Όλοι ξέρουμε ότι το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να συνδυάζεται με τη χρήση οδοντικού νήματος, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει επαρκώς ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Dental Hygiene, δείχνει ότι πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα με λάθος τρόπο, ενώ άλλοι δεν το κάνουν καθόλου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, παρατήρησαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν με συνέπεια τη σωστή τεχνική οδοντικού νήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά σοβαρές οδοντιατρικές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν λάθος.

«Μερικές φορές βλέπουμε ασθενείς να κόβουν και να τραυματίζουν τα ούλα δημιουργώντας σχισμές που μπορεί να οδηγήσουν σε υποχώρηση των ούλων», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

Μάλιστα, ορισμένοι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς με τους οδοντιάτρους τους σχετικά με τις συνήθειές τους. Μόνο που η προσπάθειά τους ήταν… μάταιη, καθώς οι οδοντίατροι μπορούν, συχνά, να καταλάβουν την αλήθεια με μια ματιά στα δόντια του ασθενούς αναφέρει το vita.gr.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το οδοντικό νήμα;

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα σας, παράγουν μια κολλώδη και βλαβερή ουσία, γνωστή και ως οδοντική πλάκα, που μπορεί να εξελιχθεί σε τερηδόνα, φλεγμονή των ούλων και ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δοντιών και τη συνολική σας υγεία.

Η χρήση του οδοντικού νήματος βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και της πλάκας ανάμεσα στα δόντια και κατά μήκος της γραμμής των ούλων όπου η οδοντόβουρτσά σας δεν μπορεί να φτάσει ακριβώς.

Επιπλέον μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

Ποια είναι η σωστή τεχνική;

Η τεχνική AHVFT (Adapted Horizontal Vertical Flossing Technique), η οποία υποστηρίζεται από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, είναι η πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση των βακτηρίων και στην πρόληψη της σοβαρής βλάβης των ούλων και των οστών.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες της μελέτης που χρησιμοποιούσαν αυτήν τεχνική είδαν έως και 70% μείωση της αιμορραγίας και υποχώρηση της ουλίτιδας. Οι παθήσεις των ούλων έχουν συνδεθεί με την νόσο του Αλτσχάιμερ, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Επομένως, υιοθετώντας την μέθοδο AHVFT εξασφαλίζετε πολλά παραπάνω από ένα αστραφτερό χαμόγελο.

Πώς θα εφαρμόσετε την AHVFT:

  1. Κόψτε περίπου 50 εκατοστά από το οδοντικό νήμα και τυλίξτε την μία άκρη στο μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού και το υπόλοιπο στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού.
  2. Κρατήστε καλά το νήμα ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά σας και στα δύο χέρια και αφήστε ελεύθερο ένα τμήμα περίπου 3-5 εκατοστά που το κρατάτε τεντωμένο. Τα δάχτυλα θα ελέγχουν το νήμα και θα πρέπει να το εμποδίζουν να κόψει τα ούλα.
  3. Ξεκινήστε από το ένα άκρο είτε της πάνω είτε της κάτω σειράς δοντιών και περάστε το νήμα ανάμεσα από δύο δόντια.
  4. Αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις. Στην περίπτωση που το νήμα κολλήσει σε κάποιο σημείο ανάμεσα στα δόντια, προσπεράστε το σημείο με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις.
  5. Πιέστε ελαφρά το οδοντικό νήμα μέχρι να φτάσει στα ούλα. Σταματείστε μόλις συναντήσετε αντίσταση. Φυσιολογικά το νήμα θα πρέπει να βρίσκεται λίγο μέσα στα ούλα (ουλοδοντική σχισμή) κάτω από την γραμμή των ούλων.
  6. Πιέστε το νήμα πάνω σε κάθε επιφάνεια ώστε να πάρει το σχήμα «C» γύρω από το δόντι.
  7. Μετακινήστε με σύντομες κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω, προς τα πάνω και προς τα κάτω, σαν να σκουπίζετε την πλάτη σας με μια πετσέτα.
  8. Επαναλάβετε την κίνηση 2-3 φορές για κάθε επιφάνεια δοντιού.
  9. Αν το νήμα φθαρεί ή έχουν συσσωρευθεί υπολείμματα πλάκας και τροφών, ξετυλίξτε ένα νέο καθαρό τμήμα νήματος και τυλίξτε το χρησιμοποιημένο τμήμα στο άλλο χέρι.
  10. Μετακινηθείτε στο επόμενο μεσοδόντιο διάστημα. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία σε όλα τα δόντια σας.
  11. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία, ξεπλύνετε με λίγο νερό για να καθαρίσετε το στόμα σας από τυχόν υπολείμματα τροφών που παρέμειναν σε κάποιο σημείο κατά την απομάκρυνση τους με το οδοντικό νήμα.