Ο Μάικ Πομπέο είναι ρεπουμπλικάνος, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μπομπ Μενέντεζ είναι δημοκρατικός, γερουσιαστής Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί είναι, ως γνωστόν, «αιώνιοι αντίπαλοι». Τώρα όμως που ο Μενέντεζ δοκιμάζεται τούτες τις ημέρες με τις κατηγορίες περί δωροδοκίας, ο Μάικ Πομπέο, έδειξε χθες δείγματα πολιτικού πολιτισμού από το Athens Democracy Forum. Θέλησε να μιλήσει για τον δημοκρατικό γερουσιαστή. Είπε συγκεκριμένα ότι για τον Μενέντεζ βρίσκεται ήδη ποινική διαδικασία (αφέθηκε ωστόσο χθες ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων) και εν συνεχεία τον υπερασπίσθηκε λέγοντας: «είναι απογοητευτικό για μας που εκτιμούμε ανθρώπους που κάνουν έντιμα τη δουλειά τους» να βρίσκονται σε αυτή την διαδικασία.

Αναφέρθηκε όμως και στα ελληνοτουρκικά, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, για να τονίσει ότι εκτίμησή του είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πιστεύει στον διάλογο και όχι στην αντιπαράθεση. Μίλησε όμως και για τις επενδύσεις παρομοιάζοντάς το ως εργαλείο, όχι απλά παραγωγής πλούτου, αλλά και ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στη διεθνή κοινότητα: «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τις επενδύσεις στη Μεσόγειο, για την ευημερία στον κόσμο και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσει κανείς» είπε συγκεκριμένα ο Μάικ Πομπέο κάνοντας εκτενή αναφορά στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι επενδυτικές επιλογές για την ευημερία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τελικά την ειρήνη στον πλανήτη.

***

Η τόλμη και το θάρρος του Άδωνη και τα σαντουιτσάκια

Να ξέρετε: Πρώτον: Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ήταν το μακροβιότερο της κυβέρνησης. Διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, καθότι τα θέματα ήταν πολλά. Δεύτερον: Οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί πέρασαν, όπως έλεγαν, αυτές τις τέσσερις και πλέον ώρες, με καφέδες, νερό (σε χάρτινο οικολογικό κουτί) και με τρία μπισκοτάκια ο κάθε ένας. Τρίτον μόνον ο Άδωνις είχε την τόλμη και το θάρρος να πει ότι επί Σαμαρά στα υπουργικά συμβούλια υπήρχαν και… σαντουϊτσάκια! Ο Πρωθυπουργός γέλασε και απάντησε αμέσως στον υπουργό του: «Εγώ όμως φροντίζω την σιλουέτα σας…»

***

Ο Κασσελάκης και οι προτροπές του σε βουλευτή της ΝΔ

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στον πρώτο όροφο της Βουλής, κοντά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, Σωκράτη Φάμελλο, όταν ξαφνικά συναντούν τον βουλευτή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα. Για λόγους πολιτικού πολιτισμού ο βουλευτής της ΝΔ, συγχαίρει τον κ. Κασσελάκη για την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του εύχεται «κάθε καλό στα νέα σας καθήκοντα με τα οποία ενδύεστε». Ο κ. Κασσελάκης δεν εκπλήσσεται, λέει ένα «ευχαριστώ» και αμέσως αρχίζει τις… προτροπές προς τον κ. Φωτήλα: «Θέλω να συνεργάζεστε στενά με τον κ. Φάμελο…».

Τόσο ο κ. Φωτήλας, όσο και ο κ. Φάμελλος κοίταζαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αμήχανα, με τον κ. Φωτήλα να διευκρινίζει: «Μα εγώ είμαι βουλευτής της ΝΔ…». Ήταν η σειρά του κ. Κασσελάκη να κοιτάζει τον συνομιλητή του αμήχανα, είπε ένα «άαα» και απομακρύνθηκε.

***

Περιμένοντας τον Στέφανο…

Πάντως όλο αυτό το κυνηγητό των τηλεοπτικών συνεργείων, των φωτογράφων, των παρατρεχάμενων για τον κ. Κασσελάκη στη Βουλή θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν κάνει καλό ούτε και στον ίδιο. Πού πήγε; Με ποιον συνομίλησε, με ποιον έκανε χειραψία, τι έφαγε στο εστιατόριο της Βουλής, εάν του άρεσαν τα τορτελίνια με σολομό, εάν ζήτησε καινούργιο γραφείο, εάν συνάντησε ή όχι τον Πρόεδρο της Βουλής και πολλά άλλα τα οποία γίνονται πλέον κουραστικά.

Εκείνο όμως που πρόσεξα, λίγα λεπτά προτού εμφανιστεί στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνει την εμφάνισή της μια ομάδα βουλευτών, ωσάν να είναι τα άτομα επί της υποδοχής. Πρώτος και καλύτερος ο Νίκος Παππάς και ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης. Κάθονται στο καφενείο της Βουλής και περιμένουν τον αρχηγό…

***

Είχε και η ΝΔ τον Κασσελάκη της

Το αποκάλυψε χθες σε πηγαδάκι δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της Βουλής; Ο Γιάννης Κασσελάκης (Σκινές Χανίων, 1959) είναι Έλληνας ιατρός και πολιτικός, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Χανίων και υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά. Διαδέχτηκε τον Μανούσο Βολουδάκη στο βουλευτικό αξίωμα μετά την εκδημία του τον Φεβρουάριο του 2023.

