Το ολοκαύτωμα των Ρομά από τους Ναζί αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας. Στις 2 Αυγούστου 1944, οι Ναζί εξόντωσαν στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου πάνω από 4000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά Ρομά λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής τους.

Στις εκδηλώσεις για τη φετινή ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος των Ρομά, που θα διεξαχθούν όπως κάθε χρόνο στο Άουσβιτς της Πολωνίας, η Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπηθεί από τον Γιώργο Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα παραβρεθεί Έλληνας Βουλευτής στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο κ. Γιώργος Σταμάτης είχε παραβρεθεί και πέρυσι στο Άουσβιτς, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των Ρομά θυμάτων των Ναζί εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρομά αποτέλεσαν στόχο διώξεων των Ναζί και εκατοντάδες χιλιάδες θανατώθηκαν βάναυσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ή εξοντώθηκαν από τις ασθένειες, τα ψευδοϊατρικά πειράματα, τις κακουχίες και την πείνα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σταμάτης, «η καθιέρωση της ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης του ολοκαυτώματος των Ρομά, συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση στη συλλογική μας μνήμη των φρικτών αυτών εγκλημάτων και στην αποτροπή δημιουργίας κλίματος ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Συνιστά ύψιστη ευθύνη όλων μας να διδαχθούμε τόσο εμείς όσο και οι νεότερες γενιές από το παρελθόν, διασφαλίζοντας ότι ανάλογα εγκλήματα δε θα επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον. Σε μια προοδευτική κοινωνία αλληλεγγύης και συμπερίληψης, οφείλουμε να τιμάμε τα θύματα των ρατσιστικών εγκλημάτων, να άρουμε κάθε δυσμενή διάκριση και πιθανή ρατσιστική συμπεριφορά και να αποδεχόμαστε την ετερότητα των συμπολιτών μας».