Την πόρτα της εξόδου έδειξε και στον Νίκο Φίλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά τη –γεμάτη επικρίσεις προς τον νέο αρχηγό του κόμματος– δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας για τον Στέφανο Τζουμάκα, επιβεβαιώνοντας όσους εκτίμησαν ότι η απομάκρυνση του τελευταίου στέλνει ευρύτερο μήνυμα στο εσωτερικό.

Το σχόλιο που ατύπως διέρρευσαν το βράδυ της Παρασκευής οι πηγές της Κουμουνδούρου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι έχει εγκατασταθεί η “ολιγαρχία” και η “διαπλοκή” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του. Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική.

Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;». Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα δεν δίστασε να σχολιάσει την απόφαση Κασσελάκη να τεθεί εκτός κόμματος ο Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας για «μια απαράδεκτη ενέργεια», του νέου προέδρου που «προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματος»!

Σύμφωνα με την αιχμηρή δήλωση του κ. Φίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης «στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στ. Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί» και επομένως «δείχνει πως εννοεί την περιβόητη “αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση” των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πώς εννοεί το Συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!». Κατέληξε υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως είναι χρέος των μελών του κόμματος να σταθούνσ το πλευρό του κ. Τζουμάκα.