Έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της ευρωπαϊκής ιστορίας του έζησε ο Ολυμπιακός στην έδρα της Φράιμπουργκ. Εκεί που πέρυσι είχαν αποσπάσει 1-1, κι αφού ισοφαρίστηκαν στις καθυστερήσεις, εφέτος οι «ερυθρόλευκοι» δεν εμφανίστηκαν καν στο γήπεδο. Δέχθηκαν δύο γκολ από τ’ αποδυτήρια, άλλα δύο μέχρι την ανάπαυλα κι ακόμη ένα λίγο πριν από το φινάλε με συνέπεια το βαρύ 5-0.

Με το πλάνο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ ν’ αποδεικνύεται ανεπαρκές και τους παίκτες υπνωτισμένους, γράφηκε αυτή η μαύρη νύχτα, έστω κι αν η πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League είχε ουσιαστικά χαθεί από τα προηγούμενα παιχνίδια.

Εκείνο που ενόχλησε ήταν κυρίως η εικόνα, η έλλειψη σεβασμού στον κόσμο που έδωσε για ακόμη μια φορά βροντερό «παρών» και η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε ένα τόσο σοβαρό παιχνίδι η ομάδα του Πειραιά. Είναι βέβαιο πως μετά από μια δεύτερη «τεσσάρα» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών ή στο απυρόβλητο. Ανεξάρτητα με το αν η ελληνική ομάδα θα καταφέρει να συνεχίσει στο Conference μέσω της τρίτης θέσης.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς για έναν Ολυμπιακό που επιχείρησε να προσεγγίσει με επιθετική διάθεση την αναμέτρηση. Μόλις στο 3′ ο Γκρέγκοριτς βρέθηκε ανάμεσα στα δύο στόπερ, κόπηκε από τον Ροντινέι, αλλά στην εξέλιξη έβαλε πλάτη τον Ρέτσο και νίκησε τον Πασχαλάκη για το 1-0 της Φράιμπουργκ.

Αμέσως μετά ίσχυσε στην πράξη το «ενός κακού μύρια έπονται». Πέντε λεπτά αργότερα, ο Γκρέγκοριτς ξέφυγε από τον Αλεξανδρόπουλο και με κεφαλιά σαν σε προπόνηση «έγραψε» το 2-0. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η προσέγγιση να παίξει ανοικτά ο Ολυμπιακός από το πρώτο λεπτό ήταν λανθασμένη. Λίγο έλειψε, μάλιστα, στο 20′ να γίνει και το 3-0, αλλά ο Γκρέγκοριτς μετά από λάθος εκτίμηση του Ντόη, σούταρε άστοχα προ κενής εστίας.

Κάπου εκεί ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ σήκωσε άρον-άρον από τον πάγκο τον Ιμπόρα. Με τους γηπεδούχους να κοντρολάρουν το παιχνίδι χάρη σε δύο ζώνες κάτω από τη μεσαία γραμμή, το κακό τρίτωσε για τον Ολυμπιακό στο 35′, όταν ο Γκρέγκοριτς πήρε την κεφαλιά και διαμόρφωσε το 3-0.

Η κατηφόρα, ωστόσο, δεν είχε τελειωμό για την ελληνική ομάδα, η οποία δέχθηκε και τέταρτη τέρμα μόλις στο 41′, καθώς ο Σιλντιγιά πήρε την ασίστ του Γκρέγκοριτς και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη.

Σοβαρή ευκαιρία οι φιλοξενούμενοι δεν βρήκαν ποτέ στην αναμέτρηση. Αντιθέτως οι παίκτες της Φράιμπουργκ έφτασαν και σε πέμπτο γκολ, με τον Ντόαν να εκμεταλλεύεται το επιπόλαιο διώξιμο του Ορτέγκα, ολοκληρώνοντας με οδυνηρό τρόπο τον εφιάλτη.

Φράιμπουργκ: Ατουμπολού, Σιλντιγιά, Γκίντερ, Λίενχαρτ (67′ Γκούλντε), Εγκεστάιν, Χέφλερ (78′ Σάλαϊ), Ντοάν, Μακένγκο, Χέλερ (67′ Αντάμου), Γκρίφο (78′ Βαϊσχάουπτ), Γκρέγκοριτς (67′ Ρελ)

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι (84′ Κίνι), Ρέτσος, Ντόη, Ορτέγα, Αλεξανδρόπουλος (46′ Ιμπόρα), Έσε (84′ Καρβάλιο), Καμαρά, Ποντένσε (50′ Μασούρας), Φορτούνης, Ελ Καμπί (84′ Ελ Αραμπί)