Ολο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον 24χρονο μακελάρη της Πράγας, Ντέιβιντ Κόζακ, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης άνοιξε πυρ από την οροφή του Πανεπιστημίου του Καρόλου εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων, οι οποίοι έτρεχαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 15 νεκροί (ανάμεσά τους και ο δράστης) και 24 τραυματίες, 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας. Κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη». Ο 24χρονος φεύγοντας από το χωριό του, που απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη, είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι εκείνος σκότωσε τον πατέρα του, έσπευσαν στο πανεπιστήμιο και εκκένωσαν το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών όπου φοιτούσε. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν από διπλανό κτήριο και ακολούθησαν οι σκηνές χάους και πανικού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πρεσβεία, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων» στο μακελειό στην Πράγα.

Βοηθήθηκε από την φίλη του

Πιθανόν ο Ντέιβιντ Κόζακ να βοηθήθηκε από φίλη του, γεγονός που φέρεται να επιβεβαίωσε η τσεχική αστυνομία σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν, η αστυνομία βρήκε «ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών» στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 24χρονος σκοπευτής είχε άδεια για το όπλο, με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία. Η έρευνα πρέπει τώρα να αποκαλύψει πώς ακριβώς έλαβε αυτή την άδεια.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία» είπε στους δημοσιογράφους ο Βιτ Ράκουσαν.

Το βίντεο με το δράστη να ανοίγει πυρ

Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν τη φρίκη που έζησαν τα θύματα ενώ ο μακελάρης από ένα μπαλκόνι πυροβολούσε.

Οι τρομοκρατημένοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να μπουν στον κάτω όροφο, την ώρα που εκτυλισσόταν το μακελειό στην Πράγα. Σε άλλο ντοκουμέντο που σοκάρει, φοιτητές είχαν βγει στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν τις σφαίρες του 24χρονου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μια κοπέλα δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της στο περβάζι και έπεσε στο κενό, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μακελάρης αφού πρώτα σκότωσε τον πατέρα του, στη συνέχεια ταξίδεψε δύο ώρες για να φτάσει στην Πράγα, για να συνεχίσει το αποτρόπαιο «έργο» του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Daily Mail”, ο 24χρονος -ο οποίος μετά το μακελειό αυτοκτόνησε- είναι ύποπτος και για την διπλή δολοφονία πατέρας και κόρης, που βρέθηκαν νεκροί σε δάσος, κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι Αρχές θεωρούν πιθανό το σενάριο ο Κόζακ να είναι πίσω και από αυτό το έγκλημα.

«Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζαν έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

«Ήμασταν τυχεροί» – Τι λένε Ελληνες που βρέθηκαν στο  σημείο του μακελειού

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες Ελλήνων για τις στιγμές τρόμου που έζησαν κοντά στο σημείο της αιματηρής επίθεσης στο πανεπιστήμιο στην Πράγα.

Τυχερός στάθηκε Έλληνας φοιτητής όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 επειδή είχε φύγει από το πανεπιστήμιο λίγη ώρα πριν την επίθεση. Όπως αποκάλυψε, λόγω των εορτών η πόλη ήταν γεμάτη με κόσμο ενώ υπήρχαν και πολλοί Έλληνες καθώς τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να έχουν μαθήματα.

«Ήμασταν στον τέταρτο όροφο και απλά τρέξαμε να ξεφύγουμε», έγραψε μια από τις φοιτήτριες σε φίλους της.

«Παραλίγο να μας πυροβολήσει. Φοβάμαι ότι έχουν μείνει εκεί και κάποια κορίτσια από το δεύτερο έτος», απάντησε ένας άλλος.

«Είμαστε στον τρίτο όροφο, όπου πυροβόλησε μετά. Κρυφτήκαμε καλά. Μετά πυροβόλησε στο διάδρομο κοντά στην αίθουσα διδασκαλίας και κάποιος φώναξε εκεί», περιέγραψε ένας άλλος από τους μαθητές.

Τι είπε έλληνας καθηγητής

Έλληνας καθηγητής, ο οποίος έκανε μάθημα την ώρα του μακελειού σε διπλανή αίθουσα, αλλά και Ελληνίδα φοιτήτρια περιέγραψαν τις δραματικές σκηνές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσίβος, ο οποίος έκανε μάθημα εκείνη την ώρα, περίπου 700 μέτρα μακριά, μίλησε στο Star.

Εμπνεύστηκε από φρικτά γεγονότα – Ποια είναι η 14χρονη Αλίνα

Ο Βόντρασεκ, δήλωσε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε από ένα φρικτό γεγονός, ένα παρόμοιο γεγονός, που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αν και ανεπιβεβαίωτο, το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως οι πυροβολισμοί της 7ης Δεκεμβρίου στο Μπριάνσκ της νότιας Ρωσίας, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή του πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Ήταν η Αλίνα Αφανασκίνα, το όνομα της οποίας ανέφερε ο μακελάρης της Πράγας.

«Πάντα ήθελα να σκοτώσω – Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο περισσότερο πόνο γίνεται»

Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram.

Εκεί, μάλιστα, είχε αναφέρει και το όνομα “Αλίνα Αφανασκίνα”, από την οποία “εμπνεύστηκε” την επίθεση. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz* έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες». (σ.σ.: όπως η Alina Afanaskina έτσι και ο Ilnaz είναι δράστης μαζικών επιθέσεων).

Ο δράστης ανέβαζε για ημέρες μηνύματα μίσους και απελπισίας. «Όλοι με μισούν και θα συνεχίσουν να μισούν αλλά αυτό είναι αμοιβαίο» έγραψε στις 11 Δεκεμβρίου ενώ την επόμενη ημέρα σημείωνε ότι «είναι μια χάλια ημέρα και μια χάλια ζωή».

Στις 17 Δεκεμβρίου με ένα ακόμα σοκαριστικό μήνυμα: «Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο περισσότερο πόνο γίνεται». Το επόμενο μήνυμα γράφτηκε στις 19 Δεκεμβρίου και ήταν το τελευταίο όπως φαίνεται στο κανάλι του:

«Έχω ένα βουητό στα αυτιά μου… σαν κάτι γ@μη@@νες πυγολαμπίδες. Ήθελα να βγάλω τα αυτιά μου».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21/12 Πέμπτη το απόγευμα ο 24χρονος οπλισμένος με εισέβαλε στη σχολή και σκόρπισε τον θάνατο.