Τα σοκαριστικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ και στους γύρω δρόμους, γέννησαν κάμποσα αναπάντητα ερωτήματα. Ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις.

Ναι μεν ο -δεύτερος σε 40 ημέρες θητείας της Κυβέρνησης- υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, απέπεμψε άμεσα επτά αξιωματικούς για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, χρεώνοντάς τους τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, αλήθεια είναι όμως πως εξηγήσεις επαρκείς, για το τι και πώς, δεν έχουν δοθεί ακόμη. Περιμένει κι αυτός.

Καμία συνεννόηση, κανένας συντονισμός

Η Ελληνική Αστυνομία εκτέθηκε και αυτό δεν αυτό είναι κάτι που αμφισβητείται. Πανταχόθεν. Μόνο και μόνο το γεγονός πως σε πρώτη φάση διέρρευσε ότι η κάθοδος των Κροατών χούλιγκανς, των φασιστοειδών Bad Blue Boys, γινόταν υπό τη διακριτική επίβλεψη των αστυνομικών δυνάμεων χωρίς κάποια επέμβαση και ότι στην Αθήνα χάθηκαν τα ίχνη τους, φανερώνουν ξεκάθαρα την έλλειψη συνεννόησης και οργάνωσης. Από την αρχή ως το τέλος ένας συναγωνισμός απροθυμίας στη λήψη καίριων πρωτοβουλιών.

Η UEFA είχε χαρακτηρίσει τα δύο παιχνίδια της ΑΕΚ με την Ντιναμό υψηλού κινδύνου, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις φιλοξενούμενων, και οι ξένες υπηρεσίες, από Κροατία και Μαυροβούνιο, είχαν προειδοποιήσει επισήμως για το ταξίδι θανάτου που είχαν αρχίσει στα Βαλκάνια οι εν λόγω ταραξίες. Ουδείς παρόλα αυτά έλαβε υπ’ όψιν τις προτροπές για εγρήγορση και κυρίως δράση.

Ήξεραν τα πάντα, πώς κινούνται και πού θα μείνουν, αλλά δεν έπραξαν τα δέοντα.

Αντί να δρομολογηθεί σχέδιο αποτροπής της μετάβασής τους στην πρωτεύουσα, αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι να συναντηθούν με τους ντόπιους «συμμάχους» τους να ισοπεδώσουν μια ολόκληρη γειτονιά και να προκαλέσουν τον θάνατο ενός νεαρού, του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, του οποίου η μητέρα δεν άντεξε και κατέληξε στο νοσοκομείο.

Η εκ των υστέρων αναγνώριση των λαθών και οι συλλήψεις

Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, παραδέχθηκε τις παραλείψεις και δεσμεύτηκε για απόδοση ευθυνών συνδυαστικά με ριζικές αλλαγές. Ουσιαστικά έριξε όλο το βάρος στις πλάτες των επιτελών, κάνοντας λόγο για λανθασμένη αξιολόγηση πληροφοριών και σφάλματα «ανεπίτρεπτα».

Μόνο που η αναγνώριση των λαθών έγινε εκ των υστέρων και αφού είχε χαθεί ήδη μια ζωή. Όπως και απαιτούμενες συλλήψεις στα σύνορα των Ευζώνων τη στιγμή της εξόδου των χούλιγκανς.

Πολύ νωρίτερα ήταν που η Αστυνομία θα έπρεπε να έχει δείξει τ’ αντανακλαστικά της επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή και μέριμνα για την αποτροπή των γεγονότων και της στυγερής δολοφονίας. Όχι να τρέχει και να μην φτάνει. Διότι ακόμη και στη Νέα Φιλαδέλφεια αργοπορημένα ενήργησε, παρά τις δεκάδες προσαγωγές που έγιναν ακολούθως στη ΓΑΔΑ.

Η ολιγωρία των Αρχών ήταν τόσο καταλυτική στη ροή των γεγονότων που οι Κροάτες χούλιγκανς διέσχισαν τη μισή Ελλάδα σε αυτοκινητοπομπή χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Ένα μέρος των οπαδών εντοπίστηκε από την Ασφάλεια στα διόδια της Ελευσίνας, άλλοι εξ αυτών έκαναν στάση στο Κιάτο και ορισμένοι επιβιβάστηκαν στον Προαστιακό με προορισμό την Αθήνα, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους ελέγξει και κυρίως να τους σταματήσει πολύ πριν συμβεί το κακό.

Ούτε καν τα σύνορα θα έπρεπε να έχουν διαβεί, αν είχαν δοθεί οι απαιτούμενες εντολές.

Η απόδοση ευθυνών

Πλέον, τις αιτίες για όλη αυτή την παταγώδη αποτυχία της Αστυνομίας θα αναζητήσει ο αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκορίνας, στον οποίο ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ταυτόχρονη σχεδόν ήταν και η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία ζήτησε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης. Όπως γιατί ενώ οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν φτάνοντας στον τόπο του εγκλήματος.

Η ΑΕΚ τους δύο αγώνες με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν θέλει πλέον να τους δώσει. Επικαλείται το αίμα που στάζει ακόμη και ζητά την παραδειγματική τιμωρία της κροατικής ομάδας. Η UEFA μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να τις επιρρίψει ευθύνες.

Το πρωτοφανές αυτό φιάσκο φέρει ως επί το πλείστον την υπογραφή της Αστυνομίας.