Η κατάρρευση του μύθου του πανίσχυρου Αλέξη Τσίπρα και το σαφές προβάδισμα της Έφης Αχτσιόγλου στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει το rapid poll της εταιρίας Good Affairs, η οποία διεξήχθη το διάστημα 18-22 Ιουλίου.

Η εικόνα του παραιτηθέντος αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μακριά από την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Ότι θα βρισκόταν σε ένα κενό αέρος το οποίο θα οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια των ποσοστών του και της πρωταγωνιστικής του θέσης του στο πολιτικό σκηνικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «σε ποιο κόμμα θα βρισκόσασταν πιο κοντά αν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναζητούσαν νέα ηγεσία;» πάνω από το 80% όσων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν, δηλώνουν ότι νιώθουν ξανά κοντά στο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος αρχηγός υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να ελπίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της αξιωματική αντιπολίτευσης που, τώρα, διεκδικεί το ΠαΣοΚ.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, που εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στην κούρσα για την ηγεσία το 40,2% θέλει στροφή στη ριζοσπαστική αριστερά, το 30,4% προτιμά τη στροφή προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, το 13,6% επιζητά τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ και μόλις το 8,6% θέλει να ακολουθήσει τη στρατηγική Τσίπρα η οποία φαίνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και μια φορά κατά το παρελθόν.

Στη μάχη για την ηγεσία και συγκεκριμένα στο ερώτημα «με ποιο από τα παρακάτω πρόσωπα θα σκεφτόσασταν να ψηφίζατε ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο αφορά όχι μόνο όσους έχουν δηλώσει υποψήφιοι αλλά και προβεβλημένα κοινοβουλευτικά στελέχη, η Εφη Αχτσιόγλου προηγείται με 43% και ακολουθούν οι Παύλος Πολάκης (14%), Ευκλείδης Τσακαλώτος (13%) Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος (7%) και Στέφανος Τζουμάκας (3%)

Το προβάδισμα της κυρίας Αχτσιόγλου φαίνεται να στηρίζεται στην αίσθηση ότι μπορεί να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Οφείλεται επίσης στο ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμούν την Έφη Αχτσιόγλου ανήκουν σε όλες τις ιδεολογικές τάσεις του κόμματος σε αντίθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το 81% των όσων τον προτιμούν επιθυμούν «αριστερή στροφή». Είναι, εμφανές, ότι η κ. Αχτσιόγλου μπορεί να απευθυνθεί στον «όλο ΣΥΡΙΖΑ» δεδομένο που ενισχύει την εικόνα του φαβορί.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τράπαλη, data analyst – Good Affairs, «η Έφη Αχτσιόγλου βάζει χειρόφρενο στη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στο χέρι της, εφόσον εκλεγεί, να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο»

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα.