση αρκετών μητροπολιτών που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους βουλευτές της και ειδικά σε εκείνους που εκλέγονται σε περιοχές όπου η εκκλησία έχει μεγάλη επιρροή και τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ λαμβάνουν μεγάλα ποσοστά. Πάντως οι επιτελείς του Πρωθυπουργού επιχείρησαν να αποσυνδέσουν τη συνάντηση από προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει η ένταση στην κριτική που υπάρχει στους κόλπους της εκκλησίας.