Μέλημα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πράγα, λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα της Πέμπτης (21/12) στο Πανεπιστήμιο από τα πυρά του 24χρονου δράστη, ήταν να ενημερώσει πως ουδείς Έλληνας έχει αναφερθεί στη λίστα θυμάτων ή τραυματιών και να προτρέψει τους πάντες να παραμείνουν προστατευμένοι στα καταλύματά τους.

Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι ένας χειμερινός, πόσο μάλλον χριστουγεννιάτικος, προορισμός κι όπως ήταν αναμενόμενο κάποιοι Έλληνες τουρίστες είχαν ήδη κανονίσει να την επισκεφτούν.

Τι είπε το ζευγάρι τουριστών

Το πρωί της Παρασκευής ένα ζευγάρι τουριστών, ο κ. Αντώνης Αγγελίδης και η σύζυγός του, ενημέρωσε μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ ότι «λίγο πριν είχαμε περάσει ακριβώς από το σημείο», καθώς «είχαμε παρκάρει ακριβώς εκεί και είχαμε απομακρυνθεί λίγα μέτρα, δηλαδή είχαμε ανέβει προς το κάστρο της παλιάς πόλης». Μάλιστα οι δύο συμπατριώτες μας είδαν «όλο το περιστατικό πανοραμικά», όπως ανέφερε ο Έλληνας επισκέπτης και παρόλο που «στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει» αισθάνθηκαν κι αυτοί σοκαρισμένοι με ό,τι είχε μεσολαβήσει.

«Βλέπαμε παντού αστυνομικούς με περιπολικά, οι οποίοι ανακατεύθυναν τον κόσμο σε διάφορες πλευρές. Φαντάζομαι ότι θα συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο γιατί θα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο», περιέγραψε επίσης για την κατάσταση που επικρατούσε εκ των υστέρων.

Η βροχή απέτρεψε τη βόλτα του Γ. Αγραβάνη στο κέντρο της Πράγας

Ο μπασκετμπολίστας Γιάννης Αγραβάνης, αδερφός του Δημήτρη, ήταν ένας άλλος εκ των Ελλήνων υπηκόων στην Πράγα που βίωσε -εξ αποστάσεως- την αιματηρή επίθεση. Ούτ’ ένα μήνα πριν είχε υπογράψει στη τοπική Σλάβια κι όπως μετέφερε μιλώντας στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΟΚ «είχαμε προπόνηση το πρωί και σκεφτόμουν να πάω στο κέντρο».

Το μετάνιωσε όμως, διότι «μετά είδα ότι έβρεχε, οπότε σκέφτηκα να κάτσω στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστώ».

Το τι ακριβώς συνέβη στο Πανεπιστημιακό κτίριο ο Αγραβάνης το πληροφορήθηκε αφότου βρέθηκε ξανά με τους συμπαίκτες του. «Μάς είπαν», από την ομάδα, «να μην πάμε στο κέντρο γιατί υπάρχει κάποιος τρελός που έχει πυροβολήσει κόσμο και έχουν πεθάνει κάποιοι άνθρωποι».

Εν τέλει, «συνειδητοποίησα πόσο τυχερός είμαι που άλλαξα γνώμη και έμεινα στο ξενοδοχείο», μετέφερε ο Έλληνας φόργουορντ. «Ακουγόντουσαν οι σειρήνες παντού που πήγαιναν όλοι προς το κέντρο της πόλης. Μίλησα και με τους συμπαίκτες μου και, μάλιστα, ένας απ’ αυτούς ήταν στο κέντρο, απλά πιο μακριά απ’ το συμβάν. Όλοι μου είπαν ότι επικρατούσε πραγματικά χάος από περιπολικά και ασθενοφόρα. Μου είπαν ότι δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην Πράγα» είπε ακόμη.