***

Ποιος θα είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ;

Πάντως να ξέρετε ότι οι σύντροφοι του Κασσελάκη στη Βουλή (αλλά και βουλευτές της ΝΔ) προεξοφλούν ότι στις ευρωεκλογές (που θα διεξαχθούν πάλι με σταυρό) ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηδελτίου του κόμματός του. Με τον τρόπο αυτό, λένε θα λάβει και… εκλογικό βάπτισμα.

***

Συνωστισμός γαλάζιων ενδιαφερομένων για το ευρωψηφοδέλτιο

Μέρα με τη μέρα (από τότε που ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό) πληθαίνουν, όπως με πληροφορούν οι ενδιαφερόμενοι για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ καθώς η υπόθεση «σταυρός» έχει ανοίξει την όρεξη πολλών. Εγκύρως με πληροφορούν λοιπόν πως μετά το ενδιαφέρον που εξέφρασε ένας βουλευτής με βαρύ όνομα και έδρα στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και ο αποτυχών υποψήφιος με την θέση όμως στο Παρίσι, κινητικότητα καταγράφουν σε επίπεδο προθέσεων (ακόμα όχι συζητήσεων) και μια σειρά άλλων προβεβλημένων (από τηλεοράσεως) βουλευτών της γαλάζιας παράταξης με την υπόσχεση ότι λόγω της αναγνωρισιμότητας που έχουν θα φέρουν και σταυρούς. .

Ήδη δυο γνωστοί δημοσιογράφοι – βουλευτές με χιλιόμετρα τηλεοπτικής στήριξης στην κυβέρνηση που εσχάτως μαθαίνω πως το σκέφτονται ενώ πληροφορίες μιλάνε και για «κυρία» των βορείων προαστίων της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση η συσσωρευμένη γκρίνια για τον παραγκωνισμό πολλών κοινοβουλευτικών φέρνει κινητικότητα.

***

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Ανδρουλάκης

«Άστραψε και βρόντηξε» χθες στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει εσπευσμένα μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ώστε, όπως είπε, να μπλοκάρει απόφαση που θα λάμβανε κανονικά αύριο η ανεξάρτητη αρχή για την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για απόκρυψη στοιχείων στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων.

Θα μου πείτε διαθέτει η κυβέρνηση τα 3/5 για να περάσει η απόφαση για την αντικατάσταση των μελών της ανεξάρτητης αρχής; Θα τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και μένει να αποδειχθεί εάν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής ψηφιστεί κατά τα 3/5 όπως απαιτείται από το Σύνταγμα. Για να υπάρξουν όμως τα 3/5 απαιτείται τουλάχιστον να ψηφίσει ακόμα ένα κόμμα πέραν της ΝΔ που συμμετέχει στη Διάσκεψης κάτι που θα μέλλει να επαληθευθεί εντός της ημέρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης λοιπόν κατήγγειλε με την ιδιότητα του θύματος των παρακολουθήσεων την κυβερνητική μεθόδευση και επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι ακόμη και σήμερα προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες μελών της οικογένειάς του (φωτογραφίζοντας τον Γρηγόρη Δημητριάδη): «Αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθούν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση», είπε και προσέθεσε πως «η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συγκαλύψει όχι μόνο τους ανιψιούς, όχι μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και την ίδια την ΕΥΠ».

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι οι θητείες των συγκεκριμένων μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ έχουν λήξει για πάνω από ένα χρόνο και πρέπει να πληρωθούν τα νέα μέλη και ζήτησε να μάθει πώς γνωρίζει ο κ. Ανδρουλάκης τις αποφάσεις της Αρχής, πώς ξέρει τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια, καταγγέλλοντας ουσιαστικά μείζον θεσμικό ατόπημα.

***

Η συγκινητική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στους πλημμυροπαθείς

Μπορεί να μην έτυχε της ανάλογης δημοσιότητας, αλλά το προηγούμενο διάστημα κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, οργανώθηκε εθελοντική προσφορά από τα στελέχη των ΕΔ και των οικογενειών τους σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, κλινοσκεπάσματα και συσκευασμένα τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Η κινητοποίηση ήταν πρωτοφανής σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν από ότι με πληροφορούν μέσα σε 3 μέρες, 120 τόνοι εθελοντικής προσφοράς. Νταλίκες από όλη την χώρα μετέφεραν την εθελοντική προσφορά των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων στην 1η Στρατιά στην Λάρισα, και μέσω αυτής προωθήθηκαν στα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να διανεμηθούν στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα κατοίκους.

***

Ο λόφος του Φιλέρημου, τα παγώνια και ο σιδερένιος σταυρός

Για το μοναδικό φως του Αιγαίου και το υπέροχο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στα Δωδεκάνησα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει στη βόλτα στο λόφο του Φιλέρημου της Ιαλυσού Ρόδου, για τα εγκαίνια των αναστηλώσεων που έγιναν εκεί, ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης με την δραστήρια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η υπόσχεση της υπουργού είναι τα έργα για τον πολιτισμό να συνεχιστούν με την ίδια ένταση και με πιο γρήγορες ταχύτητες. Το έχει ανάγκη άλλωστε ο τόπος. Εκεί τον λόφο του Φιλέρημου, που είναι γεμάτος με παγώνια, που έχουν τόσο εξοικειωθεί με τους τουρίστες που παίρνουν τροφή από τα χέρια τους, υπάρχει και η «Οδός του Μαρτυρίου», με τα δώδεκα ευαγγέλια, χαραγμένα σε πλάκες και που καταλήγουν σε έναν τεράστιο σιδερένιο σταυρό. Μπορεί ο επισκέπτης να ανέβει στον σταυρό και από εκεί να έχει την ευκαιρία να αγναντέψει τη θέα ολόκληρης της Ρόδου.