5 το πρωί: Μπαίνει στην πόλη της Γάζας ο Ισραηλινός στρατός – «Φουντώνει» η συζήτηση για τις υποκλοπές- Δεν κάνει πίσω στις διαγραφές ο Κασσελάκης

Ο Ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισέλθει πλήρως στην πόλη της Γάζας το επόμενο 48ωρο. Παράλληλα αξιωματούχοι των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμενων θεωρούν εφικτό τον στόχο της κυβέρνησης για την καταστροφή της Χαμάς.

1

Μπαίνει στην πόλη της Γάζας το επόμενο 48ωρο ο Ισραηλινός στρατός

  • Η είσοδος στην πόλη της Γάζας: Έτοιμο να μπει στην πόλη της Γάζας είναι το Ισραήλ καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας (IDF) θεωρούν ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα την περικυκλώσουν και θα ξεκινήσουν οι μάχες εντός αυτής, καθώς η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» οδεύει προς την επόμενη φάση.
  • Η αποκάλυψη: Την ίδια ώρα αυξάνεται η ανησυχία για επέκταση της κρίσης και σε άλλα μέτωπα καθώς ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκάλυψη για προμήθεια όπλων στη Χεζμπολάχ μέσω της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ.
  • Η συνάντηση: Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, για περίπου μια ώρα. Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί.
2

«Φουντώνει» η συζήτηση για τις υποκλοπές

  • Το συνέδριο: Έντονη ήταν η πίεση που ασκήθηκε στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, εκεί όπου η συζήτηση έμοιαζε σαν επισκόπηση όσων έχουν συμβεί από τον Αύγουστο του 2022, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών.
  • Η συγκίνηση Ράμμου: Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, που σήκωσε και το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπενθύμισε τις δημόσιές υβριστικές και δυσφημιστικές επιθέσεις που δέχθηκε: «Θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου, αλλά και κάτι πιο πολύτιμο, η δικαστική μου τιμή» είπε συγκινημένος.
  • Η δίωξη των μελών της ΑΔΑΕ: Υπενθυμίζεται ότι δύο μέλη της ΑΔΑΕ, η Κατερίνα Παπανικολάου και ο Στέφανος Γκρίτζαλης, έχουν κληθεί να καταθέσουν, ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, στις 9 Νοεμβρίου.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Δεν κάνει πίσω στις διαγραφές ο Κασσελάκης - Λαμβάνουν θέσεις αποχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ

  • Η συνύπαρξη: «Είναι απίθανο να συνυπάρξουν προεδρικοί και μέλη της Ομπρέλας» λέει στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει την ευχέρεια να συνομιλεί με όλες τις τάσεις και το εξηγεί ως εξής: «Η κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της και για τους δικούς της λόγους δεν υποχωρεί, και αυτό δυσκολεύει την κοινή πορεία».
  • Η συγκέντρωση: Mεγάλη εκδήλωση που οργανώνει η αριστερή τάση του κόμματος με κορμό τους «53» με τίτλο: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προσκλήσεις των καιρών», θα διεξαχθεί σήμερα. Η σύναξη αυτή θα κρίνει πολλά, αν και η συντριπτική πλειοψηφία της Ομπρέλας είναι στη γραμμή της αποχώρησης, κάτι που ασπάζονται και τα κεντρικά της στελέχη.
  • Ο εμφύλιος για τα τρολ: Για τα μέλη της Ομπρέλας πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, όπως φάνηκε και από τον πόλεμο στο Χ (πρώην Τουίτερ) με το εσωκομματικό τοπίο να παίρνει φωτιά μετά τις καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη για τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εντοπιστούν οι πραγματικοί χρήστες λογαριασμών, όπως της Πεν Νταλαούρα.
4

Δημοσκόπηση για το πολιτικό σύστημα: Η εποχή των μειωμένων προσδοκιών

  • Οι μειωμένες προσδοκίες: «Προς τη λάθος κατεύθυνση» θεωρεί ότι πηγαίνει η χώρα το 64% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της Metron Analysis, ενώ οι μειωμένες προσδοκίες για την πορεία της χώρας συμβαδίζουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το πολιτικό σύστημα.
  • Η πολιτική ασυμμετρία: H δυσαναλογία κοινωνικών απαιτήσεων με επεξεργασμένες και αποδεκτές πολιτικές λύσεις (η οποία περιγράφεται με τον όρο πολιτική ασυμμετρία) φαίνεται να επιβεβαιώνεται στα τρία επίπεδα που διερευνήθηκαν: Σχέση του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία, Διακυβέρνηση, Διεθνές Επίπεδο.
  • Το αίτημα για μεταρρυθμίσεις: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, από το 2017 μέχρι σήμερα φαίνεται να αποζητά σταθερά μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία μας, αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές από το πολιτικό σύστημα φαίνεται να ανανεώνουν απλώς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο οι αλλαγές να έχουν πραγματοποιηθεί.
5

Μεγάλη νίκη για τον ΠΑΟΚ με 2-4 στο Καραϊσκάκη

  • Το «ασπρόμαυρο πάρτι»: Παρότι μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρος το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, στη συνέχεια η άμυνα του Ολυμπιακού κατέρρευσε. Ο Αντρίγια Ζιβκοβιτς άνοιξε το σκορ στο 38′, ενώ στην επανάληψη ο Μπράντον Τόμας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι διπλασίασε τα τέρματα του «Δικεφάλου του Βορρά». Στο 65ο λεπτό ο Τόμας χρίστηκε και πάλι σκόρερ, για να έρθει στο 78′ ο Οζντόεφ να μετατρέψει σε γκολ μια εξαιρετική ενέργεια του νεαρού επιθετικού μέσου του ΠΑΟΚ, Γιάννη Κωνσταντέλια, για το 0-4.
  • Η «ερυθρόλευκη» αντίδραση: Το μόνο που κατάφερε στη συνέχεια ο Ολυμπιακός ήταν να μειώσει, αρχικά σε 1-4, με ένα όμορφο γκολ του Κώστα Φορτούνη στο 86′ και εν τέλει σε 2-4 με κεφαλιά του Γιώργου Μασούρα στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων.
  • Η βαθμολογία: Μετά τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ στο Φάληρο η βαθμολογία στις πρώτες θέσεις της Σούπερ Λιγκ διαμορφώνεται ως εξής: 1. Παναθηναϊκός 25 β. 2. Ολυμπιακός 21 β. 3. ΑΕΚ 21 β. 4. ΠΑΟΚ 20 β.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr