Αν σκεφτείτε ότι πριν από τον Φεβρουάριο, πριν δηλαδή από τους σεισμούς στην Τουρκία, οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και υπερπτήσεις στα νησιά, άγγιζαν κατά μέσο όρο τις 80 την ημέρα (πέρυσι ήταν πάνω από 1.000) και από τον Φεβρουάριο έως σήμερα είχαμε μόνον 8 παραβιάσεις (και χθες υπήρξαν 6 παραβάσεις από ελικοφόρο ΑΤR) και αυτές τυχαίες, χωρίς πρόθεση αμφισβήτησης, τότε η ηρεμία στο Αιγαίο είναι πλέον πολύμηνη και οικονομικά επωφελής και για τις δύο χώρες

Επιπλέον εάν υπολογίσετε ότι το ωριαίο κόστος της πτήσης ενός F-16 (που καλείται να αναχαιτίσει άγνωστο αντικείμενο στο FIR Αθηνών) είναι 10.000 ευρώ, ενός Μιράζ- 2005 12.000 ευρώ, ενός Φάντομ, 12- 14.000 ευρώ και ενός Rafale περίπου 16.000 ευρώ, δείτε πόσο κερδίσαμε από τις μη προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Με δυο λόγια με την «μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας το κέρδος από την έως τώρα ηρεμία στο Αιγαίο ανέρχεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ. Χρήματα που μπορούν να διατεθούν στην Παιδεία, στην Υγεία, στην εκπαίδευση των πιλότων μας και στην ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που τώρα χωρίς προκλήσεις στο Αιγαίο γίνεται επιτέλους μια κανονική Πολεμική Αεροπορία, όπως οι αεροπορίες άλλων χωρών.

***

Το 15ο F-16 Viper και το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας

Ωστόσο το εξοπλιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται. Ήδη έχει ετοιμασθεί το 15ο F-16 το οποίο οδεύσει προς την Κρήτη. Συνολικά στην Κρήτη θα έχουν την βάση τους 24 F-16 Viper, προτού πάνε σε άλλες αεροπορικές βάσεις της χώρας. Χθες όμως η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε άλλο ένα αεροσκάφος τύπου Beechcraft King Air 360 (Beech B300 King Air 360 MSN FL-1315), με εγκατεστημένο εντός αυτού Συστήματος Από Αέρος Ελέγχου [Flight Inspection System (FIS)].

***

Γιατί δεν έφυγε ακόμα η Αχτσιόγλου;

Υπάρχουν πολλές εκδοχές γιατί ακόμα η Έφη Αχτσιόγλου δεν αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Η κυριότερη εκδοχή είναι ότι προσπαθεί να βρει συνολικά δέκα βουλευτές που θα αποχωρίσουν και αυτοί ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Κοινοβουλευτική ομάδα όμως με ποιον αρχηγό; Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν (εάν όντως καταφέρουν και σχηματισθεί κοινοβουλευτική ομάδα) να ανατεθεί η προεδρία (ή αρχηγία εάν θέλετε) στον Αλέξη Χαρίτση (αφού όπως λέγεται η κυρία Αχτσιόγλου δεν το επιθυμεί). Ωστόσο το ερώτημα που θέτουν κάποιοι συριζαίοι (που μένουν με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ) είναι: «Εάν ομιλεί στη Βουλή ο Φαμέλλος και ο Χαρίτσης θα υπάρχει διαφορά ανάμεσά τους; Θα υπάρξει δηλαδή διαφορετικός λόγος;».

Η άλλη εκδοχή για την ομάδα Αχτσιόγλου δεν έχει να κάνει τόσο με την ίδια (που κάποια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσει) αλλά με άλλα μέλη της ομάδας της που κρατάνε κάποια απόσταση από τις αποχωρήσεις. Ένας μάλιστα (που έχασε την θέση του μόλις ανέλαβε ο Κασσελάκης) θυμάται πολύ καλά την ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ ότι «όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος» και ακόμα το σκέφτεται εάν θα φύγει ή όχι.

***

Σπρώχνει την Αχτσιόγλου στην έξοδο

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι και ο Κασσελάκης σπρώχνει και αυτός προς την έξοδο στην Αχτσιόγλου με δηλώσεις του: «Αν έχουν να αποφασίσουν κάτι, ας το κάνουν τώρα», έλεγε στο «Κόκκινο». Όπως το συνηθίζει όταν μεταβαίνει σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, πάει μαζί με την σκυλίτσα Φάρλι. Μάλιστα, μου λένε, μόλις μπήκε στο κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό (για την πρεμιέρα του στις ραδιοφωνικές παρεμβάσεις) έβγαλε το λουρί από την σκυλίτσα, η οποία πήγαινε χαρούμενη από γραφείο σε γραφείο.

***

Ελα Συρεγγέλα, αλλά όχι με φόρα

Να σημειώσω και το καρφί Μητσοτάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τσακώνονται αν ο αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Μπέπε Γκρίλο. Επίσης, τσακώνονται για το περίφημο μαξιλάρι των 37 δισ., δηλαδή παίζουν μαξιλαροπόλεμο», είπε προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκόμενων. Και καλώντας την νέα του κόμματος της είπε: «Έλα Συρεγγέλα, αλλά όχι με φόρα», και όλοι θυμήθηκαν την Πόπη Τσαπανίδου εκπρόσωπο τότε του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε προεκλογικά τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα λέγοντας «Έλα Αλέξη, έλα με φόρα».

***

Ήρθε από το Καρπενήσι, ζυγίζει 25 τόνους και θα έχει 24.000 λαμπιόνια

Ήρθε με νταλίκα και εφέτος. Όπως κάθε χρόνο, το χριστουγεννιάτικο δένδρο της Αθήνας μάς ήρθε από το Καρπενήσι. Του χρόνου με τον νέο δήμαρχο δεν ξέρουμε ακόμα από πού θα έρθει, αν και οι Καρπενησιώτες μαθαίνω εμφανίζονται πρόθυμοι να αποστείλουν και του χρόνου ένα ωραίο και πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Το συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο δένδρο που άρχισε να στήνεται και να στολίζεται από χθες στην κάτω πλατεία του Συντάγματος έχει ύψος περίπου 17 μέτρα. Πρώτα απ΄όλα τοποθετήθηκε με γερανό το αστέρι στην κορυφή του. Άλλοι δύο γερανοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν στον στολισμό εάν απαιτηθεί. Η βάση του δέντρου ζυγίζει 25 τόνους και είναι φτιαγμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα και ενισχυμένους κοιλοδοκούς. Θα τοποθετηθούν πάνω 24.000 λαμπιόνια τύπου LED χαμηλής κατανάλωσης.

***

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο LSE

Σημαντική για την χώρα μας αναμένεται να είναι η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, την προσεχή Δευτέρα στο LSE.

Θα αναπτύξει όλο το φάσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις ευκαιρίες που δίνονται σε αυτή καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις της, σε μια κρίσιμη περίοδο, με δύο πολέμους (Ρωσία- Ουκρανία. Ισραήλ -Λωρίδα της Γάζας) να βρίσκονται εν εξελίξει και λίγδες ημέρες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Αθήνα στα πλαίσια του Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών. Μαθαίνω έπίσης την προσεχή εβδομάδα θα επισκεφθεί το Λονδίνο και ο Πρωθυπουργός.

***

Όταν οι πρωταγωνιστές διασταυρώνονται με τα ποιήματα

Ποιος είπε ότι οι πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου δεν μίλησαν για την επέτειο των 50 ετών από εκείνη τη νύχτα της 16ης προς την 17η Νοεμβρίου 1973; Μπορεί να μην είπαν πολλά αφού – μεταξύ μας – κι εκείνοι που ρωτούσαν γνώριζαν ελάχιστα κι αγνοούσαν τα στοιχειώδη. Γι΄ αυτό επέλεξαν να διασταυρωθούν με την ποίηση υπερασπιζόμενοι τη μνήμη «ακόμη και όταν η τελευταία αρχίζει να θολώνει μέσα από τις πολλαπλές χρήσεις και τις καταχρήσεις της», όπως γράφει ο αν. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Παπαθεοδώρου, συντονιστής της ψηφιακής έκδοσης του πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου υπό τον τίτλο «Χωρίς Βιογραφικό» (σ.σ. ελευθέρως προσβάσιμη).

Μεταξύ των ανθολόγων, ο Κώστας Λαλιώτης με την « Κατάσταση Πολιορκίας» της Ρένας Χατζηδάκη «… Και μόνο εσύ θα ξέρεις, μόνο εσύ θα θυμάσαι…τις κραυγές των παιδιών πάνω στην ταράτσα…», η Τόνια Μωροπούλου με το «Άξιον Εστί» του Ελύτη «Άξιον Εστί το φως και η πρώτη χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου», η Πέπη Ρηγοπούλου με την «Παραλογή του Μισοϋπνου» του Λόρκα, o Βίκτωρας Αρδίττης με τον «Καιόμενο» του Σινόπουλου, ο Γιώργος Βερνίκος με τη «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου «… αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο» κτλ.

***

Οι ομογενείς βελτιώνουν τα ελληνικά τους

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των δεσμών με την ελληνική διασπορά αναπτύσσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός εργάζεται συστηματικά, και σε άμεση συνεργασία με τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, για την κατάρτιση οριζόντιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό για την τριετία 2024-27.

Η στρατηγική, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα, θα έχει κεντρικούς στόχους, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και ελληνομάθειας με έμφαση στη νέα γενιά, την ενίσχυση διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς, τη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων από τις Προξενικές Αρχές υπηρεσιών, με έμφαση στην περαιτέρω ψηφιοποίησή τους. Η πρωτοβουλία αυτή συμβαδίζει με την κεντρική κυβερνητική στόχευση προς τους Έλληνες του Εξωτερικού, η οποία εκφράστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο με το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε προς ψήφιση και αφορούσε την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων.

***

Τι γύρευε ο Γιώργος Σταμάτης στην Κορέα;

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γεώργιος Σταμάτης επισκέφτηκε την Κορέα από τις 13 έως και 15 Νοεμβρίου για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο της Κορέας, προς τιμήν της Ελλάδας για τη συνεισφορά της στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του είχε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Κορεατικής Εθνοσυνέλευσης κ. Lee Kwangjae και τον Δήμαρχο της πόλης Yeoju κ. Lee Choong Woo, και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ελλήνων πεσόντων. Ο κ. Σταμάτης μετέφερε με το μήνυμά του την σταθερή αλληλεγγύη της Ελλάδος προς την Δημοκρατία της Κορέας υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι συνεχίζουν να οδηγούν στην περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνεργασίας τους.

***

Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις γιορτάζουν

Μαθαίνω ότι σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα γίνει μια πολύ ωραία εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόντες εκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο που θα είναι και ο οικοδεσπότης της βραδιάς και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Δένδια, θα είναι πολλοί Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης και φυσικά η Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχουν πιθανότητες να παρευρεθεί από ότι μαθαίνω εν μέσω του ομολογουμένως γεμάτου πρόγραμματός του και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός από την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα με γνωστούς καλλιτέχνες και την διακλαδική ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και προβολή βίντεο με τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεν θα λείψουν εκπλήξεις και πρωτοτυπίες. Επιπλέον σημειώνω το στεφάνι που κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Άγνωστο Στρατιώτη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.