Η ατζέντα της ημέρας: «Έφυγε» η Μ. Βαρδινογιάννη – Συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα – Άλμα της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Χθες το απόγευμα, σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Στο μεταξύ, η χώρα συνεχίζει να φλέγεται, με δύο τεράστια μέτωπα στην Ρόδο και την Κάρυστο, ενώ η θερμοκρασία θα κινείται σε ακραία επίπεδα μέχρι και την Πέμπτη.

1

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

  • Η ανακοίνωση: Χθες το απόγευμα και σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Η οικογένειά της γνωστοποίησε το γεγονός μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά της, ενημερώνοντας πως «η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».
  • Το φιλανθρωπικό της έργο: Από το 1999 η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα παιδιών και οικογένειας. Υπήρξε εμπνεύστρια και πρόεδρος του ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ που συστάθηκε το 1990 για την παροχή βοήθειας στα παιδιά με καρκίνο. Τον Οκτώβριο του 2010 εγκαινίασε στην Αθήνα το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων. Για περισσότερα από 30 χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
  • Τα συλλυπητήρια μηνύματα: Με θλίψη υποδέχθηκε ο πολιτικός κόσμος την είδηση του θανάτου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Συλλυπητήρια μηνύματα δημοσιεύθηκαν από τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς και όλους εκείνους που γνώρισαν την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και εμπνεύστηκαν από το έργο της.
2

Άλμα της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής

  • «Ο πιο θερμός Ιούλιος στην Ιστορία»: Ο τωρινός καύσωνας είναι ισχυρός και αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Ευρώπη. Οι προβολές για το κλίμα πριν από μερικές δεκαετίες έδειχναν ότι ο κίνδυνος για καύσωνες θα γίνει πιο ισχυρός σε όλη την Ευρώπη.
  • Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα: Η Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σημαντικά μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Επίσης, κατά τον προηγούμενα αιώνα οι βροχοπτώσεις στη Μεσόγειο αλλά και την πατρίδα μας ειδικότερα κατέγραψαν μειώσεις που στη Δυτική Ελλάδα άγγιξαν το 20% ενώ στην ανατολική χώρα, έφτασαν το 10%. Αυτό συνηγορεί σε μια επέκταση συνθηκών που πλησιάζουν με αυτές που επικρατούν στη Σαχάρα, στα βόρεια παράλια της Μεσογείου και τη χώρα μας.
  • Αν δεν ληφθούν μέτρα: Αναμένονται 15 έως και 20 περισσότερες μέρες πυρκαγιάς μέχρι τα μέσα του αιώνα και 20 έως και 50 περισσότερες μέρες με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προς τα τέλη του αιώνα, ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες και στο παρόν είναι πιο επιρρεπείς στις δασικές πυρκαγιές. Επίσης, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οι θερμοκρασίες αυτών των ημερών ενδεχομένως στο μέλλον θα φαντάζουν σχετικά δροσερές.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

 

 

4

Η εξέλιξη του καύσωνα - Πότε υποχωρεί

5

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr