5 το πρωί: Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis – Επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές – Φτωχότερη η Ελλάδα χωρίς τον Βασίλη Βασιλικό

Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis δίνει άνοδο του ΠαΣοΚ και του ΚΚΕ και αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη την καθημερινότητα, ενώ πτώση σημειώνει η δημοτικότητα Κασσελάκη. Την ίδια ώρα σημειώνονται δύο σημαντικές απώλειες, αυτή του Χένρι Κίσινγκερ και του Βασίλη Βασιλικού.

1

Ανεβαίνει ο πυρετός στο πολιτικό σκηνικό

  • Μόνος αντίπαλος της ΝΔ η κοινωνία: Ενόσω οι αντίπαλοί του «βαλτώνουν» σε ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 15%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει την κυριαρχία του στο εγχώριο πολιτικό πεδίο. Για το μόνο που έχει ν’ ανησυχεί ο Πρωθυπουργός, όπως αποτυπώθηκε και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, είναι η αντίδραση της κοινωνίας που «βράζει» εξαιτίας της ανίκητης ακρίβειας. Άλλωστε ο ίδιος θεωρείται μακράν του δεύτερου ο καταλληλότερος για την ηγεσία της χώρας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 40% όταν όλοι οι άλλοι μετά βίας φτάνουν στο 5%.
  • Λεπτές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ: Ούτως ή άλλως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξακολουθεί να ψάχνει τον τρόπο που θα σταθεί όρθιο μετά από μια περίοδο εσωτερικής περιδίνησης. Τα ποσοστά ολοένα και πέφτουν, όπως και η δημοφιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην Κοινοβουλευτική ομάδα πως «η αλήθεια είναι με το μέρος μας», την ίδια ώρα όμως τα βέλη προς το πρόσωπό του δεν έχουν πάψει να εκτοξεύονται. Η Έφη Αχτσιόγλου στην πρώτη συνέντευξή της μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές κι ακολούθως την ανεξαρτητοποίησή της κατηγόρησε τον Στ. Κασσελάκη για απόψεις που δεν ταυτίζονται με την Αριστερά και μεταβάλλονται κάθε πέντε μέρες.
  • Η αξίωση του ΠαΣοΚ: Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να καρπωθεί τα κέρδη από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως άλλωστε εκτίμησε χωρίς να μπαίνει στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος της παράταξης «το ΠαΣοΚ θα είναι η ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ» ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της κοινωνίας που μαστίζεται από καθημερινά προβλήματα. «Είναι ντροπή ότι το μέσο νοικοκυριό στη χώρα δεν μπορεί να αντέξει τις βασικές δαπάνες», σχολίασε.
2

Επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές

  • Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. «Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο.Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα » είπε, κάνοντας λόγο για μία ιστορική τομή, που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.
  • Η διαδικασία: Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο, είπε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ενώ δήλωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024. «Σαράντα ημέρες πριν πρέπει να δηλωθεί από τους ψηφοφόρους η επιθυμία να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Η δήλωση θα γίνεται μέσω του gov.gr» υπογράμμισε. Ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε ότι οι φάκελοι που θα σταλούν στους ψηφοφόρους θα περιέχουν τον φάκελο επιστροφής ψήφου, τον φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, το έντυπο προς τους ψηφοφόρους και το Έντυπο/υπεύθυνη δήλωση».
  • Ευρωεκλογές σε αχαρτογράφητα νερά: «Η νομιμοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου αποκτά πλέον όλο και περισσότερο βαρύνουσα σημασία, ειδικά αν σκεφτούμε πώς είναι σήμερα ο κόσμος, ποιες είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, πόσο αμφισβητείται η σημερινή κατανομή της παγκόσμιας ισχύος από νέους πλανητικούς παίκτες» λέει στην ανάλυσή του στο ΒΗΜΑ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς. «Ας λάβουμε υπόψη την ενίσχυση των εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών ρευμάτων που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, τα οποία ενδέχεται να ενισχυθούν αν στα τέλη του 2024 ο Τραμπ επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ» προσθέτει.

