Σε μια χώρα όπου η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός, η διοίκηση των ξενοδοχείων είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία και πάντα ένα εγχειρίδιο από ειδικούς, όπως ο πολύπειρος καθηγητής Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουρισμού (ΤΜ) Λεωνίδας Χυτήρης και η Παρασκευή Λ. Χυτήρη, Επίκουρος Καθηγήτρια στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και Τουρισμού, στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχουν ξεχωριστή σημασία.

Το ιδιαίτερα διεισδυτικό πανεπιστημιακό σύγγραμμά τους 400 σελίδων, με 400 βιβλιοαναφορές (εκδόσεις Μπένου), δύναται να αποτελέσει διδακτικό εγχειρίδιο για τους σπουδαστές των προγραμμάτων διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για όσους ασκούν διοίκηση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όσον αφορά το περιεχόμενο του ρόλου τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, και να συμβάλλει στον εμπλουτισμό της σχετικής ελληνικής βιβλιογραφίας.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι (α) η σύγχρονη ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία στην οποία βασίζεται η όλη ανάπτυξη του θέματος (Διοίκηση Ξενοδοχείων), (β) οι αναφορές στην (ελληνική) ξενοδοχειακή βιομηχανία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, (γ) η εστιασμένη στα ξενοδοχεία ανάπτυξη των λειτουργιών του μάνατζμεντ, (δ) η παράθεση αποτελεσμάτων έρευνας πεδίου στην Ελλάδα και (ε) η ανάπτυξη ειδικών θεμάτων (όπως π.χ. η Ποιότητα Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και η Σταδιοδρομία Γενικών Διευθυντών σε ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων) θα κάνουν εφικτούς τους παραπάνω τρεις στόχους» αναφέρουν οι συγγραφείς στον πρόλογό τους.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αλέξανδρος Βασιλικός

Πρόεδρος HOTREC Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Το μεγάλο στοίχημα για τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι η προσαρμογή στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις τάσεις στην «επόμενη μέρα» της παγκόσμιας αγοράς. Μείζονες προκλήσεις όπως η ποιότητα, η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός και εν γένει τεχνολογικός μετασχηματισμός όπως και η διασφάλιση του κατάλληλου, σε αριθμό και δεξιότητες, ανθρώπινου δυναμικού, ζητούν καινοτόμες και τολμηρές απαντήσεις. Το στοίχημα της «επόμενη μέρας» οφείλουμε να το κερδίσουμε. Για τον ελληνικό τουρισμό και την προσφορά του αλλά και για να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της σταδιοδρομίας της νέας γενιάς εκεί που παράγεται πάνω από το 25% του εθνικού ΑΕΠ. Η γνώση είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και το βιβλίο των Λεωνίδα και ΑλεξάνδραςΠαρασκευής Χυτήρη «ΔΙΟΚΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ (HOTEL MANAGEMENT)» συμβάλλει θετικά στην παραγωγή και τη διάχυση της γνώσης του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ, για τους φοιτητές αλλά και για την υψηλού επιπέδου επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου. Με παραδείγματα, αναλυτικές παρουσιάσεις και εξειδικευμένες αναλύσεις αναδεικνύεται σε ένα υψηλού επιπέδου διδακτικό εγχειρίδιο για όλους. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και γνώσης για όποιον/α το κρατήσει στα χέρια του.

***

Γεράσιμος Ζαχαράτος

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Το βιβλίο των Λεωνίδα και Αλεξάνδρας-Παρασκευής Χυτήρη « ΔΙΟΚΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ (HOTEL MANAGEMENT)» με επιστημονική, απλή και κατανοητή πρωτοπόρα γραφή καλύπτει με εξαιρετικό τρόπο τις βασικές περιοχές θεωρίας και πρακτικής του σύγχρονου ξενοδοχειακού μάνατζμεντ. Με την προτεινόμενη δομή του, που περιλαμβάνει, την ανάπτυξη των λειτουργιών του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ υποστηριζόμενων διδακτικά με αναφορές συγκεκριμένων παραδειγμάτων από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, την αναλυτική παρουσίαση θεμάτων διοίκησης ανθρωπίνων πόρων και τέλος την εξειδικευμένη ανάλυση ειδικών ζητημάτων ξενοδοχειακής παραγωγής, ικανοποιεί διδακτικά πλήρως το σύνολο του κύκλου των θεμελιωδών λειτουργιών της σύγχρονης ξενοδοχίας. Με την επιπλέον δε ειδική κατάδειξη των διαδικασιών σταδιοδρομίας στα ξενοδοχεία 5* και 4*ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σημασία αυτού του συγγράμματος ως πηγή γνώσης και μάθησης τόσο για φοιτητές όσο και για υψηλή επιμόρφωση επαγγελματιών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της χώρας μας.

***

Μιχάλης Βασταρδής

Ιδρυτής και CEO της Hospitality-Xperts, π. Γενικός Διευθυντής της Hilton Int.

Το βιβλίο «ΔΙΟΚΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ(HOTEL MANAGEMENT)» των Λεωνίδα και ΑλεξάνδραςΠαρασκευής Χυτήρη είναι ένα ευανάγνωστο βιβλίο, βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία και πρακτική της Διοίκησης Ξενοδοχείων. Δομημένο, κατά κεφάλαιο, στις λειτουργίες-αρχές του Μάνατζμεντ και με αναφορές και παραδείγματα άριστων πρακτικών, αποτελεί ένα βιβλίο must read για τους επαγγελματίες/διευθυντές ξενοδοχείων και όσους σπουδάζουν(σε ανώτερο επίπεδο) Διοίκηση Ξενοδοχείων. Τέτοιες προσπάθειες αναβαθμίζουν την ποιότητα της σχετικής Ελληνικής βιβλιογραφίας.

***

Πάνος Αλμυράντης

Γενικός Διευθυντής, GRAND HYATT ATHENS

Το βιβλίο, των καθηγητών Λ.Χυτήρη και Α-Π Χυτήρη, αποτελεί σημαντική συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία για τη Διοίκηση ξενοδοχείων.Η πλούσια βιβλιογραφία και αρθρογραφία εξασφαλίζει την επιστημονική τεκμηρίωση του περιεχομένου του. Η παράθεση παραδειγμάτων, από τη διεθνή και ελληνική ξενοδοχεία, βοηθά στην πλήρη κατανόηση και την εύκολη μεταφορά της θεωρίας στην πράξη. Γραμμένο σε ορθά ελληνικά και ευανάγνωστο το βιβλίο αυτό θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε φοιτητές και επαγγελματίες του κλάδου.