Το κεντρώο αντιπολιτευόμενο κόμμα Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντς συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης εν μέσω πολέμου, που κήρυξε το εβραϊκό κράτος μετά την επίθεση της Χαμάς, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γκαντς.

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από μέρες διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Γκαντς.

Μια θέση στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γϊαίρ Λάπιντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν θα προωθηθεί καμία νομοθεσία στην Κνεσέτ ή κυβερνητικά ψηφίσματα που δεν σχετίζονται με τη διεξαγωγή του πολέμου.

Θηριωδίες της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς

Απίστευτες θηριωδίες έρχονται στο φως μετά την εισβολή των μαχητών της Χαμάς στα κιμπούτς του νοτίου Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που δημοσιεύονται φαίνεται να σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ άμαχοι ακόμη και μικρά παιδιά, με τον Μπένιαμιν Μετανιάχου να παρομοιάζει τις τακτικές της Χαμάς με αυτές του ISIS.

Οι εικόνες δείχνουν λεηλατημένα και καμένα σπίτια, διάσπαρτα πτώματα ενώ ανατριχίλα προκαλεί η εικόνα από ένα παιδικό δωμάτιο πλημμυρισμένο στο αίμα.

Από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «το απόλυτο κακό», ενώ η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ να τηρήσει το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του.

«Θα πω ξανά σε κάθε χώρα, κάθε οργάνωση, σε όποιον σκέφτεται να εκμεταλλευθεί την κατάσταση μία λέξη: όχι», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση που έμοιαζε να απευθύνεται στο Ιράν και τις πολιτοφυλακές που στηρίζει στην περιοχή.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στο Ισραήλ για να μεταφέρει «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την εμπλοκή των αμερικανών να προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Ετοιμάζεται η χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Με τις παραπάνω εικόνες να προκαλούν σοκ, το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει την απάντησή του προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».

«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε.