Τυπικά μπορεί να απονέμεται στον ΣΥΡΙΖΑ ο τίτλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά όμως ο αριθμός των εδρών που κατέχει το κόμμα στη Βουλή δεν του επιτρέπει να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πρέπει να υπογράφεται από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών, δηλαδή 50. Οι έδρες του κόμματος είναι 48 μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ακόμα, όσον αφορά την κατάθεση πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών, δηλαδή το ένα πέμπτο (1/5). Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στη μία περίπτωση να αναζητήσει δυο υπογραφές από βουλευτές άλλων κομμάτων και στην άλλη 12, για να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται το δικαίωμα της μειοψηφίας για συγκρότηση 2 εξεταστικών επιτροπών ανα κοινοβουλευτική περίοδο αρκεί να υπογραφούν από τουλάχιστον 10 βουλευτές. Ωστόσο, για να εγκριθούν απαιτούνται 120 υπογραφές. Ακόμα και αν συστρατευτούν για τον σκοπό αυτό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, δεν καταφέρνουν να φτάσουν τον αριθμό που απαιτείται, καθώς αθροίζουν 110 βουλευτές. Θα πρέπει να αναζητήσουν στήριξη ενός εκ των δεξιότερων κομμάτων, ήτοι της Ελληνικής Λύσης, Νίκης ή Σπαρτιατών.