Οικονομική ζημία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως προκάλεσε σε εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά στο δημόσιο η δράση κυκλώματος παράνομης διακίνησης περιεχομένου.

Ελλείψει του απαιτούμενου νομοθετικού πλαισίου και της τεράστιας αργοπορίας στις πρωτοβουλίες των κυβερνητικών φορέων / υπηρεσιών ως προς την αντιμετώπιση του γνωστού αυτού προβλήματος, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση, που εξαρθρώθηκε την Πέμπτη ύστερα από διεξοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, είχε καταφέρει ν’ απλώσει τα δίχτυα της σε όλη την ελληνική αγορά και ν’ απομυζήσει τεράστια κέρδη.

Η δράση του κυκλώματος

Το κύκλωμα αυτό δρούσε ανεξέλεγκτα για μία οκταετία, έχοντας φτιάξει πελατολόγιο 13.0000 χρηστών, και σε αυτό το διάστημα το όφελος που κατάφερε να αποκομίσει ήταν συνολικού ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ!

Κατά την ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε Πάτρα και Αττική συνελήφθησαν δέκα άνδρες (εννέα Έλληνες κι ένας αλλοδαπός) μεταξύ των οποίων ήταν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας κι αρκετοί ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Η μορφή της πλατφόρμας (portal) που είχαν στήσει οι συλληφθέντες ήταν πυραμοειδής και διευρυνόταν διαρκώς με νέους πωλητές.

Αυτοί αναλάμβαναν να διοχετεύουν στην αγορά ειδικούς αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα και παράνομο λογισμικό.

Στις συνδρομητικές υπηρεσίες που παρείχαν τα μέλη της οργάνωσης περιλαμβανόταν η πρόσβαση για τους χρήστες σε ταινιοθήκη με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν άμεση πληρωμή, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό, κατάθεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς οικείων τους. Ακολούθως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούσαν τα έσοδα μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και στοιχηματικών εταιρειών.

Τι βρέθηκε και τι κατασχέθηκε

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης κατασχέθηκαν:

  • 93.500 ευρώ,
  • 6.400 λίρες Αγγλίας
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes
  • κινητά τηλέφωνα
  • αποθηκευτικοί δίσκοι
  • ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • έξι πολυτελή αυτοκίνητα
  • έξι μοτοσικλέτες και
  • πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους,  όπως επίσης τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στον καθένα.

Οι κατηγορίες

Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν και χιλιάδες συνδρομητές ανά την Ελλάδα που φέρονται να είναι καταχωρημένοι ως πελάτες στις λίστες της σπείρας.