Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι η πυρκαγιά στη Ρόδο που μαίνεται ανεξέλεγκτη για 6η μέρα, ενώ τουρίστες περιγράφουν σε διεθνή δίκτυα τις δραματικές ώρες που έζησαν.

Με τίτλους η «μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» καλύπτουν πολυάριθμα διεθνή μμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν Ρόδο, με τα πρακτορεία ειδήσεων να καλύπτουν εκτενώς τα γεγονότα.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Anadolu, ανάμεσα σε άλλα πρακτορεία ειδήσεων, καλύπτουν την κατάσταση με τακτικά επείγοντα τηλεγραφήματα.

Διασώστες πραγματοποιούν «τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» στο τουριστικό νησί της Ρόδου όπου μαίνεται σφοδρή πυρκαγιά, για έκτη συνεχή ημέρα, είναι τίτλος τηλεγραφήματος του Γαλλικού Πρακτορείου, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας.

Το Reuters μεταδίδει πως χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν χθες σε εξωτερικούς χώρους. «Πυροσβεστικές δυνάμεις, με την υποστήριξη εναέριων μέσων δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα σήμερα, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουν την εξάπλωση των φλόγων σε ένα πυκνό δάσος ή απειλώντας περισσότερες κατοικημένες περιοχές», αναφέρεται.

«Τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας καθώς πυρκαγιές εξαπλώνονται στο ελληνικό νησί» αναφέρει το BBC το οποίο καλύπτει σε ζωντανή ροή στην ιστοσελίδα του την κατάσταση στο ελληνικό νησί, μεταφέροντας μαρτυρίες τουριστών.

«Πυρκαγιές εξαπλώνονται σε όλο το ελληνικό νησί της Ρόδου έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία, αφήνοντας πολλούς τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας. Πτήσεις ακυρώθηκαν προς το το νησί αφού οι παραθεριστές, συμπεριλαμβανομένων πολλών Βρετανών, χρειάστηκε να κοιμηθούν σε προσωρινά καταλύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας…), τονίζει μεταξύ άλλων το BBC.

«Iσχυροί άνεμοι αναμένεται να δυσκολεύουν την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρόδο», αναφέρει ο Guardian.

«30.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τη Ρόδο, «η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ» στη χώρα, τονίζει η Liberation.

To Associated Press αναφέρει πως η ελληνική αστυνομία απομάκρυνε  16.000 ανθρώπους μέσω χερσαίων μέσων και 3.000 δια θαλάσσης, από 12 χωριά και πολλά ξενοδοχεία, στο νησί χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Η Ελλάδα απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο καθώς μαίνονται πυρκαγιές» είναι ο τίτλος στον ιστότοπο του CNN.

«Η απόδραση από τις πυρκαγιές στη Ρόδο ήταν σαν «το τέλος του κόσμου«, δήλωσε στο Sky News ένας Βρετανός τουρίστας.

Ξένοι τουρίστες ευχαριστούν κατοίκους της Ρόδου για τη βοήθειά τους

Ένα ευχαριστώ προς κατοίκους της Ρόδου που πλήττεται από τις μεγάλες πυρκαγιές, στέλνουν αυτές τις ώρες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουρίστες που βρίσκονται στο νησί.

Οι τουρίστες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους απλούς ανθρώπους που παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουν, προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούν τιμώντας την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας.

«Οι ντόπιοι είχαν έτοιμο φαγητό, νερό και υπνόσακους» περιγράφει σε ανάρτησή του, τη φροντίδα που δέχθηκε από τους ντόπιους, ένας τουρίστας που αναγκάστηκε μαζί με δεκάδες άλλους να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο του όταν η πύρινη λαίλαπα πλησίαζε απειλητικά. «Ο ελληνικός λαός και οι εθελοντές φέρθηκαν θαυμάσια και μάλιστα ενώ βιώνουν τέτοια τραγωδία για τη χώρα τους» αναφέρει άλλος τουρίστας στο twitter περιγράφοντας τη συγκινητική συμπεριφορά των ντόπιων.

Έξαλλοι οι τουρίστες: Καμία βοήθεια από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της χώρας μας

«Χιλιάδες άνθρωποι στο νησί της Ρόδου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα ξενοδοχεία την στιγμή που οι πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Τις δραματικές ώρες που έζησαν στην κόλαση της Ρόδου περιγράφουν οι τουρίστες στα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Μας είπαν να εγκαταλείψουμε το ξενοδοχείο μας για την παραλία όπως και κάναμε. Αφήσαμε όλα μας τα πράγματα. Μας πήραν από την παραλία μετά από μία ώρα και μας πήγαν σε ένα ξενοδοχείο».

Οι περισσότεροι Βρετανοί τουρίστες που προτιμούν τη Ρόδο για τις διακοπές τους, ήταν έξαλλοι με τον τρόπο με τον οποίο τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της χώρας τους διαχειρίστηκαν την έκτακτη κατάσταση ανάγκης.

«Μετά από μία τρομακτική μέρα προσπαθώντας να γλυτώσουμε από τη φωτιά χωρίς καμία βοήθεια από το ταξιδιωτικό μας πρακτορείο, είμαστε ταπεινά ευγνώμονες από την απεριόριστη ευγένεια και τους εκπληκτικούς εθελοντές που μας βοήθησαν και μας έδωσαν φαγητό και μας φιλοξένησαν σε γήπεδο του μπάσκετ».

«H κόλαση μας στη Ρόδο. Το προσωπικό του ταξιδιωτικού πρακτορείου Jet2 δεν βρίσκονται πουθενά. Οι τουρίστες περπάτησαν χιλιόμετρα για να ξεφύγουν και κανένας εκτός από τους ντόπιους τους έδωσαν κάτι να πιούν», γράφει η Daily Mail.

Οι τουρίστες εξέφρασαν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους στους εθελοντές και τους απλούς πολίτες που τους βοήθησαν από την πρώτη στιγμή της προσωπικής τους οδύσσειας

«Όλες μας οι σκέψεις είναι στους απλούς πολίτες αυτού του πανέμορφου νησιού , κυρίως στη Λίνδο, εκεί συναντήσαμε φανταστικούς ανθρώπους που τα σπίτια και οι περιουσίες τους κινδυνεύουν».

Μετά την πίεση που άσκησαν μέσω κοινωνικών δικτύων οι ταλαιπωρημένοι τουρίστες στα ταξιδιωτικά πρακτορεία και στην British Αirways, ήρθε και η πρώτη απάντηση.

«Nα δούμε τώρα τις τελευταίες εξελίξεις από την κατάσταση στη Ρόδο. Έχουμε μία ανακοίνωση από την BA που λέει: ‘Aνησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Ρόδο και έχουμε έρθει σε επαφή με τους πελάτες της εταιρίας μας για να δούμε αν είναι ασφαλείς και να τους παρέχουμε βοήθεια’».

Πρωτοσέλιδο και στη Γαλλία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πύρινη κόλαση στη Ρόδο έδειξαν και τα γαλλικά δίκτυα.

«Είδαμε πολλούς άνδρες της αστυνομίας, στρατιωτικά οχήματα και πυροσβεστικά λίγο πιο μακριά», αναφέρουν τουρίστες.

Κοινή παραδοχή στα περισσότερα διεθνή δίκτυα είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης από πυρκαγιά που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.