Βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή της βύθισης του φορτηγού πλοίου «Raptor» ανοιχτά της Λέσβου ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Το «Raptor» φαίνεται στο βίντεο, που δημοσίευσε τουρκική ιστοσελίδα, να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί ενώ παράλληλα έχει εκπέμψει «MAYDAY».

Αναγνωρίστηκε η σορός

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, αναγνωρίστηκε η σορός που εντοπίστηκε εχθές, Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή που βυθίστηκε το πλοίο, και όπως έγινε γνωστό ανήκει σε αιγύπτιο ναύτη. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχει διασωθεί μονάχα ένας, από το πλήρωμα των 14 ατόμων (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι).

Πρόκειται επίσης για Αιγύπτιο ο οποίος σώθηκε χάρη σε ένα βαρέλι από το οποίο κρατιόταν για σχεδόν 4 ώρες.

Ο αιγύπτιος μηχανικός αποκάλυψε ότι το πλοίο έμπαζε νερά από το βράδυ του Σαββάτου, αλλά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, δεν δηλώθηκε μηχανική βλάβη.

«Θα έπρεπε να έχει ειδοποιήσει για την εισροή υδάτων στο πλοίο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τον θάλαμο επιχειρήσεων και να μπορέσει να δοθεί βοήθεια εγκαίρως. Ειδοποίησε στις 08:20 το πρωί της Κυριακής κάνοντας γνωστό πως έχει πάρει κλίση και στις 07:00 είχε δηλώσει μηχανική βλάβη, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες του διασωθέντα αυτό συνέβαινε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα δεδομένα τα οποία οδήγησαν σε αυτή την ναυτική τραγωδία θα τα δει η προανάκριση, από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι όταν έχεις εισροή υδάτων ή μηχανική βλάβη πρέπει άμεσα να ειδοποιήσεις και να σου παρασχεθεί βοήθεια η οποία απαιτείται» τόνισε.

Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων ναυτικών.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή δυο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ένα παράκτιο πλοίο, καθώς και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος μαζί με 4 παραπλέοντα.

Το χρονικό του ναυαγίου

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πλοίο «Raptor», με 14 άτομα πλήρωμα, απέπλευσε από το λιμάνι της Δεκέλειας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Στις 7 το πρωί εμφάνισε μηχανική βλάβηκαι εξέπεμψε SOS ενώ στις 08:20 βυθίστηκε 4,5 ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά της Λέσβου την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Μετά από ώρες αναζητήσεων εντοπίστηκε σώος ένας ναυτικός πάνω σε έναβαρέλι και ανασύρθηκε από ελικόπτεροτου Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο και να πάει για κατάθεση.

Όσο περνούν οι ώρες, η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων κορυφώνεται, με την επιχείρηση εύρεσης και διάσωσης να συνεχίζεται αδιάκοπα, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει αποδώσει καρπούς.