Η παγίδευση, με παραπλανητικό SMS για εμβολιασμό, του κινητού τού πρώην οικονομικού εισαγγελέα και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστου Μπαρδάκη και η αποστολή παραπλανητικού ευχετήριου link με στόχο την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου δημιουργούν, όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», καινούργια δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση  των υποκλοπών. Καθώς, όπως φαίνεται, στο στόχαστρο των υποκλοπέων μπήκαν και σημαντικοί εισαγγελικοί λειτουργοί.

Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και στην προ τεσσάρων ημερών συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Παράνομη μεθόδευση

Οι συγκεκριμένες τηλεφωνικές υποκλοπές αποκαλύπτουν, εξάλλου, και κάτι ακόμα: την προσπάθεια εκείνων που συμμετείχαν στην παράνομη μεθόδευση να παρακάμψουν το εμπόδιο της δικαστικής λειτουργού που επόπτευε τις μυστικές υπηρεσίες. Ωστε να γνωρίζουν – μέσω της παρακολούθησής της – τις κινήσεις της και να προσαρμόζουν τις έκνομες ενέργειές τους.

Παράλληλα προκύπτει ότι ήθελαν να ενημερώνονται για τις έρευνες του εισαγγελικού λειτουργού που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση Novartis, αλλά και με τις δραστηριότητες ατόμων που έχουν συσχετιστεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Παραμένει άγνωστο αν οι δύο αυτοί σημαντικοί εισαγγελείς έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες – όπως μπορούν λόγω της ιδιότητάς τους – για την πλήρη διαλεύκανση των παρακολουθήσεων εις βάρος τους. Αγνωστο παραμένει, για παράδειγμα, αν ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας έχει υποβάλει αίτημα στην ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως παρακολουθείτο (όπως έχει διαπιστωθεί για όσους έχουν δεχθεί παραπλανητικό SMS για εμβολιασμό) και από τις μυστικές υπηρεσίες προ της «εισβολής» του παράνομου λογισμικού στο κινητό του.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να προσδιοριστούν οι πλήρεις διαστάσεις της υπόθεσης, αλλά και η έκταση των παρανομιών, παράλληλα, μάλιστα, με την κεντρική δικαστική έρευνα που έχει πλέον ανατεθεί σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό.

Το μήνυμα

Η έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, λοιπόν, εστιάζεται σε μία σημαντική πτυχή της υπόθεσης: στην παγίδευση με Predator επτά προσώπων – πολιτικών, ιδιωτών και του προαναφερόμενου λειτουργού της Δικαιοσύνης – με την αποστολή παραπλανητικών SMS που περιείχαν link για υποτιθέμενο εμβολιασμό. Στο εν λόγω SMS αναφερόταν συγκεκριμένα «ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 0072056… ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 05/05/2021 ΩΡΑ15:15 ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ ΓΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ», ενώ ακολουθούσε το link https://emvolio-gov[.]gr/app/007205… που όφειλε να πατήσει ο στόχος, ώστε να επικυρώσει το υποτιθέμενο ραντεβού, αλλά ουσιαστικά για να «μολυνθεί» το κινητό του με το παράνομο λογισμικό που θα υπέκλεπτε όλα τα δεδομένα του.

Από την εν εξελίξει έρευνα επιχειρήθηκε να απαντηθούν τα προφανή ερωτήματα: Πώς οι αποστολείς του ψευδούς SMS γνώριζαν ότι ο στόχος τους είχε ήδη υποβάλει αίτημα για εμβολιασμό έναντι της Covid-19 την ίδια ημέρα που επιχείρησαν την παραβίαση του κινητού του; Επιπλέον, πώς ήξεραν σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο είχε κλείσει ραντεβού, γνωρίζοντας, μάλιστα, και την ακριβή ημέρα και ώρα του εμβολιασμού;

Η αποκάλυψη

Κατά τους ελέγχους της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στους αρμόδιους φορείς που ήταν υπεύθυνοι για την αποστολή των επίσημων εμβολιαστικών SMS (όπου και δεν προέκυψε καμιά διαρροή), φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι υπήρχε προγενέστερη παρακολούθηση των κινητών των στόχων των υποκλοπών και από το νόμιμο σύστημα της ΕΥΠ. Ετσι, η «γέφυρα» που στήθηκε μεταξύ πρακτόρων της ΕΥΠ και χειριστών του Predator φέρεται να οδηγούσε σε αλληλενημέρωση που διευκόλυνε την παραπλάνηση του κατόχου του εκάστοτε κινητού, ώστε να πατήσει το μολυσμένο link.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και με το SMS του Predator για «εμβολιασμό» – τον Νοέμβριο του 2021 – που εστάλη στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα, καθώς φαίνεται να παρακολουθείτο σε προγενέστερο χρόνο και από την ΕΥΠ.

Συνεπώς, τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Με ποιο σκεπτικό προχώρησε η πιθανή παρακολούθησή του από τις μυστικές υπηρεσίες; Επίσης, πώς μπορεί να παραπλανήθηκε η αρμόδια επόπτρια εισαγγελέας της ΕΥΠ – η οποία είχε στοχευθεί από το Predator 11 μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021 – ώστε να εγκρίνει τη σχετική νόμιμη επισύνδεση;

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ύποπτοι πράκτορες της ΕΥΠ υπέβαλαν αιτήματα για παρακολούθηση τηλεφώνων χωρίς να δίνουν σαφή και πλήρη στοιχεία για τις ιδιότητες των κατόχων τους, ως όφειλαν. Αυτό, δε, φέρονται να το έπρατταν ως – υποτίθεται – συνέχεια των ερευνών με νέους – υποτίθεται – υπόπτους προηγούμενων γνωστών ερευνών της ΕΥΠ για το οργανωμένο έγκλημα, τα κυκλώματα δουλεμπόρων κ.ο.κ.