 

 

 

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πέθανε ο «μάγος» της διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ

  • Πέθανε στα 100: Ο αμφιλεγόμενος αμερικανός διπλωμάτης πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ την Τετάρτη 29/11 σε ηλικία 100 ετών. Πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και το Πεκίνο, όμως η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή. Έθεσε σε εφαρμογή την αμερικανική Realpolitik, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Σοβιετική Ένωση και την προσέγγιση με την Κίνα του Μάο. Το 1973 πήρε το Νομπέλ Ειρήνης. Για χρόνια επικριτές του ζητούσαν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.
  • Η διεθνής πολιτική κοινότητα αποτίει φόρο τιμής: Συλληπητήρια μηνύματα απέστειλαν ηγέτες της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας. Όλαφ Σολτς, Βλαντίμιρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν, Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Μπους, έκαναν λόγο για έναν «σοφό και οραματιστή», έναν «γίγαντα της Ιστορίας», έναν «σπουδαίο κρατικό λειτουργό», μία από τις «πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές».
  • Ύμνοι από τον Κινέζο πρεσβευτή στις ΗΠΑ: «Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τις δυο χώρες μας και για τον κόσμο. Θα μείνει στην Ιστορία η συνεισφορά του αιωνόβιου αυτού στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ. Θα παραμείνει για πάντα ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος παλιός φίλος» είπε ο Σιέ Φανγκ.
4

Φτωχότερη η Ελλάδα χωρίς τον Βασίλη Βασιλικό

  • Πέθανε στα 89: Ο σπουδαίος και βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός πέθανε σε ηλικία 89 ετών.Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρέτισε με μηνύματα σεβασμού. «Ευτύχησε να είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους πεζογράφους μας. Και πάντα μία φωνή που τιμούσε την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορά μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τη δική του σεμνή προσφορά» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το ΠαΣοΚ επισήμανε ότι «αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».
  • Συζητώντας μ’ έναν «αιώνιο έφηβο» συγγραφέα: Η προ εννέα ετών συνάντηση του Γρηγόρη Μπέκου με τον Βασίλη Βασιλικό, ένα πρωινό Τρίτης στο Παλαιό Φάληρο. «Έχω σήμερα τα γενέθλιά μου» έλεγε ο συγγραφέας κάπως απρόσμενα στο «Βήμα». Το μεγαλείο του Καζαντζάκη και οι πρώτες απόπειρες συγγραφής.
  • Ξαναδιαβάζοντας το «Ζ»: Το «Ζ» του 1966, που τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, έγινε το σημείο αναφοράς μιας πορείας 70 ετών γεμάτης από λέξεις και έντονα συναισθήματα. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Αναστάσης Βιστωνίτης είχε γράψει στο Βήμα για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού μυθιστορήματος που αναφερόταν στα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
5

Μόνο ο ΠΑΟΚ έκανε την υπέρβαση

  • Δικέφαλη πτήση στη Φρανκφούρτη: Ο ΠΑΟΚ είχε άλλη μια εντυπωσιακή βραδιά στην Ευρώπη και με νίκη 2-1 στην έδρα της Άιντραχτ εξασφάλισε ήδη την πρωτιά του ομίλου του που οδηγεί, χωρίς μπαράζ, στη φάση των 16 του Conference League. Η ομάδα του Λουτσέσκου προηγήθηκε και ισοφαρίστηκε άμεσα, αλλά δεν επηρεάστηκε κι έφτασε στο μεγάλο διπλό με σκόρερ τον Άντριγια Ζίβκοβιτς.
  • Μαύρο βράδυ για τον Ολυμπιακό: Η κακή βραδιά απέναντι στη Φράιμπουργκ φάνηκε από το ξεκίνημά της, αφού πριν συμπληρωθούν οκτώ λεπτά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δεχθεί δύο γκολ. Το 4-0 στο φινάλε του πρώτου μισού έμοιαζε με εφιάλτη από τον οποίο ο Μαρτίνεθ και οι παίκτες του δεν ξύπνησαν ποτέ, με αποτέλεσμα το τελικό 5-0 και τον οριστικό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Europa League. Η τρίτη θέση πάντως και το εισιτήριο για το Conference είναι στα πόδια των Πειραιωτών.
  • Πικρό αντίο για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό: Μόνο τις τρίτες θέσεις είναι εφικτό να υπερασπιστούν πλέον η Ένωση και το Τριφύλλι μετά τις ήττες που υπέστησαν την Πέμπτη. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχασε 1-0 από την Μπράιτον στη Νέα Φιλαδέλφεια και δεν πρέπει να χάσουν στο Άμστερνταμ για να συνεχίσουν στο Conference, ενώ οι «πράσινοι» του Γιοβάνοβιτς άφησαν τη Βιγιαρεάλ να βρει τρία γκολ και δεν πρόλαβαν την ανατροπή με αποτέλεσμα το 3-2. Τουλάχιστον, αν δεν χάσουν από τη Μακάμπι θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή περιπέτειά τους.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr