Διάγγελμα για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς απέναντι στη χώρα και τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του Ισραήλ απέναντι στα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς.

«Δικαίωμα και καθήκον του Ισραήλ να απαντήσει στις τρομοκρατικές επιθέσεις»

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις κατά αμάχων» ανέφερε ο κύριος Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν πως διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να το κάνει»

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε δύο φορές στο διάγγελμα του πως «στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ» καθώς «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία». «Η Χαμάς δεν αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί αμάχους και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στάθηκε και στις ανθρώπινες απώλειες των επιθέσεων της Χαμάς, αναφερόμενος στα πάνω από 1000 αθώα θύματα που έχασαν τη ζωή τους. «Πολίτες σφάχτηκαν, γονείς προέταξαν τα σώματα τους για να προστατέψουν τα παιδιά τους. Άνθρωποι που πήγαν σε μουσικό φεστιβάλ υπέρ της Ειρήνης σφάχτηκαν. Άνθρωποι που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος βασανίστηκαν. Είδαμε τις χειρότερες πρακτικές του ISIS να αναβιώνουν. Δυστυχώς για τους Εβραίους αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αλλά για άλλη μία φορά θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στέλνω μήνυμα προς όποια χώρα και εχθρό θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση: Μην το κάνετε»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής και απέναντι στις τρίτες χώρες και ειδικά αυτές που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. «Στέλνω μήνυμα προς όποια χώρα και εχθρό θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση: Μην το κάνετε» ήταν τα λόγια του.

Ο κύριος Μπάιντεν στο διάγγελμα του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι σήμερα οι Αμερικάνοι σε όλη τη χώρα προσεύχονται για τις οικογένειες που διαλύθηκαν.  «Είναι η στιγμή οι ΗΠΑ να ενωθούν, δεν υπάρχει χώρος για μίσος στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές Αρχές, από την επίθεση της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους 14 Αμερικανοί πολίτες.