Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, γέννησε ένα κύμα συλλυπητηρίων, μέσα από τον οποίο εκτέθηκε το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

Στο μακροσκελές μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε:

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της.

Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της. Είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που, από την πολυσήμαντη δράση της για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες.

Η «Ελπίδα» θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή. Χάρη σε αυτήν, εκατοντάδες παιδιά έχουν, ήδη, νικήσει τον καρκίνο που τα χτύπησε στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Ενώ πολλά άλλα, θα ξαναπιάσουν, σύντομα, το νήμα της συνέχειας στο ταξίδι τους ακολουθώντας στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες θεραπείες. Έχοντας, μάλιστα, δίπλα τους τις οικογένειές τους.

Η παρακαταθήκη αυτή νομίζω ότι ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα. Όπως και κάθε άλλη γνωστή αλλά και άγνωστη συνεισφορά της στα πολλά μέτωπα στα οποία μετείχε με σταθερό τους επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο ζωής. Γι’ αυτό και θα κρατά πάντα ζωντανή και ενεργή τη μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας.

Η σκέψη μου, όπως και της Μαρέβας, είναι στον σύζυγο, στα παιδιά και στους δικούς της ανθρώπους».

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε δια του Γραφείου Τύπου:

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας. Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO ανέπτυξε σημαντική δράση εντός και εκτός Ελλάδας αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την έγνοιά της απέναντι στα παιδιά με έμπρακτες εκδηλώσεις φροντίδας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την τίμησε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για το 2020, αναγνωρίζοντας έτσι των αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα παιδιά και τα εγγόνια της».​

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έγραψε για την προσωπική σχέση που είχαν:

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετέφερε την προσωπική εμπειρία που είχε με την εκλιπούσα από την γνωριμία τους ενόσω κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Υγείας:

Ανάλογη εμπειρία κατέθεσε στη δική του ανάρτηση και ο Θάνος Πλεύρης:

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε περισσότερο επί προσωπικού και υπενθύμισε τη σχέση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με τη μητέρα του Σόφη:

Η βουλεύτρια της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, έπλεξε το εγκώμιό της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ως γυναίκα προς γυναίκα:

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, εστίασε στα όσα εξέπεμπε ως προσωπικότητα:

Η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για ένα πρότυπο:

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε εκείνα που του άφησε ο βίος της:

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, παρέθεσε μια ρήση για ν’ αναδείξει το μεγαλείο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη:

Ο βουλευτής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέδειξε την κοινωνική προσφορά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη:

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Παύλος Χρηστίδης, έγραψε για το πάθος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη:

Ο πάλαι ποτέ υπουργός της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, έγραψε: