Ανοδικά κινούνται σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, επηρεαζόμενες από νέα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου έφτασε σε υψηλό έξι μηνών στο 3,057%, ενώ η απόδοση 10 ετών ξεπέρασε το 2,6%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, το οποίο διαμορφώνεται στο 3,6% με το spread ωστόσο να διατηρείται κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα. Το spread του γερμανικού με το ιταλικό βρίσκεται στις 128 μονάδες βάσεις.

Οι επενδυτές αξιολογούν εκ νέου τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με μία πρώτη κίνηση να αναμένεται στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμένη μείωση κατά 60 μονάδες βάσης (bps) αντί για τις αρχικές 67 μονάδες βάσης. Αυτή η προσαρμογή ακολουθεί τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, τα οποία έδειξαν ότι ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 52,3 τον Μάιο από 51,7 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Επιπλέον, η αύξηση των αμοιβών βάσει διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2024, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη μια κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο: «Η ανατιμολόγηση της αγοράς από τον Απρίλιο είχε ήδη αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πιθανότητας για περικοπές στις «ενδιάμεσες» συνεδριάσεις, αλλά τώρα αρχίζει να αμφισβητεί τις περικοπές κατά 25 μ.β., με περίπου 65 bp να τιμολογούνται μέχρι το τέλος του έτους», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε ερευνητικό τους σημείωμα.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της Federal Reserve θεωρήθηκαν επιθετικά καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώρισαν την απογοήτευση για τις πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό στην τελευταία τους συνεδρίαση. «Οι PMI για τον Μάιο υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να επεκτείνεται το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν αλλά παρέμειναν υψηλές στον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.

«Η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά εάν η οικονομία συνεχίσει να διατηρείται καλά, οι περαιτέρω περικοπές μπορεί να είναι πιο αργές από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ot.gr