Το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Αποχαιρετώ τον Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη»

«Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη! Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε τα δεδομένα.

Προφανώς και αποδέχεσαι την πρόταση ενός ανθρώπου, στον οποίο πραγματικά πιστεύεις και ταυτίζεσαι μαζί του. Σε εκείνον που θεωρείς ως μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα. Σε ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που οι Έλληνες ξεκάθαρα επέλεξαν για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία. Μια πρόταση που δεν τιμά μόνο εμένα, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική Αυτοδιοίκηση.

Στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν, σκέφτεσαι: Το σπίτι και την οικογένειά σου. Τον Δήμο σου και τα Τρίκαλα που λατρεύεις. Την Αυτοδιοίκηση που υπηρετείς από το 2002….

Η Ελλάδα όμως αλλάζει και οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί. Να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που απέδειξε πως θέλει, ξέρει και μπορεί να τα καταφέρει. Και τι υπέροχο να μπορείς και εσύ, με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, να είσαι εκεί και να βοηθάς όσο μπορείς περισσότερο.

Αποχαιρετώ τον Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου. Αύριο θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Δημάρχου από την ομάδας μας, την “Επανεκκίνηση”, που θα “τρέξει” τον Δήμο και θα είναι ο ίδιος που θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Τρικαλινών τον Οκτώβρη.

Φεύγω με την ικανοποίηση πως αλλάξαμε τα δεδομένα. Οι μεγάλες αλλαγές είναι σε φάση υλοποίησης και πολλές άλλες ξεκινούν, με εξασφαλισμένους πόρους.

Τα Τρίκαλα σε λίγους μήνες θα είναι διαφορετικά, όμορφα, σύγχρονα, ασφαλή, ανθρώπινα. Ένα τεράστιο “Ευχαριστώ” σε όλους και σε όλες για την εμπιστοσύνη αλλά και την κατανόησή τους. Δημότες, αλλά και εργαζόμενους στο Δήμο.

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Υπουργούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης , με Υφυπουργό τον φοβερό Θοδωρή Λιβάνιο. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη.

Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νοιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει.

Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές.

Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους. Η Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός έχει οραματιστεί, αυτή που θέλεις, θέλω, θέλουμε και μας αξίζει», αναφέρει ο ίδιος στην πρώτη δήλωση μετά την υπουργοποίησή του.

Το βιογραφικό

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Ηλ. Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ. Παράλληλα ασχολήθηκε ιδιωτικά με τη μελέτη και κατασκευή ενεργειακών έργων.

Από τα 29 του συμμετέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις. Το 2014 και το 2019, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», εκλέχθηκε Δήμαρχος Τρικκαίων, ενώ το 2019 οι συνάδελφοί του, τον εξέλεξαν πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Είναι παντρεμένος με την Πολιτικό Μηχανικό Σούλα Μπράκη και έχει τρία παιδιά, ενώ στα Τρίκαλα μετακινείται με το ποδήλατο καθώς όπως αναφέρει και ο ίδιος είναι «τρόπος ζωής».

Τα «έξυπνα» Τρίκαλα

«Διαβατήριο» για το συγκεκριμένο υπουργείο αποτέλεσε το έργο του κ.Παπαστεργίου στα Τρίκαλα που εκτός από την μετατροπή της σε μια όμορφη και φιλική πόλη προς τους κατοίκους, εκτός από την εκτόξευση του τουρισμού μέσω του Μύλου των Ξωτικών, εφάρμοσε και μια σειρά από ψηφιακές καινοτομίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών, με τον δήμο Τρικκαίων να αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας μας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο Τρικκαίων αυτήν τη στιγμή είναι οι εξής:

e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη)

Τα ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη πραγματοποιείται με τη χρήση Κάρτας Δημότη. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές διαδικασίες, οι οποίες επιτρέπουν στους πολίτες τη λήψη και την κατάθεση δικαιολογητικών που χρειάζεται να γνωστοποιηθούν στον Δήμο. Στην παρούσα φάση εκκρεμεί η έκδοση της κάρτας δημότη, κάτι όμως που θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Mobile Check App

Οι πολίτες αποστέλλουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα. Η ολοκληρωμένη αυτή εφαρμογή παρέχεται δωρεάν προς τους πολίτες μέσω του Play και του App Store. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων πολιτών. Η εφαρμογή συνδέεται με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών «20000» και δρομολογεί τα αιτήματα άμεσα, στο ανάλογο τμήμα του Δήμου. Επίσης, καλύπτει βασικές ανάγκες ενημέρωσης, προβάλλοντας ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που περιέχει ο ιστότοπος του Δήμου.

Λειτουργεί, επίσης, ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.

Ασύρματη πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο

Ως δήμαρχος της πόλης των Τρικάλων, ο κύριος Παπαστεργίου έχει υλοποιήσει επίσης το έργο της ασύρματης διαδικτυακής κάλυψης όλης της περιοχής του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. Το ασύρματο δίκτυο έχει επαυξήσει την υφιστάμενη υποδομή στην πόλη, καθώς είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών και προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στη διασύνδεση χρηστών στο διαδίκτυο.

Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού

Όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, έχει υλοποιηθεί το Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων. Βέβαια, η συγκεκριμένη εφαρμογή αφορά σε περιορισμένο χώρο της πόλης και πάντως μόνο εκεί όπου αντικαταστάθηκαν οι κοινές λάμπες φωτισμού με led.

Επίσης, εγκαταστάθηκε σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, «έξυπνου» προγραμματισμού επεμβάσεων, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.

Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης

Στο σημείο ελέγχου (controller) των κόμβων τοποθετείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος ελέγχει αδιάκοπα τη λειτουργία του κόμβου, αναφέρει την πιθανή βλάβη, ενημερώνει για τη δυσλειτουργία λαμπτήρων σηματοδοτών ανά κατεύθυνση και σήμανση (κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο) και ενημερώνει online το κέντρο ελέγχου ή αποστέλλει sms στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο.