Από 18 Μαρτίου του 2022 στις 18 Σεπτεμβρίου του 2023 και από την πανηγυρική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στο αναπόφευκτο διαζύγιο ύστερα από μόλις 18 μήνες συνεργασίας και κοινής πορείας.

Ως γνωστόν ο Δημήτρης Ιτούδης δεν θα συνεχίσει στην Εθνική μπάσκετ και το απόγευμα της Δευτέρας (18/9) η ΕΟΚ επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο την απόφαση για αλλαγή πλεύσης ύστερα από το Mundobasket.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «το καλό της Εθνικής ομάδας, η οποία ενώνει τους Έλληνες φιλάθλους και το συμφέρον της οποίας είναι το πρώτο μέλημα όλων, όπως τονίστηκε και μετά την πρόσφατη συνάντηση του κόουτς με τον πρόεδρο Ευάγγελο Λιόλιο, κατέστησε επιτακτική αυτή την εξέλιξη».

Κι αυτό διότι, όπως επισημάνθηκε επιμελώς, «η αγωνιστική υποχρέωση που προέκυψε με τη συμμετοχή στο Προολυμπιακό τουρνουά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2024 δεν μπορεί να συνδυαστεί με τις αυξημένες υποχρεώσεις του Δημήτρη Ιτούδη στην Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα Τουρκίας με τη Φενερμπαχτσέ».

Κοινώς το διαζύγιο παρουσιάστηκε εντελώς συναινετικό, καθώς ο Δημήτρης Ιτούδης προτάσσει «πάντα το συμφέρον της Εθνικής».

Κατά την ΕΟΚ πάντως υπήρξε εκ μέρους του πρώην εκλέκτορα η διαβεβαίωση ότι «θα είναι πάντα δίπλα στην Εθνική σε οτιδήποτε μπορεί να του ζητηθεί και να συνδράμει». Μια προσφορά μάλιστα που «εκτιμάται δεόντως από την Ελληνική Ομοσπονδία στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων που θεμελιώθηκαν και θα υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών».

Σπανούλης ο πρώτος στόχος της ΕΟΚ

Για την επόμενη ημέρα της Εθνικής, η ΕΟΚ έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Βασίλη Σπανούλη. Πρόκειται για υποψήφιο που για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας καλύπτει τις προδιαγραφές του κατάλληλου. Οι δικές του προθέσεις δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.