Ημέρα πένθους για την Τσεχία μετά το φρικτό μακελειό στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη μαζική δολοφονία, είναι ανατριχιαστικές.

Με θήκη κιθάρας μετέφερε τα όπλα στη Σχολή Τεχνών ο δράστης

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο 24χρονος τις τελευταίες ημέρες πήγαινε στο Πανεπιστήμιο κρατώντας μία θήκη κιθάρας. Με αυτό τον τρόπο μετέφερε τα όπλα στη Σχολή Τεχνών, προετοιμάζοντας μέρα με τη μέρα το μακελειό.

Γείτονες του Ντέιβιντ Κόζακ, λένε ότι μαζί με τον πατέρα, θα είχε σκοτώσει και τη μητέρα του, η οποία σώθηκε επειδή της τηλεφώνησαν από τη δουλειά και έφυγε από το σπίτι.

Η μητέρα του δράστη βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση υπό την επίβλεψη ψυχολόγων, ενώ της χορηγούνται ηρεμιστικά, όπως αναφέρουν τσεχικά μέσα.

Σε βίντεο από κάμερα σώματος αστυνομικού, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, καταγράφεται καρέ-καρέ η έφοδος των Ειδικών Δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, την ώρα που ο Ντέιβιντ Κόζακ σπέρνει το θάνατο, από το μπαλκόνι της Σχολής Καλών Τεχνών.

Το χρονικό του πολύνεκρου μακελειού

Στο σημείο του μακελειού, στην καρδιά της Πράγας, ο απεσταλμένος του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης, περιγράφει το σκηνικό του τρόμου.

«Ο 24χρονος μακελάρης ξεκίνησε να πυροβολεί στον 4ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής. Αφού εκτέλεσε εν ψυχρώ, συνολικά 12 από τα 14 θύματά του, βγήκε στο γωνιακό μπαλκόνι, έστησε το, πολεμικού τύπου, τουφέκι του και ξεκίνησε να πυροβολεί κόσμο, ανεξέλεγκτα στο δρόμο που βρίσκεται μπροστά μας. Δύο ακόμη άνθρωποι έπεσαν νεκροί, 25 έχουν τραυματιστεί, οι 9 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της τσεχικής πρωτεύουσας».

Σε απόγνωση, φοιτητές βγήκαν σε ένα περβάζι και στη συνέχεια έπεσαν σε μπαλκόνι του πανεπιστημίου, για να γλιτώσουν από τα πυρά του δράστη.

«Αυτές ήταν οι εικόνες στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. Σε απόγνωση, φοιτητές προσπαθούν να γλιτώσουν, πάνω σε ένα περβάζι. Δεν διστάζουν να πέσουν στο κενό, καθώς ο φόβος τους είναι μεγάλος για τον ένοπλο, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, στην ταράτσα», μετέδωσε το δελτίο του BBC.

Η δολοφονική του δράση

Ο 24χρονος φοιτητής έβαλε τέλος και στην δική του ζωή, στρέφοντας το όπλο επάνω του. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τη σορό του στο μπαλκόνι του Πανεπιστημίου και στους γύρω χώρους, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τις τσεχικές Αρχές, ο Ντέιβιντ Κόζακ είχε ξεκινήσει την δολοφονική του δράση μία εβδομάδα πριν, σκοτώνοντας έναν 32χρονο άνδρα και την δύο μηνών κόρη του.

Η βαλλιστική εξέταση όπλου που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη, έδειξε ότι ταιριάζει με τις σφαίρες που βρέθηκαν στα θύματα της διπλής δολοφονίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε μία αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι.

Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τα κίνητρα του δράστη, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα, αφήνουν κεριά και λουλούδια έξω από το Πανεπιστήμιο στη μνήμη των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πως μετά το πέρας των γιορτών αλλαγές στο σύστημα καθώς ο μακελάρης φαίνεται πως κατείχε νομίμως τα όπλα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο όσο και πάνω του. Κάτι που σημαίνει πως πέρασε όλα τα ψυχολογικά τεστ.