Εμμέσως πλην σαφώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ των ομιλητών στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» για το μέλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, κοινώς το αύριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (κι εκ των εσωκομματικών αντιπάλων του Στέφανου Κασσελάκη) επανέλαβε τις χαώδεις διαφορές με την τωρινή ηγεσία, εστιάζοντας κυρίως στο τοξικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, όπως επισήμανε, και στην έλλειψη πολιτικού διαλόγου, τον οποίο -κατά τον ίδιο- αρνούνται οι «προεδρικοί».

«Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει όσο είμαι στην Αριστερά», σημείωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Τσακαλώτος, θέτοντας το (σχεδόν ρητορικό) ερώτημα «αν με αυτό το τοξικό κλίμα μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

Κατά τον πρώην υπουργό, όλη αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται και «δημιουργεί πρόβλημα», διότι πλέον «η πολιτική συζήτηση δεν έχει θέση σε αυτό το κόμμα».

«Δεν τους αφορά η πολιτική συζήτηση, το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά, τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να «έχουμε μια σοβαρή συζήτηση είτε γιατί χάσαμε το ’23 είτε τι είναι το καινούργιο και τι είναι το παλιό».

Φτάνοντας στο συμπέρασμά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δεν σας κοροϊδέψω» και εξήγησε καταλήγοντας: «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος της ομιλίας μου είχα πει πως είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα να φέρω πίσω την περηφάνια της Αριστερά. Λυπάμαι, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σε αυτό το κόμμα η περηφάνια».

Οι αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος είχε αφήσει αιχμές για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε το μεταξύ τους χάσμα, καθώς όπως υποστήριξε τα προβλήματα είχαν γεννηθεί πριν από την εκλογή Κασσελάκη, δεδομένου πως η μετάλλαξη έγινε σταδιακά. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «έλλειμμα αξιοπιστίας», για το οποίο δεν βρέθηκε τρόπος αντιμετώπισής του και κυβερνητισμό που «είναι το κοντινό αδελφάκι του λαϊκισμού».

«Θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια»

Η ομιλία της βουλεύτριας Σίας Αναγνωστοπούλου κινήθηκε σε παρόμοιο μήκος κύματος. Η ίδια βέβαια προανήγγειλε πως «εγώ θ’ αντισταθώ με νύχια και με δόντια» σε όποιον «αποφασίσει να πετάξει το αίμα του καραβιού», αναφερόμενη στο 3% της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται άλλωστε για «μάχη επιβίωσης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Παρόντες στην εκδήλωση και άλλα μέλη της Ομπρέλας μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όπως επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας, για τους οποίους ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης έχει εισηγηθεί τη διαγραφή τους.