Προτού πάμε στη νέα τραγωδία με τις φωτιές που συνεχίζονται ακόμα και που σβήνουν και εν ριπή οφθαλμού αναζωπυρώνονται από μια ριπή καυτού ανέμου και προτού σας αποκαλύψω πώς οι εμπρηστές για να γλιτώσουν την πολυετή φυλάκιση εμφανίζονται ως πράκτορες ή ως εμπρηστές εξ αμελείας, να δούμε πρώτα με προσοχή τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους πνιγμούς που εξασφάλισε αυτή η στήλη από επίσημες πηγές.

Μέσα στο 2023, από την αρχή του έτους έως και σήμερα (και δεν έχει τελειώσει ακόμα το καλοκαίρι), έχουν πνιγεί 135 συνάνθρωποί μας. Τρομακτικός αριθμός. Το 86% αυτών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία είναι άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και παιδιά. Το υπουργείο Ναυτιλίας άρχισε ένα αγώνα για να αντιμετωπίσει αυτό το θλιβερό φαινόμενο, να πνίγονται δηλαδή άνθρωποι σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα. Έως τώρα τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι πνιγμοί προέρχονται από ανακοπή καρδιάς. Δηλαδή το σοκ που παθαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός με την απότομη διαφορά θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας όταν βουτά στη θάλασσα. Δεύτερη αιτία, σύμφωνα με συμπεράσματα ειδικών, είναι το φαγητό και το ποτό που έχει προηγηθεί μετά την βουτιά στη θάλασσα και τρίτον οι άλλες αιτίες, όπως συνάνθρωποί μας που δεν γνωρίζουν κολύμπι, ή που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους κτλ..

Το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως αναφέρει ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης άρχισε, εδώ και μερικούς ημέρες ελέγχους στις παραλίες με στόχο να περιορίσει όσο μπορεί τους πνιγμούς. Οι πρώτοι έλεγχοι, μαθαίνω έγιναν στους ναυαγοσώστες. Είναι θλιβερά τα αποτελέσματα των ελέγχων, διότι βρέθηκαν ναυαγοσώστες χωρίς δίπλωμα, άλλοι που δεν βρίσκονταν στη θέση τους ή που υπήρχαν παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες. Εν συνεχεία έγινε έλεγχος στα θαλάσσια σπορ (τζετ σκι- ταχύπλοα και άλλα). Βρέθηκαν ιδιοκτήτες σε τζετ σκι χωρίς άδεια καθώς και παραβάσεις σε οργανωτές θαλάσσιων σπορ. Να σκεφτείτε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν εφέτος διασωθεί 26 συνάνθρωποί μας από ατυχήματα σε τζετ σκι και άλλοι 169 που κολυμπούσαν και κινδύνευαν να πνιγούν.

Βεβαίως το καλοκαίρι δεν τελείωσε, οι καύσωνες διαδέχονται ο ένας μετά τον άλλο και οι κίνδυνοι στη θάλασσα καραδοκούν. Έτσι αποφασίστηκε να επαναπροβληθούν τα βιντεάκια της Safe Waters Sports με πρεσβευτές τον παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη και τον χρυσό & Αργυρό Ολυμπιονίκη ιστοσανίδας Νίκο Κακλαμανάκη, πρεσβευτή και αυτός των Safe Water Sports. Πάμε τώρα στους οικοπεδοφάγους

***

Όταν ο οικοπεδοφάγος εμφανίζεται ως… εμπρηστής εξ αμελείας

Οι φωτιές σβήνουν και εν ριπή οφθαλμού αναζωπυρώνονται από μια ριπή καυτού ανέμου. Αυτό συνέβη χθες το απόγευμα στη Μάνδρα, στην Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα, την Παλαιοκούνδουρα, τον Άγιο Ιωάννη τον Κόρακα και φυσικά πίσω στα Δερβενοχώρια. Θυμίζω μόνο ότι το 2016 όταν άναψε στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, εκεί στο Στεφάνι στα Δερβενοχώρια, έσβησε μετά από μια δυνατή καλοκαιρινή βροχή και πίσω, τον Ιούνιο του 2007, οι πυροσβέστες αποχώρησαν 10 μέρες αργότερα αφήνοντας πίσω τους καμένο το 62% του ελατόδασους, κάπου 48 χιλιάδες στρέμματα με συνέπεια να βγουν από τότε στους δρόμους ελάφια, χελώνες, αγριογούρουνα κτλ.

