Πέντε οι νεκροί μετά το τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Το πρωί της Δευτέρας (18/9) κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θανάτο των πέντε Ελλήνων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Περίπου στις 7 το πρωί έφτασε στην Ελευσίνα το C-130 με 14 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν ενώ ένα μεταφορικό C27 μεταφέρει τις σορούς των πέντε. Όσον αφορά τους τραυματίες, υπάρχουν κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι και όλοι θα μετακινηθούν προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Αγώνας δρόμου δόθηκε ώστε να επαναπατριστούν ταχύτερο δυνατόν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την κατάσταση των τραυματιών, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες που έγινε το θανατηφόρο τροχαίο.

Η ελληνική αποστολή λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Λιβύη (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας  η μετωπική σύγκρουση που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σφοδρότατη.

Δύο υγειονομικοί κι ένα στέλεχος των Ειδικών δυνάμεων ήταν τα τρία μέλη της αποστολής που χθες βεβαιώθηκε ο θάνατός τους.  Σοκαριστικές οι εικόνες από τα δύο φλεγόμενα οχήματα που συγκρούστηκαν ενώ άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού.

Θερμά συλληπητήρια στους «Έλληνες αδερφούς», εξέφρασε ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «πραγματικά τρομακτικό δυστύχημα.