Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τουλάχιστον δύο ατόμων κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε στην Πάτρα, στην είσοδο της περιμετρικής οδούς.

Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει ανασυρθεί νεκρός και τουλάχιστον δώδεκα τραυματισμένοι. Οι διασώστες, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή διασωστικών σκύλων, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους.

Επιπλεόν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, έχουν συλληφθεί συνολικά τρία άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας συλληφθείς είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του έργου και οι άλλοι δύο είναι εργαζόμενοι, ενώ οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, το εργατικό κέντρο της Πάτρας προκήρυξε 24ωρη απεργία για αύριο Δευτέρα, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην μεγάλη περιμετρική, ενώ στις 9:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το κτίριο του εργατικού κέντρου.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε ήταν κλειστό από τις 20 Ιουλίου και απαγορευόταν η κυκλοφορία λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

Η ανακοίνωση της εμπλεκόμενης εταιρείας

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω»

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ακούγονται φωνές κάτω από τη γέφυρα της κατέρρευσε ενώ στις έρευνες χρησιμοποιείται και drone.

«Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα» δήλωσε ένας Ρομά που ήταν στο σημείο. Στο σημείο, όπως είπε, ήταν και αρκετοί άλλοι Ρομά που βρίσκονται πεθαμένοι κάτω από το μπετό.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635).

Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα και άνδρες της πυροσβεστικής που με τα χέρια και εκπαιδευμένο σκύλο ψάχνουν κάτω από τους τόνους μπετό που έχουν πέσει, ενώ γίνεται και καταμέτρηση των εργαζομένων για να διαπιστωθεί εάν αγνοούνται κάτω από τα συντρίμια και άλλοι εργάτες.

Eν τω μεταξύ, με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, τίθεται σε εφημερία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ώστε μαζί με το νοσοκομείο, «Άγιος Ανδρέας», που εφημερεύει, να υποδεχθούν τραυματίες.