Ήταν η πρώτη φορά που ένας Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο, όσο και στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής με… γραβάτα. Ο προηγούμενος Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός, αλλά και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πήγε ποτέ στο Προεδρικό Μέγαρο ούτε στη Βουλή με γραβάτα.

Άλλωστε ο κ. Τσίπρας δεν φορούσε γραβάτες, λόγω ιδεολογίας, όπως έλεγε (το ίδιο και οι υπουργοί του). Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εμφανιζόταν στη Βουλή με σακάκι, χωρίς γραβάτα και… σνίκερς. Έλεγε ότι θα φορούσε γραβάτα μόνον όταν η χώρα βγει από τα μνημόνια και πράγματι φόρεσε μια φορά γραβάτα ως Πρωθυπουργός στο Ζάππειο σε σχετική εκδήλωση και του διόρθωνε τον κόμπο ο τότε συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος. Σε λίγο όμως την έβγαλε, προφανώς για να μην εκτεθεί κι άλλο ως αριστερός με γραβάτα. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε με γραβάτα και σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό το θέμα ότι οι αριστεροί δεν φορούν γραβάτα, γιατί είναι ακτιβιστές, τελείωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.

***

Στα έδρανα και στα θεωρεία δεν επιτρέπονται τα χειροκροτήματα

Αυτή τη φορά ο Στέφανος Κασσελάκης κάθισε στα έδρανα των επισήμων (ήταν η πρώτη του παρουσίαση συνεδρίαση της Ολομέλειας) και πήγε να ακούσει και να χειροκροτήσει τον Σωκράτη Φάμελλο, αν και ουδείς εξωκοινοβουλευτικός μπορεί να χειροκροτεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, είτε κάθεται στα έδρανα των επισήμων είτε στα θεωρεία. Ωστόσο ήταν όπως έλεγαν οι βουλευτές της ΝΔ , κάπως αγχωμένος και αμήχανος. Πίσω του καθόταν ο Φρούραρχος της Βουλής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πάντως έδωσε μια χαρά εξετάσεις στον νέο του αρχηγό μιλώντας για «ανάγκη στήριξης στις αυτοδιοικητικές εκλογές νέων ανθρώπων από την κοινωνία». Σας θυμίζει κάποιον αυτό; Βέβαια στην επισήμανση του για τους «επαγγελματίες δημάρχους» της ΝΔ, η απάντηση που έλαβε από τους γαλάζιους βουλευτές ήταν ένα όνομα. Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής μην ξεχνάμε πως είναι Δήμαρχος από τη δεκαετία του μακρινού 90.

***

Μια διαφορετική συνάντηση στο Προεδρικό

Στο Προεδρικό Μέγαρο στη συνάντηση γνωριμίας που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν θερμή και στο επίκεντρο του διαλόγου που είχαν βρέθηκαν οι δραματικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών. «Οι πληγέντες δεν πρέπει να ξεχαστούν» είπε ο κ. Κασσελάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά: «Συναινέσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Βεβαίως στο πέρας της συζήτησης, και όταν έκλεισαν οι κάμερες και με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας των ζώων έκαναν (φιλόζωοι και οι δύο) ιδιαίτερη αναφορά για την μέρα αυτή.

***

Σε οικονομική θέση πέταξε για την Κύπρο

Χθες αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα αναχωρούσε με την πτήση των 7.10 μ.μ. της Sky Express για την Κύπρο. Ζήτησε οικονομική θέση και συνοδευόταν από τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, από τον διπλωματικό σύμβουλο κ. Καλπαδάκη, από τη Νίνα Κασιμάτη ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδας- Κύπρου και τον εκπρόσωπο της επικοινωνίας Μπάμπη Παπαδάκη.

Στη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ), τον αρχιεπίσκοπο, θα διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο Χίλτον. Επίσης θα καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, αναβαθμίζοντας έτσι την επίσκεψή του σε επίσημη.

***

Φάμελλος, Φαμελλάκης, Κασσελάκης

«Φαμελλάκη» αποκάλεσε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αποδίδοντας την λάθος εκφώνηση του επωνύμου σε σαρδάμ.

«Ελπίζω η πρώτη παρουσία υπό την ιδιότητα του ακροατή της διαδικασίας για τον κ. Φαμελλάκη… συγγνώμη τον κ. Κασσελάκη… να μην ήταν απογοητευτική γιατί αυτά που ακούσαμε από τον κ. Φάμελλο ήταν εντυπωσιακά» σχολίασε ο Υπουργός παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στην Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να απαντήσει στην τοποθέτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου.

***

Πώς λάδωναν τους πολιτικούς στην Αρχαία Ρώμη

Ήταν πανηγυρική η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του «Πόθεν Έσχες», αλλά να είστε βέβαιοι ότι τα πράγματα στην πορεία θα σοβαρέψουν όταν τα μέλη της Επιτροπής θα αρχίσουν να εξετάζουν τα πόθεν έσχες των βουλευτών, των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.

Η συνεδρίαση άρχισε με ένα… ανέκδοτο περί… διαφθοράς. Το είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για έναν τύπο στην αρχαία Ρώμη που προσπαθούσε να… λαδώσει έναν πολιτικό: «Θες να σου δώσω 10.000 τάλαντα για να μου κάνεις τη δουλειά με την προϋπόθεση να μην το πεις σε κανέναν», είπε στον πολιτικό και αυτός απάντησε: «Όχι, να μου δώσεις 30.000 τάλαντα για να σου κάνω τη δουλειά και πες το σε όποιον θέλεις». Όλοι βεβαίως γέλασαν, βουλευτές δικαστές, εισαγγελείς που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή.

***

Η συγχώνευση των δικαστηρίων και η πολιτική του… μαυρογιαλουρισμού

Αν κανείς μπορούσε να μετονομάσει ένα Υπουργείο αυτό θα ήταν το Δικαιοσύνης σε Υπουργείο Οροσήμων Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι τόσες πολλές οι υποχρεώσεις αυτού του υπουργείου απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης που περισσότερο και των προσπαθειών που καταβάλλονται χρειάζεται και ένα μικρό η μεγαλύτερο θαύμα. Οι κακές γλώσσες αποδίδουν την αναγκαιότητα αυτού του θαύματος και σε μία σχετική ολιγωρία του προηγούμενου υπουργού Δικαιοσύνης. Όμως το μεγαλύτερο των οροσήμων, που είναι αλήθεια ότι το κυνηγούσε προς εκπλήρωση και ο παλαιός υπουργός, είναι αυτό του νέου δικαστικού χάρτη. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Καλλικράτη των δικαστηρίων» , μόνο που όπως προσφυώς λέγεται πρέπει να είναι πολύ πιο επιτυχής εδώ για να μην έχουμε την σχετική «μεγάλη επιτυχία Ραγκούση».

Η συγχώνευση δικαστηρίων σε μία γεωγραφική ενότητα ο περιορισμός του αριθμού δικαστηρίων όπου αυτό είναι εξόχως απαραίτητο θα εξυπηρετήσει κατά τους εισηγούμενους σχετικά και την οικονομία δυνάμεων σε επίπεδο προσωπικού. Το εγχείρημα είναι επίπονο, η παγκόσμια Τράπεζα έχει μόνο εισηγητικό ρόλο και ρόλο συλλέκτη στατιστικών στοιχείων. Το έργο έχει ορίζοντα πραγματοποίησης μέχρι τα τέλη του 2025 αλλά πραγματικό χρόνο υλοποίησης του βασικού σχεδιασμού το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η οργανωτική αναδιάταξη των δικαστηρίων και η ένωση δυνάμεων ανά περιοχή κατά τους εισηγητές θα επιφέρει και τη πολυθρύλητη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Αν ανατρέξει κανείς στις ομιλίες υπουργών από το 1870 και μετά θα διαβάσει για αυτό το θέμα τις ίδιες σκέψεις.

Το θέμα όμως ποτέ δεν λύθηκε αφού η ίδρυση ακόμη και αχρείαστων δικαστηρίων έχει τις ρίζες της στον πολιτικό… μαυρογιαλουρισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν. Τα δύο εφετεία στη Κρήτη, η διαμάχη Αγρινίου με Μεσολόγγι , η ύπαρξη άχρηστων μικρών Πρωτοδικείων δίπλα σε λίγο μεγαλύτερα, η Θήβα που υπάγεται στο Εφετείο Χαλκίδας ενώ διοικητικά ανήκει στη Λειβαδιά, η ίδρυση πολλών Ειρηνοδικείων κατ επιταγήν πολιτευτών είναι επιτεύγματα του «ετελείωσε» του κινηματογραφικού βουλευτού… καλοχαιρέτα. Ίσως τελικά το εγχείρημα αυτό , αν επιτευχθεί να αποτελέσει και τον ακρογωνιαίο λίθο της κεντροξιάς μεταρρύθμισης. Με δυο λόγια το στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι να πετύχει εκεί όπου απέτυχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος: Την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή την ένταξη των ειρηνοδικείων στο βάθρο των πρωτοδικείων.

***

Με 2 ευρώ το λίτρο τα κρατικά SUV αυξάνονται και πληθύνονται

Δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί αλλά πληθύνονται και αυξάνονται τα κυβερνητικά πολυτελή SUV που κυκλοφορούν στους δρόμους. Είναι μεγάλου κυβισμού και με την τιμή της βενζίνης να φλερτάρει με τα δύο ευρώ το λίτρο (εάν δεν το έχει ήδη ξεπεράσει), το πρόβλημα γίνεται, όπως καταλαβαίνεται και… οικονομικό. Ορισμένοι πολιτικοί (ας μην αναφέρω τα όνομά τους) δεν αρκούνται στο ένα SUV αλλά ζήτησαν και πήραν και δεύτερο. Το περίεργο είναι ότι το δεύτερο το χρησιμοποιούν για την ασφάλειά τους. Βλέπεις συχνά στη Βουλή συγκεκριμένη μάρκα SUV, κάθε χρώματος και κάθε κυβισμού. Ποιος ξέρει γιατί; Ίσως επειδή βλέπουν στο Ιντερνέτ ότι τέτοια χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια στην Βρετανία και σου λένε πιθανόν ας πάρουμε και εμείς λίγο από την αίγλη τους.

Υπάρχει πολιτικός που δεν εγκαταλείπει το θεσμικό γερμανικό SUV του, αλλά πιθανώς για να μην το παρεξηγήσουν ζήτησε και ένα δεύτερο (γνωστής μάρκας) ως συνοδευτικό της ασφάλειάς του. Ρώτησα την αρμόδια υπουργό, για τα κρατικά αυτοκίνητα, υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να μου πει τι ακριβώς συμβαίνει και αυτή αποκάλυψε ότι τα (πολυτελή) SUV τα χορηγεί η Αστυνομία. Και πού τα βρίσκει η Αστυνομία; Από κατασχέσεις απάντησε, αποκαλύπτοντας ότι τα περισσότερα από αυτά είναι φορτωμένα με χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ τους. Και γιατί η Αστυνομία; Επειδή εξήγησε υπάρχει ένας νόμος (που ωστόσο πρώτη φορά τον άκουσα) που λέει ότι για να οδηγήσει κάποιος ένα τέτοιο κρατικό αυτοκίνητο πρέπει να είναι αστυνομικός της ασφάλειας και κανείς άλλος. Πάντως η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι αυτή δεν έχει της συγκεκριμένης μάρκας αυτοκίνητο και τις περισσότερες φορές μετακινείται στην Αθήνα με μοτοσυκλέτα: «Φοράω πάντα κράνος, να το γράψεις αυτό για να μην με περάσουν για παράτυπη», μου είπε.

***

Για τα «βατράχια» της Ζ-ΜΑΚ δεν υπάρχει ξεκούραση

Ολοκληρώθηκε η ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23 η οποία διεξήχθη σε όλη την χώρα από την προηγούμενη Τετάρτη έως και χθες Τρίτη, με την τελική φάση να γίνεται στην Χίο με άσκηση Υποδοχής Ενισχύσεων. Τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν στην ακτή και αποβίβασαν, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, ερπυστριοφόρα και άλλα οχήματα μάχης προς ενίσχυση της νήσου Χίου, η οποία είχε προσβληθεί σύμφωνα με το σενάριο από εχθρικές δυνάμεις.

Έως εδώ, προφανώς θα πείτε όλα καλά και έχει ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Μέσα στα αρματαγωγά όμως αυτή τη φορά υπήρχαν πεζοναύτες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και απ’ ότι πληροφορούμε και τις προηγούμενες μέρες μέσα στα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς ZUBR του Πολεμικού Ναυτικού ήταν βατραχάνθρωποι της Ζ ’ΜΑΚ, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες απεγκλώβιζαν πολίτες στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και προσφάτως στον Βόλο. Αφού τελείωσαν την αποστολή τους στην Θεσσαλία γύρισαν πίσω στην Μονάδα τους, πήραν τον εξοπλισμό τους και έφυγαν για να συμμετέχουν περήφανοι στην μεγαλύτερη εθνική άσκηση. Χρόνος για ξεκούραση δεν υπήρχε, αλλά έχει αποδειχτεί ότι τα επίλεκτα αυτά στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων δεν καταλαβαίνουν από δυσκολίες. Έχουν εκπαιδευτεί για να επιχειρούν στις πιο αντίξοες συνθήκες και δικαιολογημένα συγκαταλέγονται στην ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων.