Ένα αεροπλάνο των αερογραμμών του Κατάρ, που μεταφέρει πέντε Αμερικανούς, που κρατούνταν στο Ιράν, μαζί με δύο μέλη οικογενειών τους και τον πρέσβη του Κατάρ στο Ιράν, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό τη Ντόχα, δήλωσε στο Reuters μια πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε ότι δύο από τους πέντε Ιρανούς κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ΗΠΑ, ο Μερντάντ Μοΐν-Ανσαρί και ο Ρεζά Σαρχανγκπούρ-Καφρανί, αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε στη Ντόχα.

Η συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου και επιτρέπει σε πέντε Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται από το Ιράν να φύγουν με αντάλλαγμα την αποδέσμευση έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικών πόρων που παρέμεναν «παγωμένα» στη Νότια Κορέα, συν την απελευθέρωση πέντε Ιρανών που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ρόλος του Κατάρ

Το Κατάρ ενεργεί ως μεσολαβητής για τη λεπτή αυτή διπλωματική συμφωνία, που βρισκόταν σε εξέλιξη μήνες, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική μεταφορά των ιρανικών χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Κατάρ και την Ελβετία. Μάλιστα, επετράπη στους κρατούμενους να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο μόνο μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των χρημάτων.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Κατάρ θα διασφαλίσει πως τα χρήματα που «ξεπάγωσαν» θα δαπανώνται μόνο σε αγαθά όπως τρόφιμα και φάρμακα– που δεν υπόκεινται δηλαδή στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η κριτική στον Μπάιντεν

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις ΗΠΑ αλλά και ορισμένοι πρώην Ιρανοί πολιτικοί κρατούμενοι κατηγόρησαν τον Τζο Μπάιντεν ότι αυτή η συμφωνία θα ενθαρρύνει το Ιράν να διατηρήσει την τακτική των «ομήρων» στη διπλωματική του φαρέτρα. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι τα χρήματα που αποδεσμεύονται είναι χρήματα από πετρέλαιο που οφείλονται στο Ιράν και τα οποία πάγωσε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018 όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian, Reuters