Κοντέινερ πλοίου στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έκρυβε, εκτός από κατεψυγμένες γαρίδες, και κέρδη πολλών εκατομμυρίων.

Πάνω από 200 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν επιμελώς τοποθετημένα σε νάιλον συσκευασίες με την ετικέτα «Sparta», κάτω από κουτιά με γαρίδες.

Τα εκτιμώμενα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος, που διακινούσε κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική, υπολογίζονται σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά προ επεξεργασίας.

Έξι υπηρεσίες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές προχώρησαν στην συντονισμένη επιχείρηση. Αφού εντόπισαν το παράνομο φορτίο, προχώρησαν άμεσα σε τέσσερις συλλήψεις, δύο Ελλήνων και δύο Αλβανών με πλούσιο μητρώο.

Ποια είναι τα μέλη του κυκλώματος

Ο 64χρονος Έλληνας, γνωστός στις αμερικανικές αρχές ως «Πάμπλο», ήταν τα «μάτια» του καρτέλ στη Λατινική Αμερική. Στο παρελθόν είχε συλληφθεί για εμπόριο όπλων για λογαριασμό της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο 48χρονος φερόμενος ως αρχηγός, αλβανικής καταγωγής, είχε αναλάβει τη διακίνηση μέσω κοντέινερ από τον Παναμά στην Ευρώπη. Σε βάρος του εκκρεμεί δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, καθώς φέρεται να ήταν υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής χαπιών captagon.

Στενός συνεργάτης του αρχηγού εμφανίζεται ένας 36χρονος, επίσης με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη για την παραλαβή και τη διακίνηση.

Το τέταρτο μέλος της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθη πρόκειται για 54χρονο Έλληνα, που είχε αναλάβει την προστασία του αρχηγού.

Το δρομολόγιο της κοκαΐνης

Το πλοίο με το παράνομο φορτίο είχε ξεκινήσει από το Εκουαδόρ, έκανε στάση στον Παναμά, συνέχισε για Μαρόκο, Ισπανία και έφθασε στην Ελλάδα.

Τελικός προορισμός των 210 κιλών κοκαΐνης η Αλβανία, απ’ όπου τα ναρκωτικά θα διανέμονταν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Πειραιά. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (με όφελος άνω των 75.000€ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης) και παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών.

«Με τέτοιες επιτυχίες, η εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Αστυνομία ενισχύεται ενώ επιβεβαιώνεται η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο τους. Η κοινωνία μας μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αφοσιωμένοι επαγγελματίες που εργάζονται ακούραστα για την προστασία μας», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλο κοντέινερ εντοπίστηκαν άλλα 110 κιλά κοκαΐνης, χωρίς ωστόσο να αποδίδονται στους 4 συλληφθέντες, με τις αρχές να αναζητούν τους διακινητές και τους παραλήπτες.

Το προφίλ του Έλληνα «Πάμπλο»

Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Έλληνας «Πάμπλο», ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο και των Αμερικανικών Διωκτικών Αρχών ήδη το 2011, καθώς είχε κάνει συναντήσεις σε Ευρώπη και Κεντρική Αμερική με «εκπρόσωπο» της FARC για προμήθεια όπλων.

Στόχος ήταν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Κολομβία και ως αντάλλαγμα θα λάμβανε κοκαΐνη και μετρητά.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας από την Αλβανία κυκλοφορούσε με τρία διαφορετικά ονόματα. Δραστηριοποιείται με εταιρεία με τουριστικά λεωφορεία και πολυτελή Ι.Χ., ενώ έχει συλληφθεί ξανά σε Ελλάδα και Τουρκία για ναρκωτικά και για τα χάπια captagon.