Συνεπώς ότι και να κάνουν οι πυροσβέστες, οι δασοκομάντος, οι χειριστές εναέριων μέσων, όσο υπάρχει «στρατηγός άνεμος», δηλαδή πλημμελής συντονισμός, και ο οικοπεδοφάγος που πότε εμφανίζεται ως πράκτορας και πότε ως εμπρηστής εξ΄ αμελείας, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση. Υπάρχει παρακάτω; Μπα…Υπάρχει δυστυχώς συνέχεια, ο Ιούλιος δεν τελείωσε. Στο εσωτερικό της ΝΔ άρχισαν συζητήσεις για την επαναφορά του θεσμού το αγροφύλακα, νομίζοντας πως έτσι θα σώσουν την κατάσταση.

***

Μια μεταγραφή για το… καλό της χώρας

Αυτή κι αν είναι μεταγραφή (ή «διεύρυνση προς το κέντρο», όπως θα πουν οι νεοδημοκράτες). Η Ζέφη Δημαδάμα από την Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, βρέθηκε στη γενική γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακόμα θυμάμαι την ανάρτησή της την παραμονή των εκλογών της 25ης Ιουνίου που έλεγε ότι «ψηφίζουμε για το καλό της χώρας, όχι για να βολευτούμε σε κομματικές ή κυβερνητικές καρέκλες…». Για το καλό της χώρας έγινε προφανώς γενική γραμματέας Ισότητας και για το καλό του… σοσιαλισμού παραμένει ως αντιπρόεδρος των σοσιαλιστών γυναικών Ευρώπης. Ή μήπως ξέχασε να παραιτηθεί. Και για το καλό, προφανώς του κόμματος, το ΠαΣοΚ διέγραψε την Δημαδάμα.

***

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάει Μαξίμου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα μεταβεί σήμερα (εκτός απροόπτου) στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Καλά θα πείτε δεν πάει ο Πρωθυπουργός στα υπουργεία;

Γιατί ο κ. Φλωρίδης πάει Μαξίμου; Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δικαιοσύνης έχει προγραμματισθεί για την προσεχή εβδομάδα, απλώς η σημερινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον Πρωθυπουργό έχει να κάνει με την επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Εκείνο που προβλέπω είναι ότι η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων θα είναι γυναικεία υπόθεση, αφού Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ακούστηκε πως θα είναι η Ιωάννα Κλάπα και εισαγγελέας η κυρία Αδειλήνη.

***

Το «δεν ξεχνώ» των Αμερικανών βουλευτών για την Κύπρο

Έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία οι Αμερικανοί βουλευτές στην εκδήλωση που οργάνωσε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στο Κογκρέσο εν όψει της ημέρας μνήμης της τουρκικής εισβολής. Το μήνυμα ήταν ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνει η κατοχή της Κύπρου στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Οι Αμερικανοί βουλευτές έβαλαν στο στόχαστρο την Τουρκία και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για το θέμα των μαχητικών F-16. Μάλιστα ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης αναφέρθηκε στη πρόσφατη παραβίαση που σημειώθηκε στο Αιγαίο και αναρωτήθηκε το πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την Τουρκία τη στιγμή που κάνει αυτές τις ενέργειες εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τα F-16. Παράλληλα, οι νομοθέτες εστίασαν και στη θετική ατζέντα, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολλοί φάνηκαν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1, το οποίο περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

***

Όλοι δάκρυσαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Συγκλονιστικές στιγμές διαδραματίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας της Λευκωσίας κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στη δέηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου ο Υφυπουργός Άμυνας της Νίκος Χαρδαλιάς και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων της τουρκικής θηριωδίας. Ο φωτογραφικό φακός κατέγραψε μια συγκλονιστική εικόνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κ. Χαρδαλιά να παίρνουν αγκαλιά μια σύζυγο αγνοούμενου, ο οποίος στην πορεία τακτοποιήθηκε. Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς φαίνεται να φιλά στο κεφάλι την απαρηγόρητη κυρία.

***

Πόσο σημαντική είναι η νέα επίσκεψη Μενέντεζ

Αν και ιδιωτική θα έχει τη σημασία της η επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 4 Αυγούστου, του Μπο Μενέντεζ και της αρμενικής καταγωγής σύζυγός του Ναντίν Αρσαλιάν. Και τούτο γιατί γίνεται μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο Βίλνιους, όπως και μετά την υπόσχεση (για άλλους δέσμευση) που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία (παρά τις όποιες σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν).

Σημειώνεται ότι αναμένεται στην Αθήνα λίαν συντόμως και η επιστολή αποδοχής (LOA) της προμήθειας F-35 στην χώρα μας ώστε να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση 20+20 αυτών των πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών. Μαθαίνω μάλιστα ότι το ζεύγος Μενέντεζ θα μεταβεί και στην Κρήτη και δεν αποκλείεται στα Χανιά να παραθέσει δείπνο προς τιμή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Μενέντεζ έχει έρθει και πέρυσι και μάλιστα πραγματοποίησε μια ιδιαίτερης σημασίας επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη.

***

Το 17ο Rafale και το 9ο F-16 Viper

Σήμερα εκτός απροόπτου προσγειώνεται στην Τανάγρα, από Έλληνα πιλότο το 17ο Rafale. Θα είναι το προτελευταίο που θα παραληφθεί μέσα στο 2023. Το 18ο θα παραληφθεί τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Τα υπόλοιπα έξι Rafale εντός του 2024. Την ώρα που το Rafale θα προσγειώνεται στην Τανάγρα, θα προσγειώνεται στην Κρήτη το 9ο F-16 Viper, ενώ το 10ο Viper και ορίτζιναλ που βρισκόταν στην Αμερική προσγειώθηκε μόλις χθες στην Τανάγρα (ΕΑΒ) από Αμερικανό πιλότο και θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες στην Πολεμική Αεροπορία.

***

Ο Βορίδης, οι Σπαρτιάτες και ο Κασιδιάρης

Όταν λέτε ότι ο πολιτικός πατέρας σας είναι ο Κασιδιάρης και μετά στεναχωριέστε γιατί τα μέσα ενημέρωσης σας λένε νεοναζιστές, αυτό πρέπει να το ψάξετε εσείς και όχι τα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΚΟ των «Σπαρτιατών», Χ. Κατσιβαρδά, με θέμα «Βανδαλισμοί δικηγορικών και πολιτικών γραφείων, ρητορική μίσους κατά του νομίμως εκλεγμένου κόμματος Σπαρτιάτες».

«Επειδή παραπονείστε για τον έλεγχο, ο οποίος ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης. Εσείς δεν ευχαριστήσατε τον Κασιδιάρη που σας βοήθησε για την εκλογή σας; Σας διαφεύγει ότι ο Κασιδιάρης είναι καταδικασμένος και εκτίει ποινή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μιας οργάνωσης που λέγεται Χρυσή Αυγή και στην οποία έχουν αποδοθεί δολοφονίες, ξυλοδαρμοί και άλλες φρικτές έκνομες πράξεις», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Σας βλέπω πολύ υπέρ της νομιμότητας και της αφοσίωσης στη Δημοκρατία αλλά δεν κατάλαβα πώς τα παντρεύετε όλα αυτά με την αναγνώριση του πολιτικού ρόλου του Κασιδιάρη στην πολιτική εξέλιξή σας».

***

Η λαβή Χάιμλιχ που σώζει ζωές

Έμαθα ότι στη ΚΑΑΥ Πλαταμώνα (όπου παραθερίζουν οι στρατιωτικοί) και συγκεκριμένα στον χώρο της καφετέριας, παιδί στελέχους του Στρατού Ξηράς ενώ έτρωγε άρχισε να πνίγεται, αφού έφραξε η αναπνευστική του οδός από τροφή. Μόλις ο πωλητής του Κ.Ψ.Μ. (κληρωτός φαντάρος) αντιλήφθηκε το γεγονός έτρεξε και έκανε την λαβή Χάιμλιχ με αποτέλεσμα να σώσει την ζωή του παιδιού. Εν συνεχεία το παιδί μεταφέρθηκε στο ιατρείο όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του.

Ο στρατιώτης είχε παρακολουθήσει την εκπαίδευση στην παροχή Α’ Βοηθειών που οργάνωσε η 1η Στρατιά στις 7 Ιουλίου 2023 σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Λάρισας και αυτή η εκπαίδευση αποδείχτηκε σωτήρια. Όλοι έδωσαν συγχαρητήρια στον στρατιώτη και γενικότερα σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για το πολυεπίπεδο έργο που επιτελούν.