Εάν δεν αναστοχαστείς για οτιδήποτε έκανες ή δεν έκανες αδυνατείς να κατανοήσεις τι συνέβη. Ο αναστοχασμός σε όλες τις περιόδους της ζωής μας είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης, πόσο μάλλον μετά από μια εκλογική αναμέτρηση. Και είναι αναγκαία και για νικητές και πολύ περισσότερο για ηττημένους.

Εάν δεν αποκωδικοποιήσεις σωστά τι συνέβη δεν μπορείς να χαράξεις σωστή στρατηγική για το μέλλον. Η αυτογνωσία επίσης είναι σημαντικός παράγοντας για να κατανοήσεις και εάν τα μηνύματα που έστελνες ως πολιτικός αρχηγός ή το κόμμα σου ως συλλογικό υποκείμενο γινόταν αποδεκτά ή άφηναν παγερά αδιάφορους πολλούς.

Γιατί; Ίσως ήταν εκτός των πραγματικών ενδιαφερόντων τους. Ίσως γιατί δεν ήταν ελκυστικό το πολιτικό προϊόν σου ή δεν είχες εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση βασισμένη στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Πολλά θα ειπωθούν – ήδη έχουν διατυπωθεί αρκετά – για τους παράγοντες που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκλογική του νίκη αλλά και στα αιτία της συντριπτικής στρατηγικής σημασίας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ.

Ένα από τα συμπεράσματα των εκλογών είναι η αναγκαιότητα να ακούν οι πολιτικοί την κοινωνία. Να πιάνουν τον σφυγμό της και με βάση τις ανάγκες της να διαμορφώνουν πολιτική πρόταση. Να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία και μέσω αυτής να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους.

Εάν παραμένεις προσκολλημένος στο χθες και σε θεωρίες που δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία λόγω της θεώρησής σου περί ιδεολογικής καθαρότητας έχεις χάσει.

Πχ τι προτείνεις στα παιδιά του μνημονίου; Σε ανθρώπους που βίωσαν την μνημονιακή Οδύσσεια της χώρας; Είχες πλήρη εικόνα τι συμβαίνει στην κοινωνία; Είχες πληροφορηθεί και αποκωδικοποιήσει τις κοινωνικές διεργασίες σε όλα τα επίπεδα;

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των πολιτικών κομμάτων: δεν ακούν πολλές φορές την κοινωνία. Και αυτό είναι πολλές φορές οδυνηρό. Όπως και έγινε στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.