Γνωρίζουμε το «πώς». Δεν γνωρίζουμε όμως το «ποιος» ή το «ποιοι». Ποιοι ήταν οι αυτουργοί, φυσικοί και ηθικοί, της παγίδευσης των κινητών τηλεφώνων δεκάδων προσώπων ανάμεσα σε πολιτικούς, αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους των οποίων υποκλάπησαν οι συνομιλίες και πιθανότητα και άλλα στοιχεία.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει αναλάβει να δώσει η Δικαιοσύνη. Η δικαστική έρευνα, η οποία πλέον διεξάγεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσω της λεγόμενης «αναβάθμισης», θα οδηγήσει στον εντοπισμό των υπευθύνων που βρίσκονται πίσω από αυτή τη δυσώδη υπόθεση.

Από την έρευνα, ωστόσο, ή παράλληλα με αυτήν, θα δοθούν και άλλες απαντήσεις. Απαντήσεις που αφορούν στο κράτος δικαίου, στη λειτουργία των θεσμών, στην αντίληψη που έχουν οι φορείς τους για τον ρόλο τους. Που αφορούν, εντέλει, στην ίδια την ποιότητα του δημοκρατικού καθεστώτος στη χώρα μας.

Για την οποία, όπως κατέδειξε έρευνα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών», οι πολίτες δεν έχουν την καλύτερη άποψη επιμερίζοντας ευθύνες, λιγότερες ή περισσότερες, σε όσους εμπλέκονται στην πολιτική διεύθυνση της χώρας.

Η υπόθεση των υποκλοπών, με άλλα λόγια, δεν αφορά μόνο τους θύτες και τα θύματα αλλά τους πάντες. Όσους εργάζονται στην κατεύθυνση της συγκάλυψης αλλά και όσους κινούνται σε εκείνη της εκμετάλλευσης της υπόθεσης προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη. Αφορά και τους πολίτες στο μέτρο που προσλαμβάνουν την υπόθεση ως ακόμη ένα παιχνίδι σκιών ανάμεσα σε διάφορους «παίκτες» του συστήματος.