Με διαδικασία fast track επιχειρεί η κυβέρνηση να αντικαταστήσει μέλη της ΑΔΑΕ ώστε να μην επιβληθεί στην ΕΥΠ πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ για απόκρυψη στοιχείων στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων.

Από την περασμένη Παρασκευή που έγινε γνωστή η ημερήσια διάταξη για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιείτο σήμερα, αλλά λόγω κακοκαιρίας αναβλήθηκε για μεθαύριο, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν τα τρία μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει και των αναπληρωματικών τους. Το θέμα αυτό, όπως και για άλλες ανεξάρτητες αρχές ήταν σε εκκρεμότητα πριν από τις βουλευτικές εκλογές και αφέθηκε να τακτοποιηθεί σε μετεκλογικό χρόνο εξαιτίας και των διαφωνιών της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα έχει οριστεί για αύριο συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να αλλάξει η σύνθεση της ΑΔΑΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ενημερωθεί σχετικά, αλλά εικάζεται ότι, για να υπάρχει τέτοια σπουδή, ο Πρόεδρος της Βουλής έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 3/5.

Να σημειωθεί ότι η ΕΥΠ όχι μόνο αρνήθηκε από την αρχή κάθε συνεργασία με την ανεξάρτητη Αρχή αλλά κατέστρεψε και αρχεία. Από τα τρία μέλη της τακτικής σύνθεσης της ΑΔΑΕ των οποίων έχει λήξει η θητεία θα αντικατασταθούν τα δύο. Ο τρίτος, ο οποίος θεωρείται ότι ενστερνίζεται τις κυβερνητικές απόψεις για το θέμα των παρακολουθήσεων και βρίσκονταν εδώ και μήνες σε συγκρουσιακή σχέση με τον πρόεδρο της Αρχής Χρήστο Ράμμο, θα αναβαθμιστεί σε αντιπρόεδρο.

Η αναβάθμιση είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει ένα μέλος σε ανεξάρτητη Αρχή εφόσον έχει συμπληρώσει την εξαετή θητεία του. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Ράμμος, ο οποίος συγκρούστηκε έντονα με την κυβέρνηση επιμένοντας ότι είναι καθήκον της Αρχής να διεξάγει τους ελέγχους, θα αδυνατεί να επιτελέσει το έργο που του ανατέθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες τελεί υπό παραίτηση.